Gökmen'i bugün uğurluyoruz

Güncelleme Tarihi:

Gökmeni bugün uğurluyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Pazartesi akşamı tedavi gördüğü hastanede ansızın yaşama veda ederek, basın dünyasını yasa boğan Hürriyet Gazetesi Yazarı Yavuz Gökmen'in evi, dün politikacıların, gazetecilerin ve dostlarının akınına uğradı. Yavuz Gökmen'in eşi Fatma Gökmen ile oğulları Altan, Yağız ve Müfit, gün boyu babalarının kaybetmenin acısını içlerine gömmeye çalıştılar.

Gökmen'in Çiğdem Mahallesi'ndeki dairesi hıçkırıklarla sarsılırken, politikacılar, Gökmen'in yaslı eşi Fatma Hanım'ı ve oğullarını yalnız bırakmadılar. DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Gökmen'in evini ziyaret ederek başsağlığı dileyen ilk politikacı oldu. Genel Yayın Yönetmenimiz Ertuğrul Özkök ile Ankara Temsilcimiz Sedat Ergin de, Gökmen'in acılı evinde konukları karşıladılar.

Çiller, başsağlığı ziyaretine 10 genel başkan yardımcısı ve üç grup başkanvekiliyle birlikte geldi. Çiller, salonda kendisini karşılayan Fatma Gökmen'in boynuna sarılarak, başsağlığı diledi. Gökmen'in ‘‘Çok iyi bir gazeteci’’ olduğunu vurgulayan Çiller, ‘‘Kişisel çıkarlarla gazeteciliği çok iyi ayırabilen bir gazeteciydi. Ve hep zor günlerde, baskılı günlerde özgürlüğünü koruyabilen nadir gazetecilerden biriydi. Hepimiz çok üzüldük. Camiasına başsağlığı diliyorum’’ dedi. Çiller, Altan Gökmen'den de babasının hastanede ölmeden önceki son anları hakkında bilgi aldı.

Gökmen'in evine öğle saatlerinde de Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan'la birlikte geldi. Ecevit, Fatma Hanım'a ve oğullarına başsağlığı diledikten sonra, ‘‘Büyük bir yazardı. Kendi fikirleri ve görüşleri olan değerli bir gazeteciydi. Bizi eleştirirken bile nezaketin dışına çıkmadı’’ diyerek sabır diledi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Başbakan Mesut Yılmaz, Devlet Bakanı Cavit Kavak, Yavuz Gökmen'in vefatı nedeniyle eşi Fatma Gökmen ile Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'e başsağlığı mesajı gönderdiler.

CHP Lideri Deniz Baykal, Yavuz Gökmen'in ani ölümünden büyük üzüntü duyduğunu belirterek, ‘‘Yavuz Gökmen'in dostlarına, gazeteci arkadaşlarına ve ailesine başsağlığı diliyorum, Allahtan rahmet diliyorum’’ diye konuştu.

FP Genel Başkanı Recai Kutan da partisinin dünkü Meclis grubunda, Yavuz Gökmen'in ölümünden FP olarak büyük üzüntü duyduklarını belirtti ve, ‘‘Gerçek bir demokrat, fikir namusu olan, patronlarının isteğine göre değil inancı doğrultusunda yazan, her vesileyle dayatmalara karşı çıkan yiğit kalem Yavuz Gökmen vefat etti. Bundan dolayı duyduğum üzüntüyü dile getiriyor, kendisine Allah'tan rahmet diliyorum’’ dedi.

Kutan, Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu ve beraberindeki bir heyetle dün öğleden sonra Gökmen'in eşi Fatma Gökmen'i de evinde ziyaret ederek başsağlığı dileğinde bulundu. Kutan, Gökmen'in aydın ve demokrat kişiliği ile yeri zor doldurulucak bir gazeteci olduğu söyledi. Kapatılan RP'nin lideri Necmettin Erbakan da telefonla başsağlığı dileğinde bulundu.

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Yavuz Gökmen'in, demokrasinin, insan haklarının, hukukun üstünlüğünün, özgürlüklerin savunucusu olduğunu ve bu özellikleriyle hatırlanacağını belirtti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Gökmen'in ailesine, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ile Ankara Temsilcisi Sedat Ergin'e birer başsağlığı mesajı gönderdi.

MHP Erzurum Milletvekili İsmail Köse Hürriyet'in Parlamento Bürosunu ziyaret ederek, Gökmen'in ani ölümü nedeniyle taziyelerini sundu. Köse, ‘‘Büyük üzüntü duyduk. Partim ve şahsım adına ailesiyle gazeteci dostlarına başsağlığı diliyorum’’ dedi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Türkiye'nin tam da özgür tartışma ortamına ihtiyacı varken, Yavuz Gökmen'i kaybetmekten çok büyük üzüntü duyduğunu bildirdi.

Show TV ve Öncü gazeteleri de Gökmen'in ölüm haberi üzerine Hürriyet'e başsağlığı mesajı gönderen ilk kuruluşlar oldular.

Boyner Holding Başkan Yardımcısı Cem Boyner telefonla arayıp başsağlığı dileklerini iletirken, Arı Grubu Genel Koordinatörü Kemal Köprülü, Türk Kalp Vakfı Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Yıldırımakın, Türk Kalp Vakfı Basın Müşaviri Abbas Parmaksızoğlu, Kızılay Pendik Şube Başkanı Yusuf Topçu birer mesaj gönderip başsağlığı dilediler.

Bugün toprağa veriliyor

Gökmen için ilk tören yıllarca çalıştığı Hürriyet Gazetesi Ankara Bürosu'nun önünde bugün saat 10.00'da düzenlenecek. Törenin ardından Kocatepe Camisi'ne götürülecek olan Gökmen, öğle namazından sonra Cebeci Asri Mezarlığı'nda defnedilecek.

Albümdeki Atatürk

Üzerinde dalgalardan sıçrayarak giden o bildik ‘korsan kadırgası’ kabartmasının bulunduğu eski kahverengi bir albüm. Albümün solunda, içindeki fotoğraf sokulabilmesi için simetrik kesilmiş sayfaları tutturan örgü ipten klasik bir kordon. Püskülleri geçen yılları simgeler gibi iplik iplik...Albümün sol ilk sayfasında Atatürk'ün fotoğrafı var. İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün de Ata'nın arkasında yer aldığı siyah-beyaz fotoğrafın altına elyazısıyla bir not düşülmüş: ‘‘En büyüğümüz 10. yıl nutkunu söylerken. 29.10.1932...’’ Albümün izleyen sayfalarında Gökmen'in çocukluğu, okul yılları, gençliği ve sevdiklerinin fotoğrafları var.

SON SAYFADAKİ FOTOĞRAF

Gökmen, son sayfayı da bir ‘‘en büyüğüne’’ ayırmış... Manisa'daki bir komşusuna. Tutkuyla bağlandığı Jacques Brel'den de ‘‘büyük bir ses’’ olarak nitelendirdiği bir sanatçının fotoğrafı var en son sayfada. Siyah-beyaz fotoğraf Gökmen'e imzalanmış.

‘‘Yavuz'a sevgilerimle...Tanju Okan...’’

Albümde kalan fotoğraf ve yazılarında kalan, gerçekleşemeyen bir dilek:

‘‘Bir süre dinlensem, 10 gün izin yapsam, yazı yazmasam, düşünmesem, kafam gümbür gümbür çalışmaktan bir on güncük vazgeçse...İçki içmesem, sigarayı azaltsam.

Tanju Okan'ın şarkılarını söylesem... ‘‘Sanma ki içmişim, sanma ki sarhoşum /Günlerdir, aylardır, yıllardır yorgunum...’’

Bir sevgiliye susarcasına size yeniden kavuşmak istesem.

Özlesem...’’

Oğullarından ‘şövalye’ babalarına veda

Türkiye en yiğit ve namuslu aydınlarından birini kaybederken, en çoşkulu ve romantik yürek de aynı anda durdu ve Melek Hanım'ın yanına meleklerin arasına doğru uçtu.

Bu yürek tıpkı binlerce kez okuduğu, Saint-Exupery'nin ‘‘Küçük Prens’’i gibi sonsuzluğa uçtu; ve tıpkı onun gibi kendi gezegenine indi. ‘‘Asla bağırmadı; usulca, bir ağaç gibi yıkıldı. Gürültü bile çıkarmadı...’’

İtalo Calvino'nun, ‘‘Ağaca Tüneyen Baron’’u oldu 52 yıllık ömrü boyunca. Asla boyun eğmedi; ilkelerinden taviz vermedi. Mertlik, dürüstlük, namus ve onur üzerine kurdu tüm yaşamını. Tabii bir de aşk üzerine...

Şövalye doğdu, şövalye yaşadı, şövalye öldü. Şerefli, onurlu, tertemiz bir iz bıraktı geride...

Kucağında zıplatmayı çok istediği bir toruna sahip olamasa da, onunla gurur duyan, onur duyan üç evlada sahip olmak, ‘‘O’’na yetti de arttı...

Küçük mavi yıldızı bir an gördü; ve o anda boynuna sarılan büyük oğluna bir an gülümsedi; işte bu tebessümü ortanca oğlu da, küçük oğlu da aynı anda yüreğinde gördü...

Bir tek, ‘‘Ne Me Quitte Pas’’ yı söyleyemedi Jack Brel kadar iyi; çünkü onu yattığı yerde incitmeyecek kadar zarif ve klastı...

Şimdi cennette, meleklerin arasında, ‘‘Melek Hanım’’ın yanında söylüyor, ‘‘Ne Me Quitte Pas’’yı...

Rahat söyle şarkını babacığım... Biz seni hep duyacağız...

Altan ‘‘Che’’, Yağız, Müfit Yılmaz...

Ölüm raporu

ÇAĞ HASTANESİ

24.11.1998 EPİKRİZ FORMU

ADI SOYADI: YAVUZ GÖKMEN

DOĞUM TARİHİ: 1946

YAKINMASI: Ateş, öksürük, halsizlik

ÖYKÜ

Bir haftadır aşırı üşütmeyi takiben çıkan titreme ve ateş nedeniyle kendiliğinden Penisilin yaptıran hastaya 20.11.1998'de akciğer grafisi çektirilmiş. Sol taraftaki total retiküler infiltrasyon nedeniyle hastanemize başvurdu. Hastaya sedimantasyon, hemogram yaptırıldı. Tüberküloz olasılığı ekarte etmek üzere balgam ARB teksif ve kültür istendi. Hasta yatmayı kabul etmediğinden Duocid tablet yazılarak gönderildi. 21.11.1998 sabahı hasta telefonla arandı. Balgam çıkaramadığı öğrenilince acil thorax CT çektirildi. Aynı gün öğleden sonra Thorax CT'de sol akciğerin tamamını; sağ akciğer alt lobunu kapsayan, multipi hava kistleri, bal peteği akciğer, buzlu cam görünümü. Yamalı konsolidasyon alanları, hava bronkogramları raporlandı. İdiyopatik pulmoner fibrozis veya kollagen doku hastalığı zemininde yaygın pnömoni veya bronkoalveolar kanser olabileceği düşünülerek acilen hospitalize edildi. 21.11.1998'de saat 19.00'da yatırıldı. I.V Rocephin 1 gr 2x1 Aminocardol amp 100 cc yüzde 5 Dextroz içinde 2x1 başlandı.

22.11.1998'de sabah acil bronkoskopi OP.DR. Güven ÇETİN ile birlikte yapıldı. Endobronşiyal lezyon yoktu. Lavaj yapılıp; ARB sitoloji ve nonspesifik kültüre gönderildi. Tedaviye Amikasin flakon 500 mr 2x1 IV eklendi.

23.11.1998'de hastadan alınan kan sonuçlarında SGOT 99 U/L, SGPT 97 U/L, Alkalen Fosfataz 193 U/L. 16:15'de yeni EKG çekildi. Sinüzal taşikardi dışında normal. Hastaya gastroenterologi, psikiyatri, kardiyologi konsültasyonları istendi. Ancak 16:30'da tuvalete gitmek üzere ayağa kalktığında arrest oldu. Hasta entübe edildi. Kalb masajına başlandı. Defibrile edildi. Tüm çabalara karşın 17:30'da resüsitasyona son verildi.

Op.Dr. Muhittin ALKIŞ

Mesul Müdür

Dr. Nilgün KALAÇ

Göğüs Hastalıkları Uzm.

ÇAĞ HASTANESİ

ve SAĞLIK HİZMETLERİ A.Ş.

Meşrutiyet Cad. No:33 Ankara

Tel: (0.312) 4300808 Fax: 4300826



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!