Görevi ne olursa olsun lider Putin

Güncelleme Tarihi:

Görevi ne olursa olsun lider Putin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2007 16:12

Dünyanın 1/6'sını oluşturan ve 11 değişik zaman diliminin bulunduğu Rusya Federasyonu'nda 2 Aralık'da yapılan parlamentonun alt kanadı Duma seçimlerinde Devlet Başkanı Vladimir Putin'in liste başından aday olduğu iktidardaki Birleşik Rusya Partisi yüzde 64,1'lik oy oranıyla diğer partilere karşı ezici üstünlük kazandı.

Haberin Devamı

Yüzde 7 barajını 4 parti aşarak parlamentoda sandalye sahibi olmaya hak kazandı. Yeni seçim yasasına göre, seçmenler artık adaylara değil, partilere oy veriyor. Resmi olmayan sonuçlara göre 450 sandalyeli Duma'da Birleşik Rusya Partisi yüzde 64.1, Komünist Partisi yüzde 11.6, beşinci kez katıldığı Duma seçiminde beşinci kez seçilen aşırı milliyetçi Vladimir Jirinovski'nin liderliğini yaptığı Liberal Demokrat Parti yüzde 8.2, Kremlin yanlısı Adil Rusya Partisi yüzde 7.8 oy aldı. Seçimlerde, İngiltere'nin yargılamak için iadesini istediği Andrey Lugovoy'a da Liberal Demokratların listesinden parlamentoya girme imkanı verildi. Dokunulmazlık hakkına kavuşan eski bir KGB mensubu olan Lugovoy, Kremlin muhalifi Aleksandr Litvinenko'nun Londra'da öldürülmesine karışmakla suçlanıyor.

Haberin Devamı

Devlet Başkanlığı görev süresi Mart 2008'de dolacak olan Putin anayasa gereği yeniden aday olamayacak. Çünkü anayasaya göre aynı kişi üç kez üst üste aday olamıyor. Seçim sonuçları, iki dönemden fazla başkanlık yapmasına engel olan anayasaya rağmen, iktidarı bırakma niyetinde olmayan Putin'e iktidarda kalması için fiili bir yetki veriyor. Rusya Federasyonu'nda son yüzyıl içerisinde en popüler ve halk desteğine en çok sahip lider olan Putin bu yetkiyi nasıl kullanabilir? Kremlin yanlısı partilerin Duma'da 393 sandalye kazanması bekleniyor. Bu çoğunluk anayasa değişikliği yapmaya yeterli. Ancak, Putin üçüncü kez Devlet Başkanı olmasının önünü açacak bir anayasa değişikliğini gündeme getirmeme konusunda ciddi ise üç seçeneği bulunuyor. Birincisi, görev süresi Mart 2008'de dolduğunda, güvendiği birini kukla Devlet Başkanı olarak yerine geçirmek ve 2012 yılında yapılacak bir sonraki Devlet başkanlığı seçimlerine kadar Başbakan olarak görev almak. Ardından da, 4 yıl sonra Devlet Başkanlığı'na geri dönmek. Aslında, birinci seçenek için parlamento seçimlerinde Birleşik Rusya Partisi'nden aday olarak bu yöndeki ilk adımı atmış oldu. İkinci seçenek Devlet Başkanlığı makamını iyiden iyiye zayıflatarak, yetkilerini Başbakanlığa aktarmak. Üçüncü seçenek ise yeni Devlet Başkanı'nın 'hastalanması' ile birlikte 2012'den önce yeniden Devlet Başkanı olmak.

Haberin Devamı

Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, devlet başkanı seçiminin 2 Mart 2008'de yapılmasını kararlaştırarak, adaylık başvurusu sürecini başlattı. Rusya Federasyonu Anayasası'na göre kesin seçim tarihinin resmi gazetede yayımlanmasından sonra adayların 25 gün içinde başvurularını Merkez Seçim Komitesi'ne vermesi gerekiyor. Rusya Federasyonu'nda, gündemdeki en büyük soruyu, Putin'in Devlet Başkanlığı için kimi işaret edeceği konusu oluşturuyor. Putin'in en şanslı haleflerinin Başbakan Birinci Yardımcıları Sergey İvanov ve Dimitri Medvedev olduğunu belirtirken, Putin geçen ay sürpriz şekilde eski Başbakan Fradkov'un istifasını kabul ederek yerine kamuoyunun tanımadığı Viktor Zubkov'u başbakan atamış ve halefler arasına yeni bir ismin daha katılmasını sağlamıştı.

Haberin Devamı

Birleşik Rusya Partisi ve Putin'in propagandasının en önemli boyutunu ülkenin ekonomik gelişimi ve bu gelişimin devam etmesi için kendilerine tekrar oy verilmesi yönündeki tezleri oluşturmuştu. Muhalefet ise iktidarın tüm medyayı kontrolü altına alması yüzünden medyaya erişimlerinin olmadığını, ülke barajının da yüzde 7'ye yükseltilerek, ülkenin tek parti yönetimi altına getirilmesinin amaçlandığını savunuyor. Sonuç olarak, Rusya Federasyonu'nun yeni döneminde de görevi ne olursa olsun ülkeyi yönetecek kişi siyasi liderlikten ulusal liderliğe doğru yönelen Putin'dir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!