Görevimiz ‘insanlık onurunu’ korumak

Güncelleme Tarihi:

Görevimiz ‘insanlık onurunu’ korumak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2014 02:12

ANAYASA Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, dünyadaki anayasa mahkemelerinin asli ve ortak görevinin ırk, renk, din ve inanç ayrımı yapmadan herkesin insanlık onurunu korumak ve gözetmek olduğunu belirterek “Esasen bu değeri korumak yasama ve yürütme organlarının birinci görevi olup yargı ise son tahlilde ihlali ortadan kaldıran güçtür” dedi.

Haberin Devamı

Hilton Otel’de dün düzenlenen ‘Anayasa Mahkemeleri ve Muadili Kurumlar Birliğinin 2. Kongresi ve T.C Anayasa Mahkemesi 52. Kuruluş Yıldönümü’ toplantısına, üye ülkelerin mahkeme başkanları ve üyeleri katıldı. Türkiye’nin dönem başkanlığını Endonezya’ya devrettiği toplantının açılış konuşmasını yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, adalet ve temel hak ve özgürlüklere vurgu yaptı. Değerleri koruma geleneğinin, bireysel ve toplumsal değerlerin yer aldığı uzlaşma metinleri olan anayasalarla devam ettiğine değinen Kılıç, şunları söyledi:

DEVLETTEN KORKMAMA ÖZGÜRLÜĞÜ

Anayasalar sadece ülkelerin milli değerlerini değil, hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan haklarının korunması gibi evrensel değerleri de içerdikleri ve korudukları sürece değerli ve kalıcıdırlar. Anayasal düzenlemelerin zamanın aşındırıcı etkisine karşı direnebilmesinin en temel unsuru ve en önemlisi, insan hak ve özgürlüklerinin teminat altına alınmasıdır. Hak ve özgürlüklerin tarihine bakıldığında, büyük çatışmaların, devletin insan haklarına çizdiği sınırlarda cereyan ettiği görülmektedir. Bu çatışmaların yaşanmaması için çağdaş her ülkenin anayasasında var olan hak ve özgürlüklerin ve bunların sınırlandırılma sebeplerinin açık, net, anlaşılır biçimde anayasalarda düzenlenmesi gerekir. Özellikle insan onuru ile doğrudan ilgisi bulunan yaşama hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü, dini inanç ve kanaat özgürlüğü ile mülkiyet hakkının sınırları, yaşamsal öneme sahiptir. Özgürlük ve güvenlik dengesinde bu sınırların netliği ve açıklığı, sorun yaratılmasını önleyici niteliği ile oldukça değerlidir. Devletten korkmama özgürlüğünün teminatı da bu sınırların varlığına bağlıdır.

ADİL OLMAK OLMAZSA OLMAZI

Haberin Devamı

Adil olmak herkes için gereklidir ancak yargı mensupları için olmazsa olmaz gerekliliktir. Hakimin vicdanına emanet edilen insanlık onurunu ancak adaletle yüceltebiliriz. Bu nedenledir ki dünyadaki yargı kuruluşları belirtilen amacı gerçekleştirmek üzere güç birliği yapmaktadır. Hak ihlallerinin doğurduğu olumsuzluklar, küreselleşen dünyada sınırları aşarak uluslararası kurumların doğmasını ve ortak bir vicdan denetiminin varlığını zorunlu kılmıştır. Bu kapsamda Avrupa’da pek çok uluslararası kuruluşa üye olmamıza rağmen, Asya Anayasa Mahkemeleri Birliği’ne de ortak paydamız olan insan onurunun korunmasına önemli katkılar sağlayacağına inancımız nedeniyle dahil olduğumuzu hatırlatmak isterim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!