Greko-Turko’yu AB’de başaralım

Güncelleme Tarihi:

Greko-Turko’yu AB’de başaralım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2006 00:00

Eski döneme ait başarısızlıkların unutulması gerektiğini söyleyen Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyani, "Birlikte olalım, biz dostuz. Bu iki ülkenin de yararına" dedi. Bakoyani AB içinde ’Franco-German’ gibi ’Greko-Turco’ yakınlaşmasının sağlanabileceğini vurguladı.

YUNANİSTAN Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani, AB içinde ’Franco-German’ diye bilinen Fransa ve Almanya arasındaki yakınlaşmayı örnek göstererek, Türkiye ile Yunanistan arasında da aynı yakınlaşmanın olabileceğini söyledi. İstanbul Conrad Oteli’nde dün yapılan, ’4’üncü Türk-Yunan Medya Konferansı’nın açılışında konuşan Bakoyani, "Eski döneme ait başarısızlıkları bir yana bırakmamız lazım. Türkiye ile Yunanistan’ın, Almanya ile Fransa’nın başardığını, başarabilecek güçte olduklarına inanıyorum" dedi.

FRANCO-GERMAN GİBİ Bakoyani’nin bu sözleri, AB içinde oluşabilecek ’Greko-Turko’ yakınlaşmasını gündeme getirdi. Tarihte birbirlerine karşı düşmanlık besleyen Fransa ve Almanya, 1990’lı yılların sonunda, başta askeri olmak üzere hemen her alanda ortak oluşumlara giderek, AB içinde ’Franco-German’ denilen ayrı bir güç haline gelmişlerdi.

Konferansın açılışını Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le yapan Dora Bakoyani şu mesajları verdi:

BİZ DOSTUZ Sorunlara çözüm bulmak için yoğun şekilde çalışmamız gerekiyor. Sorunları çözdüğümüzde, iki ülkenin dinamikleri ortaya çıkacak ve bu iki ülkenin de yararına olacak. Birlikte olalım, ileriye birlikte bakalım. Sorunlar olabilir. Biz dostuz. Dostlar, her durumda temas kurmakta tereddüt etmezler.

AB ZENGİNLEŞECEK Avrupa’nın bütünleşmesinde boşluk bırakamayız. Türkiye’nin AB’ye katılımıyla, ’Avrupa mozaiği’ daha da zenginleşecek. İşbirliğiyle verimli bir sonuca ulaşmak istiyoruz.

SORUNLARI BİLİYORUM Türkiye ve Türk halkının dostu olarak, komşu ve dost ülkenin içinde, ’Türkiye AB yolunda ilerlemeli mi, ilerlememeli mi’ yönünde tartışmalar olduğunu biliyorum. AB’nin, Türkiye’den istediği reformlar, zaten Türk halkının istediği reformlardır. Türk halkı gelişmiş ülkelerin haklarına sahip olmak istiyor.

AYNISINI BİZE YAPTILAR AB Türkiye’den, zamanında Yunanistan’dan istediğinden ne fazla ne de eksik bir şey istiyor. AB’nin, Türkiye’nin komşuları ile ilişkilerini düzenlemesini istemesi çok doğal bir şey. Bazı AB ülkeleri içinde Türkiye’ye tepkiler var. Değerlendirmelerini bugünkü Türkiye’nin şartlarına göre yapıyorlar ki, aynı şeyi Yunanistan için de yapmışlardı. Ancak Yunanistan, AB’ye girdikten sonra yaşanan değişimi onlarda gördüler.

PATRİKHANE KOZUNUZ Kamuoyunu kışkırtmak çok kolaydır. Patrikhane’ye karşı antipati ve düşmanlık aşılamak çok kolay olur. Türkiye’nin en büyük şehrinde bulunan Patrikhane, Bizans’tan bu yana gelen en büyük kurumdur. Bir düşman, tehlike değildir. Türkiye, AB kapısını çalarken Patrikhane elinde önemli bir koz olabilir.

Birlikte boğaz gezisi

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ve eşi İsidoros Kuvelos, Boğaz’da tekne turu yaptı. Gül, Bakoyani ve eşi, birbirlerinin fotoğraflarını çekerken, konuk bakan bir ara basın mensuplarına, "Hep siz beni çektiniz, ben sizi çekeyim" diyerek, onların da fotoğrafını çekti. Gül, Dolmabahçe Sarayı’nın önünden geçerken, saray hakkında Bakoyanni’ye bilgi verdi. Daha sonra Gül baba ocağı Kayseri’ye gitti. Gül burada, Zarkavi’nin öldürülmesiyle ilgili bir soruya karşılık terörün sonuçlarının bir kez daha görüldüğü cevabını verdi. Gül, "Irak’taki yeni hükümetin PKK ile mücadele edeceğine inanıyorum" dedi. Gül, Pazartesi günü Lüksemburg’taki AB Bakanlar Kurulu toplantısına gidip gitmeyeceği sorusunuysa, "Sabah kısmındaki kararlara bakarak değerlendirme yapılır" yanıtını verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!