Görmeyenler için robot

Güncelleme Tarihi:

Görmeyenler için robot
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hızla gelişen teknoloji, engelli insanlar için de yaşamı kolaylaştırıyor. ABD'de Michigan Üniversitesi bilim adamları, görme özürlüler için geliştirdikleri bir robot üzerindeki çalışmaları, son aşamaya getirmiş durumdalar. Çim biçme makinesini andıran bu robot, görmeyenlerin de kimsenin yardımı olmaksızın gezip dolaşmasını sağlıyor.

Aletin üzerinde ultra ses tarayıcıları ve bir bilgisayar bulunuyor. Yayılan ses dalgaları etrafı tarayarak çevredeki en ufak nesnenin varlığını bile öğreniyor. Ses dalgalarıyla toplanan veriler bilgisayara yükleniyor. Bilgisayar, tarayıcılar tarafından saptanan engeller arasından bir yol buluyor ve aküyle çalışan tek akslı aracı, kumanda ediyor. Aleti tutan görme özürlü kişinin yapacağı tek iş ise, aletin peşine takılmak.

Mucize aleti deneyen Chicagolu görme özürlü Carrol Jackson, alete birkaç dakika içinde uyum sağlayarak onunla bütünleştiğini belirtti. 4 kilo ağırlığındaki bilgisayarın henüz satışa çıkmadığını söyleyen bilim adamları, çalışmaların sürdüğünü belirttiler. Uzmanlar, ‘‘Aleti, sadece yerdeki engelleri değil, yukarıdan gelecek tehlikeleri de algılayabileceği ve merdivenleri tırmanabileceği şekilde geliştirme çalışıyoruz’’ dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!