Gönüllünün kan bankası

Güncelleme Tarihi:

Gönüllünün kan bankası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2013 01:44

Antalya’da, 2009 yılında kaybettiği lösemi hastası ağabeyinin yaşam mücadelesi sırasında, tüm Türkiye’de acil trombosit ihtiyacı duyanlar için kan aramaya başlayan 28 yaşındaki Ece Cömert, bu konudaki gönüllülerle tanışarak harekete geçti.

Haberin Devamı

Önce ağabeyinin oda arkadaşına, hastaneye ve sonra Antalya’daki kan bağışı bekleyen hastalara kan arayan Ece Cömert, bazıları kendi yakınları için, bazıları da duyarlılık amacıyla Ankara, İzmir ve Balıkesir’den kan arayan 5 kişiyle tanıştı. Cömert, 5 gönüllü arkadaşıyla Facebook üzerinden 2008 yılında birleşerek ‘Tüm Kan Gönüllüleri Grubu’nu oluşturdu.

‘GÖNÜLLÜLÜK’ ESASI

Grup üyeleri, Türkiye’nin 81 ili içinde Facebook üzerinde ayrı ayrı üyelerin kaydedildiği gruplar kurdu. Bugün kan gönüllüleri, 77 bin 888 kayıtlı üyeye ulaştı. Grup üyeleri, başta en çok talebin geldiği kanser hastaları olmak üzere, kazalar, kalp ve değişik hastalıklar nedeniyle acil trombosit ihtiyacı duyanlar için her gün gece-gündüz demeden gönüllülük esasıyla kan arıyor.

ALKOL VE İLAÇLI OLMAZ

Ece Cömert, kan bağışında bulunmak isteyenler için şu bilgileri verdi: “Beyaz kanla kırmızı kanın ayrımı olan trombosit, kanser hastalarına çok lazım. Bir kişi 3 günde bir verebiliyor. Hiçbir şekilde alkol, ilaç kullanmamış olması önemli. Trombosit bağışta bulunanlar için ayrıntılı kan tahlili yapıldığından, varsa eğer bir hastalığı onu da erken teşhis şansı oluyor.”

Bize telefonla ulaşın

Haberin Devamı

TEK amaçlarının Türkiye’de acil durumda olanlara kan bulmak olduğunu belirten Ece Cömert şunları söyledi: “Buradaki en önem verdiğimiz noktalardan biri acil kan ihtiyacı olanların internet üzerinden mesaj bırakmak yerine bize telefonla ulaşmasıdır. Biz bu durumda ihtiyaç duyulan kan, hastane adresi ve hasta yakınına ilişkin bilgileri kan grubu, şehir gibi bilgilerine göre o gruptan anons ediyoruz. Ayrıca kayıtlı donörlerimizi de telefonla yönlendiriyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!