Gözler MGK'da

Güncelleme Tarihi:

Gözler MGKda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2001 00:00


Metehan DEMİR / ANKARA
Haberin Devamı

Çıkan kavga yüzünden geçen hafta yarım kalan MGK'sı bugün tamamlanacak. Toplantıya, geçen hafta gezisi yüzünden katılamayan Devlet Bahçeli ile İsmail Cem de katılacak. MGK'nın bir numaralı gündemi ekonomik kriz olacak. Toplantıdan çıkacak olumlu bir hava, Türkiye'de krizle ekonomik gücü eriyen halka, piyasalara ve dış dünyaya büyük ölçüde moral verecek.

Türkiye'yi yakın tarihinde eşi görülmemiş bir siyasi ve ekonomik krizin içine sürükleyen geçen haftaki olaylı oturumun ardından, gözler yine Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) bugün yapılacak ‘yarım kalmış’ oturumuna çevrildi. Geçen Pazartesi anayasaların havada uçuştuğu 35 dakikalık kavgalı MGK'nın ikinci raundunun, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer-Başbakan Bülent Ecevit ve Yardımcısı Hüsamettin Özkan üçgeninde nasıl geçeceği yönünde nefesler tutuldu. Bu toplantıdan çıkacak olumlu bir hava, Türkiye'de krizle ekonomik gücü eriyen halka, piyasalara ve dış dünyaya büyük ölçüde moral verecek. Cumhurbaşkanı Sezer'in izni ve MGK Genel Sekreterliği'nin daveti üzerine toplantıya katılması kesinleşen Özkan'ın hazır bulunacağı toplantı, Çankaya Köşkü'nde saat 09.30'da başlayacak.

EKONOMİK KRİZ MASADA

Toplantının acil gündemine ise yine bir MGK oturumunun yol açtığı dev ekonomik kriz damgasını vuracak. Alınan bilgiye göre, MGK'da krizden çıkış yolları masaya yatırılarak, hükümetin politikalarına destek seslendirilecek. Güvenilir kaynaklar, MGK'da bu konuda tüm ülkeye de bir güven mesajı verilmesi beklendiğini belirtiyor. Sezer'in normal gündeme rağmen, Türkiye'de yolsuzlukların üzerine daha etkin olarak gidilmesi için hükümete yönelttiği eleştirilere devam edip etmeyeceği ise bilinmiyor. Ayrıca, toplantıda bir diğer endişe konusu ise tarafların birbirini ‘‘ülkeyi eşi görülmemiş bir krize sürükleyen kavganın sorumlusu olduğu’’ konusunda eleştirip eleştirmeyeceği...

ASKER YİNE TARAFSIZ

Toplantıda Cumhurbaşkanı'nın sol tarafında oturan askeri kanadın ise, geçen tartışmada olduğu gibi devletin zirvesi arasında tarafsızlığını koruyacağı belirtiliyor. Bu toplantıya, geçen oturuma katılamayan Başbakan Yardımcısı MHP Lideri Devlet Bahçeli ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem de katılacak. MGK'da diğer bir merak konusu da, ana dilde eğitim ve TV konularına karşı çıkan MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin ulusal program üzerine yaklaşımları. Askerlerin de üniter yapı çerçevesinde baktığı bu konuda Bahçeli'nin, Kürtçe veya diğer bir dilin konuşulmasına karşı çıkmadığı ancak bunun eğitimde veya Kürtçe TV gibi bir platformda kullanılmasına olumlu bakmadığı kaydediliyor. AB'nin Türkiye'den istekleri arasında MGK'da sivil üye sayısının arttırılması, bu kurumun danışma mekanizması haline getirilmesi, idam cezasının kaldırılması gibi diğer hassas konular da bulunuyor.

İKİ ÖZEL BRİFİNG

Normal gündemde, halen dört ilde devam eden Olağanüstü Hal'in Mart sonu itibarı ile tekrar uzatılması, irticai ve bölücü terörle mücadelede gelinen son noktanın mercek altına yatırılacağı iki özel brifing, Ermeni tasarılarına karşı Türkiye'nin girişimleri, külliye ve özel arazilere define yönelik net bir kanunun belirlenmesi, Hizbullah operasyonları bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!