Gönüllü Türk doktorları Afganistan'da

Güncelleme Tarihi:

Gönüllü Türk doktorları Afganistanda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2009 11:06

Türkiye'den Afganistan'a gelen gönüllü Türk doktorları, 5 ayrı vilayette 3 bine yakın hasta, Tahhar ve Şıvırgan'da bulunan yetimhanelerde de 133 çocuğu sağlık taramasından geçirdi.

Kimse Yok Mu Derneği, Ümit Hekimler Derneği ve Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) tarafından organize edilen sağlık taramasında, Şıvırgan'da bulunan yetimhanede yapılan sağlık taramasında duygulu anlar yaşandı.

63 çocuğun barındığı Şıvırgan Yetimhanesi'nde İdare Amiri olarak çalışan Muhammet Osman, Türk halkının yardımseverliğini bildiğini ve kimsesizlerin daima yanında olduğunu ifade ederek, “Binlerce kilometre uzaktan gelerek bizim en dar günümüzde elimizden tutan Türk doktorlarına ve Türk halkına minnet duyuyoruz” dedi.

TİKA'nın yetimhaneye eşofman yardımı yaptığını belirten Osman, ayrıca Şıvırgan'da eğitim veren Şıvırgan Afgan Türk Lisesi tarafından da 6 adet bilgisayar verildiğini söyledi.

“TÜRK DOKTORLARINI GÖRDÜĞÜM ZAMAN SAHİPSİZ OLMADIĞIMI HİSSETTİM”

Şıvırgan Yetimhanesi'nde Taliban döneminde mayın patlaması sonucu babasını ve tek bacağını kaybeden Allahdat, Türk doktorlarının sıcak ilgisinden etkilendiğini belirtti.

4 yaşında Taliban'ın yola döşediği mayına basarak babası ve bir bacağını kaybettiğini ifade eden Allahdat, “Türk doktorlarının bizi tedavi etmek için buraya kadar gelmelerine çok sevindim. Onları gördüğüm zaman sahipsiz olmadığımı hissettim” diye konuştu.

Gece uyurken altını ıslatmaktan şikayetçi olan Allahdat, protez bacak istedi.

Allahdat'ın 12 yıldır patlamadan dolayı tramva yaşadığını kaydeden doktorlar, çocuğa hipnoterapi uyguladı.

Türk doktorları, 5 aylıkken yetimhaneye getirilen Fayzullah'ın da içine kapanık olduğunu ve arkadaşlık kuramadığını gözlemledi.

7 kız çocuğunun bulunduğu ve açıldığından bu yana 4 kez yer değiştiren Şıvırgan Yetimhanesi'nde 6 öğretmen, 4 hademe, 2 bekçi ve 3 aşçı görev alıyor. Sabit bir yeri olmayan Şıvırgan Yetimhanesi'nin yıllarca kirada olduğu belirtildi.

Bu arada Kimse Yok Mu Derneği Basın Danışmanı İsmail Kılınç, kardeş ülke Afganistan'a ayrı bir önem verdiklerini ifade ederek, Şıvırgan Yetimhanesi'ndeki eksiklikleri tespit ettiğini söyledi.

Kılınç, dernek olarak yetimhaneye çocuk ayakkabısı, battaniye, nevresim, kıyafet ve gıda yardımı yapılması için çeşitli girişimlerde bulunacağını belirtti.

AFGANİSTAN TÜRK LİDERİ ABDULKERİM MAHDUM DA MUAYENE EDİLDİ

Şıvırgan Yetimhanesi'nin sağlık taramasının ardından Kızılayak kasabasına geçen Türk doktorları, Afganistan ve Türk bayraklarıyla karşılandı.

Yaklaşık 6 bin kişinin yaşadığı Kızılayak'ta bulunan Afganistan Türk liderlerinden Abdulkerim Mahdum da muayene edildi.
Daha sonra kasabanın sağlık ocağına geçen doktorlar, 75 kişiyi sağlık taramasından geçirdi ve ilaçlarını verdi.
Kasabanın ileri gelenleri tarafından çok sıcak bir şekilde karşılanan ve ağırlanan doktorlar, Afgan halkına bir nebze de olsa katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!