Göcek'te gergin bekleyiş

Güncelleme Tarihi:

Göcekte gergin bekleyiş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2009 17:33

MUĞLA'da mavi tur teknelerinin gözdesi olarak dünyaca ünlenen Göcek Körfezi, Göcek ve Dalaman'ın koyları ve teknelere getirilen bir dizi yasak, yarın yürürlüğe girecek.

Günübirlik tur tekne sahipleri özellikle bazı koylara girişin yasaklanmasını istemediklerini belirterek, imza kampanyası başlatmaya hazırlanıyor. Turlara katılan yerli ve yabancı turistler arasında yasakları savunan da yanlış bulan da var. Şu andaki durum ise Göcek'te ‘bekle gör’ düşüncesini ön plana çıkarmış görünüyor.
Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı'nın (ÖÇKK) yayınladığı 26 maddelik ‘Göcek Körfezi ile Göcek-Dalaman koylarının koruma ve kullanma usul ve esasları’nın yürürlüğe girmesine sayılı saatler kaldı.

Her geçen saat Göcek'teki gerginliği artırıyor. Tekneciler arasında yasakların şimdilik durdurulduğu söylentileri de yayılırken, Göcek Liman Başkanlığı sabah saatlerinde tekne sahiplerine tebligat yaptı. Özellikle bazı adalar ile koy civarına girmesi yasaklanan günübirlik tekne sahipleri kararlara en fazla tepkili olan kesim. Yaşamlarını turlarla sağladıklarını söyleyen kaptanlar imza kampanyası başlatmak için yarın uygulama şeklini beklemeye başladı.

Göcek 1 nolu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Burhan Orhan “Günübirlikçiler olarak Yassıcalar, Tersane, Akvaryum, Bedri Rahmi Koyu, Sıralıbük, Atbükü ve Boynuzbükü'ne tur düzenliyoruz. Bu yasakların beşi bizi kapsıyor. Yasaklar uygulanırsa biz de müşteri kaybı olacağından turizme de darbe olur. Yassıcalar'ın giriş ve çıkışı seyyar şamandıra ile kapatılabilir. Gündüz içine girmeyiz ama batı tarafına yanaşmamız mümkün değil. Bu durumda da yüzme bilmeyen, karaya çıkmak isteyen yaşlı veya sakat insanları tekne içine hapsetmek zorunda kalacağız. Yasaklar devam ederse sınırlandırılmış bir turizm içine kimsenin geleceğini sanmıyorum” dedi.

ZENGİNLERİN KOYLARINA MI ÇEVİRECEKLER

Dalaman CHP İlçe Başkanı ve Göcek'te günübirlik tur işletmecisi olan Seyfi Togo da yasaklara büyük tepki gösterdi. Togo, “Kararlara saygılıyız ama bu kararlar alınırken bu işi yapan bizlerin de görüşleri alınmalıydı. Günübirlik turda insanları sadece ve sadece Bedri Rahmi ve Yassıcalar Koyunda sahile çıkartabiliyoruz. Şimdi bu yasaklanınca insanları sahile nasıl çıkaracağız? Önce bunu çözmeliler. Sonra charter yapan arkadaşlar müşterisi belli değil ki önceden rezervasyon yaptırsın. Günlük gelip tura çıkanlar Göcek'e gelmek istediklerinde ne yapacaklar? Biz burada ekmek yiyoruz ve buraları bizden daha iyi koruyan olmaz. Bizim düşüncelerimize saygı gösterilmeden masa başında alınan bir karar bu.

Yanaşacak koy bırakmadılar ki. Sarsala'ya girmeyin diyorlar. Tek kumu olan Sarsala plajı zaten yasaklandı ve uzun zamandır oraya giremiyoruz. O zaman bu turları hepten kaldırsınlar olsun bitsin. Göcek Belediye Başkanı Recep Şatır ile çalışma yapıp günlük turlara sınırlama getirilmesini düşünmüştük. Herkese plaka verilmesiyle ilgili bir yönetmelik hazırlandı. Kısa sürede buna geçecektik. Ama şu anda bunun önüne geçtiler. Yasaklar devam ederse cezaları üstlenip turlarımıza devam edeceğiz. Bu koyları zenginlerin koylarına mı çevirecekler ben onu anlamadım” dedi.

ZEYTİNLİK MARİNA OLDU

Göcek içinde TİGEM'in bir kampı olduğunu hatırlatan Togo, “Tek kumsal burasıydı ve halkımız oradan istifade ediyordu. Eski Orman bakanı (Osman Pepe) geldi dedi ki ‘biz burayı zeytin üretilecek diye vermiştik şimdi geri alıyoruz.’ Geri aldı ne oldu? Verdiler birilerine ve buraya altıncı marina yapıldı. ÖÇK neden buna karşı çıkmadı? Yasak olmasına rağmen hala da içinde binalar yapılıyor. Gelip baksınlar ve bunları durdursunlar” diye konuştu.

ORTADA BAZI EKSİKLER VAR

Göcek Belediye Başkanı CHP'li Recep Şatır, “Kararlar arasında doğru noktalar çoğunlukta. Yassıcalar da günübirlik teknelerin sürekli demir atıp çekmesi zemini bozduğu için biz de burasıyla ilgili bazı kararlar almıştık. Burada demirlemenin dışta yapılıp, içerinin sadece yüzme amaçlı kullanılması son derece doğru. Günübirlik tekneler için plaka sistemi getirecektik. Davul, zurna, tef çalmak tabii ki gürültü kirliliği. Buna katılıyoruz. Göcek bizim aynamız. Yat turizmi beş yıldızlı otel turizminden çok daha döviz getiren bir bölüm. Bindiğimiz dalı tabii ki kesmememiz gerekir. Bunların kararını alırken hiçbir tarafın zarar görmemesine özen göstermek gerekir. Sıvı atıklar anlamında altyapıyı dört dörtlük kurabilirsek bunu taviz vermeden uygulama taraftarıyım. Denizi kirletenin gözünün yaşına bakmam. Günübirlik tura butik işletmelere gelenler katılıyor. Bu nedenle buradaki kısıtlamaları biraz açmak gerekir. Bakalım şu anda bekle gör konumundayız. Yanlışların kısa zamanda düzeltilmesi gerekir” dedi.

HALK İKİYE BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

İstanbul'dan gelen öğretmen Tuğba Kura, Efkan Baran uygulamanın doğru olduğunu savunanlar arasında. Japonya'dan gelen misafirleri Katya Aoki ise bölgeye hayran kaldığını belirterek “Ekolojik dengenin bozulmaması için kararların doğru olduğunu düşünüyorum. İnsanlar girecekse zaten sorun yok. Önemli olan insanların buraya nasıl gireceğinin düşünülmesi” dedi. Öte yandan Ankara, Eskişehir ve İstanbul'dan Göcek koylarını görmek için geldiklerini söyleyen bir grup yerli turist ise böyle bir uygulamanın turizme vurulacak en büyük darbelerden birisi olduğunu ileri sürdü. Turistler, zenginler kadar orta gelirli insanların da bu güzelliklerden faydalanmak için koylara girebilmeleri gerektiğini belirtti.

GÖZLEMECİLER İSYANDA

Yassıcalar Koyu'nda uzun yıllardan bu yana gözleme ayran ve yerel el işlemeleri yazmalar ile baş örtülerini satan iki gözlemeci teknelerin Yassıcalar'a girmemesinin kendilerini de büyük ölçüde etkileyeceğini savundu. Çocuk büyütüp okuttuklarını, askere gönderdiklerini belirten gözlemeciler, bölgeye ülkenin en tanınmış zengin insanlarından mankenlerine kadar gelip gözleme yediklerini, yasakların olması halinde buraların kapanabileceğini de savundular.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!