Grafen nedir? Grafen nelerde kullanılır?

Güncelleme Tarihi:

Grafen nedir Grafen nelerde kullanılır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2021 12:06

Koronavirüs aşısının grafen içerdiği iddiası sosyal medyada gündem oldu. Söz konusu aşıların yüzde 90'ının grafen içerdiğini iddia eden bir video kısa sürede sosyal medyada viral oldu. Video 'grafenin elektromanyetik deşarjlara maruz kaldığında nasıl tepki verdiğini ve 5G'nin grafenin insan vücudunda agresif davranmasına neden olduğunu gösterdiği’ iddiasını taşırken uzmanlardan açıklama geldi. Ekip tarafından yapılan araştırmaya göre, söz konusu videonun aşılar ile hiçbir bağlantısı yok. Zira video, ilk olarak bir Stanford Üniversitesi öğrenci kulübü olan Stanford Complexity Group tarafından YouTube'ta yayınlandı. Peki, grafen nedir? Grafen nelerde kullanılır?

Haberin Devamı

Grafen, karbon atomunun bal peteği örgülü yapılarından bir tanesine verilen isimdir.

Periyodik tablodaki en ilginç elementlerden biri Karbon atomudur. Karbonun grafit (kurşun kalem, katı yağlayıcılar vb.) ve elmas gibi gündelik hayattan çok iyi bilinen allotroplarının yanında nanotüp ve fulleren gibi yeni sentezlenen formları da mevcuttur. Özellikle karbon nanotüpler ve C60 (fulleren) molekülleri ilk sentezlendikleri yıllardan günümüze kadar katı hal fiziğini son derece aktif araştırma alanları arasına girmiştir. Bal peteği kristal yapısında, sp2 melezleşmesi yapan; grafitin, nanotübün ve C60'ın ana yapıtaşı olan grafen ise ancak 2004 yılında sentezlenebilmiştir.

Grafen yapısında karbon-karbon bağ uzaklığı yaklaşık olarak 1.42 Angstrom iken grafen tabakalarının üst üste gelmesi ile meydana gelen grafitte iki grafen tabakası arasındaki mesafe yaklaşık 3,35 Angstrom'dur. Grafendeki güçlü karbon bağları ona yeryüzündeki bilinen en sağlam malzemelerden biri olma özelliğini kazandırmıştır. Bununla birlikte grafitteki grafen katmanlar arasındaki bağlar oldukça zayıftır. Kurşun kalemi kağıda sürtünce bu zayıf bağlar kırılmakta ve kağıda yayılan grafen ve grafit tabakalar yazı izlerini oluşturmaktadır.

GRAFEN KULLANIM ALANLARI

Haberin Devamı

Grafen bilinen ilk iki boyutlu malzemedir ve bu özelliğiyle teknolojik uygulamalar hususunda oldukça ilgi çekmektedir. Grafenin rulo haline gelmiş formu olan karbon nanotüpler ile alakalı günümüze kadar elektronikten sağlığa birçok alanda binlerce kullanım alanı düşünülmüştür. Grafenin de karbon nanotüpler için ön görülen alanlarda adapte edilmesi mümkündür. Nanotüpler için edinilmiş deneyimlerden yararlanılması sayesinde grafen teknolojisinin önümüzdeki yıllarda büyük bir atılım gerçekleştirmesi ümit edilmektedir. Grafenin nanotüplere oranla daha basit olan elde ediliş teknikleri ve bu tekniklerin nanotüplere göre daha kontrol edilebilir olması grafenin nanotüp teknolojisi üzerine hakimiyet kurmasını da beraberinde getirebilir.

Her ne kadar grafenin ilk sentezlenişi 2004 yılında gerçekleşmiş olsa da yapılan araştırmalar neticesinde gerçekçi kullanım alanları ortaya çıkarılabilmiştir. Örnek vermek gerekirse şunlar gösterebiliriz.

Haberin Devamı

GRAFEN NELERDE KULLANILIR?

Grafen güneş pillerinde kullanılmaktadır. Yapısal özellikleri sayesinde güneş pilleri üretilmektedir.
- Giyilebilir elektronik cihazlarda akü görevi görmektedir.
- Nükleer santrallerde soğutma işleminde grafenden faydalanılmaktadır.
-Kurşun kalemlerde grafen bulunmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!