Güçlü erkeğe 4 eş helal

Güncelleme Tarihi:

Güçlü erkeğe 4 eş helal
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Diyanet tarafından çıkarılan ‘Günümüz Meselelerine Fetvalar’ adlı kitapçıkta, güçlü ve istekli bir erkeğin birden fazla evlilik yapabileceği belirtiliyor. ‘‘Alo Fetva Hattı’’na yöneltilen soru ve yanıtlardan hazırlanan kitapçıkta ilginç konular var. Bazı soru ve yanıtlar şöyle:

Birkaç kadınla evlenmeyi nasıl izah edebilirsiniz?

İslam'da dördü aşmamak şartı ile birden çok kadınla evlenmek, bir emir değil ihtiyaç duyulması halinde bir izin ve ruhsattır. Erkeğin güçlü, istekli, kadının zayıf ve isteksiz veya kısır olması, bir savaş sebebiyle erkeklerin azalıp kadınların çoğalarak hamiye mahtaç olmaları erkeğin birden fazla kadınla evlenmesine bir zorunluluk olabilir.

Nişanlanmanın hükmü nedir? Nişanlıların beraber olması caiz midir?

Nişan, nikâh değildir. Nikâh akdi yapılmadan müstakbel eşler birbirine helal olmazlar. Ancak, erkek evlenmeyi düşündüğü kadına bakabilir.

Kişi evleneceği hanımı ne ölçüde görebilir?

Evlenecek erkek, kızın eline, yüzüne ve ayaklarına bakabilir. Ayrıca bir kadın göndererek onu nitelikleriyle yakından tanımaya çalışabilir.

Kız, anne ve babasından izinsiz evlenebilir mi?

Akli dengesi yerinde, ergenlik çağına gelmiş bir kızı, izni olmadan ebebeyni evlendiremez. Kızın rızası şarttır. Reddederse, kıyılan nikâh geçersiz sayılır. Ayrıca ergenlik çağına gelmiş bir kızın kendisine denk biriyle evlenmeye karar verme hakkı vardır.

Avrupa'da işçi olmak için geçici olarak gayrı müslim bir kadınla evlenmenin hükmü nedir?

Maddi bir menfaat elde etmek için ve sözkonusu menfaati elde etme süresine bağlı olarak yapılan nikâh geçersizdir. Müslümanların bundan kesinlikle sakınması gerekmektedir.

Müslüman bir kadının gayrı müslim bir erkekle evlenmesi caiz midir?

Müslüman bir kadının gayrı müslim bir erkekle evlenmesi haramdır. Erkek Müslümanlığı kabul etmedikçe yapılacak nikâh sahih değildir.

Sinirliyken karısını boşayanın durumu nedir?

Sinirli kişi eğer ne dediğinin farkında ve aklı başında ise bunun sözleri geçerlidir. Ancak kişinin aklı başında değilse, sözlerine itibar edilmez.

Mahkeme kararı ile boşanmış eşler, dini açıdan da boşanmış sayılır mı?

Mahkeme kararı ile boşanmış eşler, dini açıdan da boşanmış sayılır.

İlmen hamile olmadığı tesbit edilen bir kadının iddet beklemesi gerekir mi?

İddet (üç ay 10 gün) beklenmesinin sebebi, eşi ölen ya da boşanan hanımın sadece hamile olup olmadığının anlaşılmasından ibaret değildir. Eski eşin hatırına saygı gibi, ahlaki ve sosyal sebepler de vardır. Bu itibarla hanımın hamile olmadığı kesin olarak bilinse bile iddet süresi dolmadan ikinci evliliği caiz değildir.

Namaz kılmayan kadını boşamak gerekir mi?

Namaz gibi dini vecibeleri yerine getirmeyenler günahkâr olurlar, dinden çıkmış olmazlar. Bu durum boşanma sebebi de sayılamaz.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!