Gönüllü sanat elçisi

Güncelleme Tarihi:

Gönüllü sanat elçisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Çağdaş Türk resmi Cumhuriyet'in 75. Yıldönümü Etkinlikleri çerçevesinde Dublin'de tanıtılacak.

Yurtdışında 10 yıldır bir çok sergi açan ressam Sema Şahin çağdaş Türk resmini, Cumhuriyet'in 75. Yıl Kutlama Etkinlikleri çerçevesinde Avrupa'da açılacak sergilerde temsil edecek. 'Çağdaş Türk Ressamları Sergisi' adındaki etkinlik Dublin'de 16-21 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Sema Şahin'in yanı sıra sergiye ressamlarımızdan Nuri Abaç, İhsan Çakıcı ve Suna Erdamar katılıyor. Şahin ve Erdamar, Dublin sonrası Paris'te de bir sergi açacak.

Bazı insanlar vardır, konumları gereği ülkelerini yurtdışında tanıtma şansına sahip olurlar. Bu insanların başında sanatçılar gelir. Çünkü sanatın hemen her dalı modern yaşam biçiminde uluslararası ortak bir dil oluşturabilmiş bir iletişim şeklidir. Uluslararası zeminde sanatsal faaliyetlerini sürdürme şansını bulan sanatçılar ülkelerinin kültür elçileridir.

Halen Atatürk Eğitim Fakültesi Resim Bölümü öğretim üyelerinden ressam Dr. Sema Şahin, yaklaşık on yıldır sürdürdüğü yurtdışı sergileri ile kültür elçilerimizden biri.

Sema Şahin, Dışişleri Bakanlığı Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından 17 Eylül tarihli resmi bir yazı aracılığıyla, 16-21 Ekim tarihleri arasında Dublin'de açılacak sergiye davet edildi. Şahin bu daveti bugüne kadar gerçekleştirdiği yurtdışı sergilerde gösterdiği başarıya bağlıyor. 'Çağdaş Türk Ressamları' adını taşıyan serginin diğer konukları ülkemizin önde gelen ressamlarından Nuri Abaç, İhsan Çakıcı ve Suna Erdamar.

İLK DEĞİL

Sanatçı böyle önemli bir organizasyona Dışişleri Bakanlığı tarafından davet edilmeyi bir onur olarak kabul ediyor. Bu resmi kurumlardan aldığı ilk davet değil; Şahin 1992 yılında ABD'de bir galeriyle sergi anlaşması yaptığında, Türkiye'nin New York Konsolosluğu sanatçının düzenlediği sergiyi izlemiş. Sergi bitiminde Konsolosluk bir kültür anlaşması doğrultusunda New York'ta yapılacak bir etkinliğe Sema Şahin'i önermiş. 1992 yılında Başbakanlık'ın Türkiye'yi Tanıtma Projesi çerçevesinde düzenlenen etkinlik için sanatçı Dışişleri Bakanlığı, eserleri de Kültür Bakanlığı tarafından tekrar New York'a gönderilmiş. Böylece 1992'de Şahin New York'ta Federal Gallery, Stendal Gallery ve Türk Evi'nde olmak üzere üç sergi açmış. Bu sergiler beğeni kazanınca New York Modern Art Museum'a (Çağdaş Sanat Müzesi) üye yapılmış.

Sanatçının yurtdışı sergileri New York ile sınırlı değil. Paris Galerie Etien ve Paris Galerie Regina ile kurduğu bağlantı halen sürüyor. Ayrıca İspanya Barselona'da Türk Ressamları Karma Sergisi, Moldova National Gallery, Lefkoşa Kültür Merkezi, Kanada Montreal Holiday Inn Hotel ve Washington, Chicago, Orlando'da düzenlenen karma sergilerinde eserleri yer aldı. Sema Şahin'in son on yıla sıkıştırdığı yurtdışı etkinliklerinin sonuncusu 1995 yılında New York Federal Gallery'de düzenlediği ikinci sergisi. Sanatçı 3 yıl sonra Dışişleri Bakanlığı'nın düzenlediği 'Çağdaş Türk Ressamları' sergisiyle yine yurtdışına çıkmaya hazırlanıyor.

Sema Şahin kendisini Cumhuriyet kadını olarak gördüğü ve hissettiği için, Türkiye'nin tanıtımı konusunda elinden geleni yapmaya çalıştığı görüşünde. ‘‘Özellikle Paris'teki sergi sırasında tanıştığım insanlar beni genelde İtalyan ya da İspanyol sanıyor. İnsanları Türk olduğuma inandırmakta güçlük çekiyorum.’’ Şahin için bunun iki anlamı var: Birincisi gerçekten de yurtdışında imajımız hiç olumlu değil, ikincisi çağdaş bir resim anlayışı ve çağdaş bir sanatçı olarak bu imajı değiştirmek hiç de zor değil.

Sergileri için aldığı olumlu eleştiriler arasında unutamadığı övgüyü, Paris'te açtığı sergilerden sonra dönemin Türkiye Paris Büyükelçisi'nin, bir sanatçının Paris galerilerinden sergi teklifi almasının zor olduğunu söylemesi ve özel olarak kendisini kutlaması olarak gösteriyor. Davet almak kolay değil, yurtdışına resimlerinizi koltuğunuzun altına alıp da gitmiyorsunuz. Yurtdışında yapılan tablo satışlarında hem Türkiye'de hem de satış yapılan ülkede vergi ödeniyor. Yani astarı yüzünden pahalı. Peki neden bu çaba? Şahin'in sözleri ile yanıtlayalım; ‘‘Kültür elçisi olmak istiyorum.’’

HEDEF PARİS

Sanatçının eserlerinden seçtiği 12 tablosu bakanlık tarafından Dublin'e gönderilmiş, şimdi kendisi yolculuğa hazırlanıyor. Dublin sonrası ne mi yapacak? Uzun süredir işlerinin yoğunluğu nedeniyle ertelediği Paris Galerie Regina'nın daveti için fırsat yaratmaya çalışacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!