Google gibi merkezimiz yok, finans kaynağımız 50 Euro’luk bağışlar

Güncelleme Tarihi:

Google gibi merkezimiz yok, finans kaynağımız 50 Euro’luk bağışlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2008 00:00

Dünyanın birçok yerinden gönüllü olarak katılımcıların yazdıkları makalelerle oluşturulan Wikipedia ansiklopedisinin kurucusu Jimmy Wales, sitenin tamamen bağışlarla finanse edildiğini söyledi. "50 Euro’luk bağışlarla gelir sağlıyoruz" diyen Wales, "Google gibi bir merkezimiz yok. Siteye reklam alsak 100 milyon dolar gelir sağlarım. Kendime özel uçak bile alırım. Ancak böyle bir düşüncemiz yok" dedi.

AÇIK kaynaklı olan ve dünyanın her yerinden gönüllü olarak katılımcıların yazdıkları ile oluşturulan Wikipedia ansiklopedisi projesinin Kurucusu Jimmy Wales, sektörde çok büyük kazançlar elde eden bir internet sitesi olmadıklarını açıkladı. "Altivi İle Sınırsız Dünyanın Liderleri" seminerlerinin ilk konuğu olan Wales, Wikipedia’nın tamamen bağışlarla finanse edildiğini belirterek, "Dünyanın her yerinden bağış alıyoruz. Bu bağışlar 30 Euro ve 50 Euro gibi küçük bağışlar. Siteye reklam alarak para kazanmaya çalışmıyoruz" dedi. Kullanıcıların Wikipedia’nın Google gibi bir merkezi olduğunu düşündüğünü anlatan Wales, "Bizim Google gibi bir çalışma merkezimiz yok. Wikipedia’nın 12 çalışanı bulunuyor. Diğerleri gönüllü çalışanlarımız. Siteye istesek reklam alıp gelirimizi 100 milyon dolara çıkarabiliriz. Hatta kendime bu parayla özel uçak bile alabilirim. Ancak böyle bir düşüncemiz yok" diye konuştu. Wales kişisel gelir kaynakları olarak ise Wikia adlı şirketten maaş aldığını ve bazı seminerlerde konuşma yaparak para kazandığını söyledi.

80 ÜLKEDEN BAĞIŞ YAPTILAR: Jimmiy Wales Wikipedia’nın gelir kaynaklarını şöyle anlattı: "Wikipedia lisanslı bir ansiklopedidir. Birçok insanın makale yazdığı bir ansiklopedi. Wikipedia için 1 milyon dolar para harcadık. 2006’da küçük ve kar amacı olmayan bir siteydik. Bazen insanlar bizi çok zengin sanabiliyor. Ancak biz tamamen siteye yapılan bağışlarla finanse ediliyoruz. Bu bağışlar ise 50 Euro gibi küçük bağışlar oluyor. 2006 yılında 50’den fazla ülkeden bağış aldık. 2007 yılında 80’den fazla ülkeden bağış alacağımızı tahmin ediyorum. Alternatif gelir kaynağı olarak gelire ihtiyacımız var. Wikipedia markalı bir oyun geliştirebiliriz. Gelecek dönemde televizyon programı oluşturulabilir."

TÜRKÇE MAKALE 100 BİNİ GEÇECEK: Wikipedia’nın dünyada çok popüler olmaya başladığını anlatan Jimmy Wales, İran’da bile ilk 14 site arasına girdiklerini vurguladı. Dünya genelinde 8’inci popüler site olduklarının altını çizen Wales konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sitede İngilizce olarak 2 milyondan fazla makale yer alıyor. Buda global bir proje olduğumuzu gösteriyor. Her yerde olmaya çalışıyoruz. Ve dünyanın tanımadığı dillere katkı sağlayama çalışıyoruz. Özellikle Güney Afrika’da kullanılan diller bilinmiyor. Ancak burada bile 8 binden fazla makale olduğunu görebiliyoruz. Bugün Türkçe olarak sitede 98 bin adet makale yer alıyor. Ancak çok kısa bir süre sonra bu makale sayısının 100 bini geçeceğini sanıyorum."

ARAMA KALİTESİNİ ARTIRACAĞIZ: Wikia Search adlı yeni bir site oluşturduklarını hatırlatan Jimmy Wales, bu sitede 4 temel konu üzerinde yoğunlaştıklarını söyledi. Wales yeni sitesiyle ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Yeni bir arama motoru yaratıyoruz. Şuan daha çok bir proje aşaması olarak karşımıza çıkıyor ancak diğer sitelerden çok farklı olacak. Tıpkı sosyal ağ siteleri gibi resimlerimizi ekleyebileceğiz, mesajlarımıza bakabileceğimiz bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz. Buradaki amacımız ise aramanın kalitesini artırmak. İnsanlar arama yaptıkları sayfalara not verebilecek ve biz kaliteyi ölçümleyeceğiz. Her şeyi önceden tahmin etmeye çalışmıyoruz. Duruma bakıp yol haritamızı çiziyoruz."

Video hálá ilkel

İNTERNETTEKİ yeniliklerden de bahseden Jimmy Wales sektördeki girişimcilere şu ip uçlarını verdi: "Sosyal topluluk oluşturma aşamasının başındayız. Başarılı iş modellerinin çoğunluğu kullanıcı katılımını içeren projeler olacak. Bunun yanı sıra video alanında potansiyel var. Hala video ilkel bir durumda. Youtube ücretsiz web sitelerine benzer. Küçük kısa videolar gördük. İş birliğine dayalı video projesi potansiyeli bulunuyor. Bunlar en kısa sürede gelişecek ve girişimcinin önünü açabilecek projeler olacak."

Google’ın rakibi yerel dildeki arama motorları

GOOGLE
veya başka bir siteye karşı tehdit unsuru olmadıklarını söyleyen Jimmy Wales, "Biz sadece internetten insanların zevk almasını sağlamaya çalışıyoruz" dedi. Son dönemlerde internette arama motorlarının çoğaldığını belirten Wales şöyle konuştu: "Bu arama motorları birbirine çok benzemeye başladı. Google ve Yahoo gibi siteleri tehdit edebilecek tek unsur yerel dildeki arama motorları olabilir. Ancak yaptığımız çalışmaların hiçbiri rekabet için değil insanların daha fazla zevk almasını amaçlamaktadır."

Girişimcinin en büyük engeli düşünce biçimidir

WALES
kendisini iyi bir girişimci olarak gördüğünü belirterek şöyle konuştu: "Kendimi girişimci olarak görüyorum. Yeni projelere başlamayı seven bir insanım. Bir iş için uygun biri değilim. Başlangıçtaki en büyük engel düşünce biçimidir. Başta bana ’bu aptalca proje başarılı olmaz’ dediler. Ancak başlangıçtan itibaren büyümeye başladık. Asla bu işi nasıl yapacağımız konusunda ideolojik olmadık. Açık olmayı tercih ettik."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!