Görev tamam

Güncelleme Tarihi:

Görev tamam
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2006 00:00

Hürriyet’te yayınlanan "Kitaba Sığmayan Çılgın Türkler" dizisinin 14 Kasım 2005 tarihli sayfasında, devleti Sakarya’ya davet eden Turgut Özakman’ın dileği bir yıl sonra yerine geldi. Önceki günkü törende meclisiyle, askeriyle devlet oradaydı. Halk Duatepe’den Türk Yıldızları’nı seyrediyordu.

Haberin Devamı

ŞU Çılgın Türkler kitabının yazarı Turgut Özakman, 14 Kasım 2005 tarihli Hürriyet Gazetesi’nde "Kitaba Sığmayan Çılgın Türkler" başlığı altındaki yazılarından birinde şöyle diyordu: "Sakarya Zaferi’nin 84. yıldönümünde 13 Eylül’de Polatlı’daydım. Bu büyük gün yine Polatlı İlçesi’nin kurtuluşu gibi kutlandı. Kaç zamandır böyle kutlanıyor. Ne Cumhurbaşkanı geliyor, ne Meclis Başkanı ne Başbakan ne Genelkurmay Başkanı ve bakanlar, ne milletvekilleri, ne kuvvet komutanları ne de Ankara Valisi."

Özakman, bu konudaki dileğini de şöyle belirtiyordu:

"Devlet, törende, şehitlikte, Zafer Anıtı’nda, Duatepe’de yer almalı, Türk Yıldızları uçmalı, helikopterler gösteri yapmalı, Türk Kuşu uçakları mübarek Sakarya Nehri’ne, gazi dağlara, tepelere, köylere çiçekler atmalı, zafer topları gürlemeli, seçkin birlikler geçit törenine katılmalı, dört bir yandan gelen kamu temsilcileriyle halk, bu büyük günün gururunu Polatlılılarla birlikte paylaşmalı, gün şenliğe dönüşmeli. Gelecek yıl Sakarya Zaferi’nin yıldönümünün böyle kutlanacağını ümit etmek istiyorum."

10 BİN KİŞİ İZLEDİ

Ve tarih: 13 Eylül 2006. Sakarya Zaferi’nin 85. yıldönümü. Ve Turgut Özakman’ın dileği gerçek oluyor. Devlet orada. Törenler iki bölümde yapılıyor. İlk bölüm, Polatlı Cumhuriyet Meydanı’nda. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç günün mana ve önemini belirten bir konuşma yapıyor. Buradaki törene, Arınç’ın yanısıra Ankara Valisi Kemal Önal, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, bazı milletvekilleri, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, Yazar Turgut Özakman, askeri ve sivil erkan katılıyor.

Konuşmaların ardından resmi tören geçidi yapılıyor. TSK Mehteran Bölüğü, Atlı Suvari Bölüğü, Tarihi Bölük, yaya ve motorlu askeri birlikler geçiyor tüm görkemiyle. İkinci ve esas bölümse; Duatepe’de. TBMM Başkanı Bülent Arınç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Ankara Valisi Kemal Önal, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Eğitim Doktrin Komutanı Orgeneral Orhan Yöney, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, sivil ve askeri erkan yer alıyor törende. Ve coşkunun doruğunda yaklaşık 10 bin kişi.

İşte devlet

/images/100/0x0/55ea71acf018fbb8f8805505


Şu Çılgın Türkler kitabının yazarı Turgut Özakman, Sakarya Zaferi’nin 85. yıldönümü için Polatlı yakınlarında bulunan Duatepe’de yapılan törenleri, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın bulunduğu protokol çadırında birlikte izledi.

Özel ilgi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Şu Çılgın Türkler kitabının yazarı ve yıldönümünün görkemli bir şekilde kutlanmasını öneren Turgut Özakman’a özel ilgi gösterdi. Büyükanıt, Özakman’la bir süre samimi şekilde sohbet etti.

Duatepe nedir?


YARBAY
Ahmet Demirci, Duatepe’deki gösteriler öncesinde Sakarya Meydan Savaşı’na ilişkin bir sunum yaptı. Duatepe’nin, Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan Duatepe’de Sakarya Zaferi’nde ilk ele geçirilen yer olduğunu belirterek, şöyle dedi: "Bu zaferin sonu, aydınlık sürecin bir başlangıcı olmuştur. Duatepe, Türk tarihinin makus talihinin değiştiğinin göstergesidir. Duatepe, Türk milletinin varlık ve bütünlüğünü tüm dünyaya ispat ettiği yerdir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!