Gözyaşlarıyla uğurlandı

Güncelleme Tarihi:

Gözyaşlarıyla uğurlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2006 15:39

Ünlü yazar ve Can Yayınevi sahibi Erdal Öz, toprağa verildi. Cenaze törenine Yaşar Kemal, Ahmet Altan, Orhan Pamuk, Pınar Kür, Oya Baydar gibi edebiyat dünyasının ünlüleri katıldı.

Haberin Devamı

Yazar ve yayıncı Erdal Öz için ilk olarak Beyoğlu'ndaki Yeni Melek Gösteri Merkezi'nde bir anma töreni düzenlendi. Öz'ün dev boyutta bir posterinin asıldığı sahnede dostları duygularını ifade ettikleri konuşmalar yaptı.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner, insan hayatındaki acı günlerden birini yaşadıklarını belirterek, Öz'ün gerek yayıncı, gerek yazar olarak güzel işler başardığını söyledi.

Öz'e, Türkiye Yayıncılar Birliği'nin “Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü”nü verdiğini de hatırlatan Tüzüner, “Erdal Öz, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik yaptığı mücadelede pek çok kez hapse girdi. Ama düşüncelerinden asla taviz vermedi” dedi.

Pınar Kür de Öz ile 30 yıllık bir dostlukları bulunduğunu ve bu dostluğun hiç bitmediğini dile getirerek, “Nesli tükenen bir yayıncıydı. Yayınevine gelen bütün yerli eserleri tanınmamış da olsalar, hepsini mutlaka okurdu. Onun için çok satmak ön planda değildi” diye konuştu.  

Haberin Devamı

Oldukça duygulu olduğu gözlenen Ahmet Altan ise bu anları 'hayatının en insafsız dakikaları' olarak hatırlayacağını belirterek, Öz ile uzun yıllar dostluk, zaman zaman da çılgınca kavga ettiklerini, ayrıca birbirlerinin başarılarına içtenlikle sevindiklerini anlattı.

Gözyaşlarıyla uğurlandı
Usta yazar Yaşar Kemal. duygulu bir konuşma yaptı.

Ahmet Altan, şöyle konuştu: “Erdal Öz, benim hayatımda çok önemli yeri olan bir adam. İlk kitabımı kimse basmazken, o bastı. Bütün yazarlar ölür. Birazdan onu edebiyatımızın sonsuzluğuna emanet edeceğiz. Orada onu en büyük şaheserlerinden biri olan 'Odalarda'nın yazarı olarak karşılayacaklar.”

Oya Baydar da “Bir dostumuz, hem de kendi kuşağımızdan bir dostumuz, bu dünyadan kopup giderken, içimizden bir parça koparıp gidiyor, biraz daha yalnızlaşıyoruz. Ondan bende 3 şey kaldı. Çocuksu heyecanı, insan acılarına dönük vicdanı ve namusu. Hep namuslu kaldı. Fikir namusunu, iş namusunu korudu” dedi.
  
OĞLU CAN ÖZ: “O 6 MAYIS GÜNÜ VAR YA”

Haberin Devamı

Erdal Öz'ün oğlu Can Öz ise babasıyla ilgili bir konuşma yapmanın, babası olmadan bir anlamı olmadığını ifade ederek, “O 6 Mayıs günü var ya... Onu anmak için bundan sonra o günleri onun kutlayacağı gibi kutlayalım. O otururdu, 'içelim' derdi. Fıkralar anlatırdı. Hepimiz onu 6 mayıslarda böyle analım istiyorum” diye konuştu.

İlyas Salman da Erdal Öz'ün tüm kitaplarını okuduğunu belirterek, ”Erdal Öz'ün anlatmak istediği bir tek şey vardı, devrimciler de korkarlar... Onu saygıyla anıyorum” dedi.

Erdal Öz ve aynı zamanda Deniz Gezmiş'in hapishane arkadaşı Hacı Tonak ise  Öz'ün bir yazar ve yayıncı olmaktan çok farklı, büyük bir dost olduğunu anlatarak, “Ölüm kaçınılmaz, ama belki Erdal Öz gibi yaşamak ve ölmek gerekir. Onun ölümüyle, direnç sahibi insanların sayısının azaldığına üzülüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yazar Orhan Pamuk, Erdal Öz'ün anılarını anlattığı konuşmasında, onu hep gülerek hatırlayacağını söyledi.

Yazar Yaşar Kemal ise “Erdal ile neredeyse hep beraberdik. Erdal bir devrimciydi. Kendi içinde çok namuslu bir insandı. Lekesiz bir insandı ve lekesiz olmak zordur” dedi.
  
TEŞVİKİYE CAMİİ'NDE CENAZE NAMAZI

Gözyaşlarıyla uğurlandı

  
Erdal Öz için daha sonra Teşvikiye Camii'nde öğle namazının ardından cenaze namazı kılındı.

Buradaki törene Öz'ün eşi Samiye, kızları Senem ve Zeynep, oğlu Can Öz'ün yanı sıra DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, CHP Milletvekili Berhan Şimşek, Ali Poyrazoğlu, Engin Cezzar, Gülriz Sururi, Bedri Baykam, Mehmet Güleryüz, Müjdat Gezen, Rutkay Aziz, Kadir İnanır, Tarık Akan, Mehmet Ali Alabora, Zülfü Livaneli, Doğan Hızlan ve Şükran Soner'in de aralarında bulunduğu çok sayıda dostu katıldı.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın çelenk gönderdiği cenaze töreninin ardından Erdal Öz, Şile'ye götürülerek Kızılcaköy'deki aile mezarlığında toprağa verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!