Greenpeace gemisi Antalya'da

Güncelleme Tarihi:

Greenpeace gemisi Antalyada
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2008 14:23

GREENPEACE gemisi ‘Artic Sunrise’, Akdeniz'de gerçekleşen ‘Akdeniz'i Koruyoruz’ turunun Türkiye ayağının son durağı Antalya'da demirledi.

Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecioğlu, “Türkiye karasularında 900 ton mavi yüzgeçli orkinos avına izin verilmesine rağmen 15 bin ton kapasiteyle avlanma gerçekleştiriliyor” dedi.

30 Mayıs'ta Kıbrıs açıkların orkinos avcılarının saldırısına uğrayan Greenpeace gemisi ‘Artic Sunrise’, Antalya'da tamir edildikten sonra Yunanistan'a doğru yolculuğuna devam edecek. Antalya Yatlimanı açıklarına demirleyen Greenpeace gemisine balıkçı teknelerinin dahi yaklaştırılmaması dikkat eçkti. Geminin etrafında tur atan Sahil Güvenlik ekipleri Artic Sunrise'a yaklaşan tekneleri uyardı.

Artic Sunrise'da gerçekleştirilen basın toplantısı öncesi kaptan Pete Bauquet, gemi hakkında kısa bir bilgi verdi. Bauquet, 30 mürettebatla 26 Mayıs günü Mersin'den demir aldıklarını söyledi. Kampanya Sorumlusu Banu Dökmecioğlu, 13 gündür devam eden yolculukları sırasında mavi yüzgeçli orkinosun tükenmesine sebep olan aşırı avcılığa tanık olduklarını kaydetti.

Türk, İspanyol, Kıbrıs ve Yunan bandıralı 150'ye yakın geminin filolar halinde avlandığına dikkati çeken Dökmecioğlu, “Orkinos türünü korumak için avcılığın acilen durdurulması gerekiyor. Daha iyi düzenlemelerin hayata geçirilmesi ve deniz rezervlerinin ilan edilmesi şart. Aksi takdirde balıkçılık için balık da kalmayacak” diye konuştu. Dökmecioğlu, konuşmasında, orkinos stokları iyileşinceye kadar avcılığı durdurmanın geçerli tek çözüm olduğunu vurguladı.

Greenpeace Uluslararası Denizler Sorumlusu Karli Thomas ise 30 Mayıs'ta yaşanan saldırının orkinos endüstrisinin kendi sonunu hazırladığının bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Saldırı sırasında çekilmiş fotoğrafları, video görüntülerini ve güverteden topladıkları kurşunları gösteren Thomas, “Artic Sunrise gemisi geçen hafta İspanyol bandıralı iki gemiyi Doğu Akdeniz'de avlanırken belgeledi. Her ikisi de en az 3 yıldır bu bölgede avlanıyor. Ancak, Kıbrıs'taki balık çiftliklerine balık sağlayan bu teknelerin hiçbir kaydı bulunmuyor” diyerek yasa dışı avcılğın artık kontrol edilemez boyutlara ulaştığını söyledi.

Greenpeace Araştırma Laboratuvarı Başkanı Dr. Paul Johnston, yeni geliştirdikleri ve derin deniz sularında görüntüleme yapma olağanı sağlayan sistemle elde ettikleri görüntüleri değerlendirdi. Mersin ile Kıbrıs arasında Kıbrıs Kanalı olarak isimlendirilen bölgenin Akdeniz ekosistemi için çok önemli olduğunu vurgulayan Johntson, “Elde ettiğimiz görüntülerde deniz dibinin trol avcılığıyla darmadağın edildiğini görüyoruz. Ayrıca deniz yüzeyinde de çok yoğun bir plastik atık kirlenmesi var. Bu ölçüde bir kirliliği dünyanın hiçbir denizinde görmedim” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!