Goldman ile Paulson ilişkisinin içyüzü

Güncelleme Tarihi:

Goldman ile Paulson ilişkisinin içyüzü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2010 16:28

ABD’li banka Goldman Sachs, dolandırıcılık iddiaları arasında ilk çeyrekte kazancının geçen yılın aynı dönemine göre iki katına çıkardıklarını ve 3.3 milyar dolar kâr ettiklerini açıkladı. Peki, Goldman’ı karıştıran anlaşmalar nasıl imzalandı?

Haberin Devamı

John Paulson, aylar boyunca ABD konut sektörünün en sonunda batacağına oynamanın yollarını aradı. 2006 yılının sonlarında, Paulson ve yardımcıları Goldman Sachs’la bağlantı kurarak bu iddiaları için yeni bir araç geliştirmesini istedi. Paulson & Co. ve Goldman ilişkisi de bu şekilde başladı.

Paulson ve yardımcısı Paolo Pellegrini, riskli mortage kredilerine karşı işlemlerini genişletmenin yollarını arıyordu. İkili, Bear Stearns, Deutsche Bank, Goldman Sachs ve diğer yatırım bankalarıyla görüşüp, Paulson & Co. şirketinin, riskli mortgage kredilerinin geri ödenmeme olasılığına oynayabilecekleri, teminatlandırılmış borç yükümlülükleri yaratmalarını (CDO) istedi.            

Haberin Devamı

Paulson, mortgage borçlarına karşı sigorta satın alacaktı; yatırım bankaları da ileride mortgage fonlarının fiyatlarının daha da yükseleceğini düşünen müşteriler bulacaktı. Bu yolla, Paulson mortgage borçlarına karşılık 1 milyar dolarlık CDO satın alabilecekti.

ONLARA GÖRE SORUN YOKTU

Paulson ve Pellegrini, CDO’ları destekleyen mortgage kredilerinin bir gün patlayacağını biliyordu. Ancak Pellegrini, patronuna bu CDO’ların en riskli parçalarını almaları gerektiğini söyledi. Çünkü sorunlar baş göstermeye başladığında, ilk olarak en riskli varlıklar etkilenecekti. Bu varlıkların getirisi o kadar yüksekti ki şirketin satın aldığı CDO’ların masraflarını bile karşılayabilirdi.

Pellegrini, iddialarının yanlış çıkıp, CDO’ların batmaması durumunda, en azından yatırımlarından kâr edeceklerini söyledi.

Pellegrini ve Paulson, daha fazla riskli yatırım yapmak için farklı bankalarla görüşmenin herhangi bir soruna yol açmayacağını düşünüyordu. Paulson kendi müşterilerine, kararı kendisinin verdiğini, onlardan da destek aldığını söyledi.

TEK KİŞİ İTİRAZ ETTİ

İkilinin görüştüğü bankacılar arasında sadece bir kişi sorunun kokusunu aldı ve fikre karşı çıktı. Ancak Paulson bu durumu kimseye söylemedi. Bear Stearns’den Scott Eichel, Paulson’ın bu teklifini geri çeviren isimdi. Eichel, CDO piyasasına girmek için özellikle riskli mortgageların tercih edilmesinden dolayı endişelenmişti. Eichel, Paulson’ı, bir takım başkanından, takım maçı kaybetsin diye yıldız bir oyuncuyu yedek kulübesinde oturtmasını isteyen bahis oyuncusuna benzetiyordu.

Haberin Devamı

Bazı yatırımcılar daha sonra, aldıkları teminatların özellikle Paulson tarafından seçildiğini bilselerdi, CDO’ları satın almayacaklarını açıkladı.

Ancak ne Paulson ne de Pellegrini, CDO işlerinin başarıya ulaşacağından emindi. Paulson, “CDO’lar ve diğer riskli mortgage yatırımlarının sonuç vermeyeceğini düşünüyorduk. Ama ne olacağını bilmiyorduk” dedi.

*Zuckerman, Wall Street Journal gazetesinin ödüllü muhabiri ve The Gratest Trade Ever (Büyük Ticaret) adlı kitabın yazarı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!