Göndermeyin bizi öldürürler

Güncelleme Tarihi:

Göndermeyin bizi öldürürler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2011 00:00

Çatışmaların yaşandığı Suriye’den kaçıp, Hatay’ın Yayladağı İlçesi’nde sınırı geçerek Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, yerleştirildikleri spor salonundan, “Biz hürriyet istiyoruz. Bizi oraya göndermeyin. Gönderirseniz öldürürler” diye bağırdılar.

Yayladağı ilçe merkezindeki Fehmi Dinçer Yayladağı Spor Salonu’na yerleştirilen 146’sı erkek 44’ü kadın, 62’si çocuk olmak üzere toplam 252 Suriyeli’ye, yer yatağı, battaniye, çarşaf, helva, peynir, su, çocuklar için de mama ve çocuk bezi dağıtıldı. Gelenler arasındaki 5 kadının da, aslen Hataylı oldukları, evlenerek, Suriye’ye gelin gittikleri öğrenildi. Yayladağı Kaymakamı Tolga Polat, spor salonundaki Suriyelileri ziyaret etti.

Göndermeyin bizi öldürürler


Suriyelilerin, Yayladağı’nda kaç gün kalacakları konusu ise netlik kazanmadı. Bu konuda Dışişleri Bakanlığı’nda yapılacak toplantılar ve Suriye’yle görüşmeler sonrası karar verileceği öğrenildi. Geçecek süreçte, Suriyelilerin kalması için Kızılay tarafından 60 çadırdan çadırkent oluşturulmaya başlandı. Bu amaçla, eski Tekel binasının büyük bahçesi bölge olarak seçildi. Akdeniz Afet Yönetim Merkezi Bölge Müdürü Günay Savaşlı, Suriye’den gelenlere 3 çeşit yemek verdiklerini belirterek, “Gerekirse 1000 kişiyi misafir edebilecek durumdayız. Buna göre tedbirimizi aldık” dedi. Sığınmacılar arasındaki 5 aylık hamile bir kadın rahatsızlanınca hastanede tedavi edildi. Suriye vatandaşlarının tek tek kimlik kontrolleri yapıldı ve ifadeleri alınmaya başlandı. Dışişleri yetkilileri, gelenlerin arkasında 60-70 kişilik bir grubun daha olduğunu, ancak bu grubun daha sonra Türkiye’ye girmekten vazgeçtiğinin sınırdaki askerlerce tespit edildiğini belirterek “Suriye’deki durumu fırsat bilip, bundan başka amaçlarla yararlanmak isteyenler mi var, bunu da dikkate alıyoruz” dediler. Bu arada yeni sığınmacı gelmesi ihtimaline karşı sınırda da hem önlemler artırıldı hem de geleceklere hizmet vermek için çadır kuruldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!