Global’in ’gaz’ ortağı ’Okyanus’a polis daldı

Güncelleme Tarihi:

Global’in ’gaz’ ortağı ’Okyanus’a polis daldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2008 00:00

Global Yatırım Holding’in son olarak Başkent Gaz Dağıtım ihalesine ortak olarak girip kazandığı, Okyanus Şirketler Grubu’na polis baskın düzenledi.

Energaz’da Global Yatırım Holding ve STFA’yla ortak olan, merkezi Konya’da bulunan Okyanus şirketlerinin yanı sıra Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Argun ve yöneticilerinin evlerine de eşzamanlı operasyon yapan polis, tüm belge ve bilgisayarlara el koydu.

KONYALI olarak tanınmakla birlikte Türkiye’nin birçok ilinde yaptığı yatırımlarla dikkatleri üzerine çeken Nusret Argun’un şirketlerine ve evine polis tarafından bir operasyon düzenlendi. Okyanus Grubu’na yönelik operasyonun gerekçesi "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak" oldu. Okyanus Grubu’nun patronu Nusret Argun, Konya’da Dedeman ve Kipa’nın müteahhidi, Global Yatırım Holding’in Denizli Sümerpark Projesi’nde ve son olarak da mart ayında ihalesi yapılan Başkent Gaz Dağıtım’da ortağı ve Konya dahil 12 ilin doğalgaz dağıtımını yapan şirketin sahibi biliniyor. Argun’un Energaz’da Global Yatırım Holding ve STFA’yla ortaklığı bulunuyor.

’SUÇ ÖRGÜTÜ’ SUÇLAMASI: Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, uzun süredir devam eden istihbarat çalışmasının ardından, dün sabah 07.30’da bir operasyon başlattı. Şirket’in Konya’daki ofisine baskın yapan ekipler, şirketlerin kentteki ofislerinde ve gruba ait 5 yıldızlı bir otelde geniş kapsamlı arama yaptı. Bu arada Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Argun ve üst düzey yöneticilerin evlerine de eşzamanlı baskın yapıldı. Operasyonda, tüm belge ve bilgisayarlara el konulurken, emniyet görevlileri "Suç örgütü kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet vermek, tehdit, baskı, şantaj, sahtecilik" suçlamasıyla bu operasyonun başlatıldığını açıkladı. Emniyet yetkilileri, operasyonda henüz gözaltı yapılmadığını, evrakın incelenmesinin ardından gözaltı olabileceğini söyledi.

12 İLİN DOĞALGAZI: Türkiye’nin birçok ilinde yaptığı yatırımlarda toplam 7 bin kişiye istihdam sağladığı belirtilen Okyanus Şirketler Grubu, halen Konya dahil 12 ilin doğal gaz dağıtımını yapıyor. Energaz bünyesinde topladığı Gaznet, Netgaz, Karamangaz, Erzingaz, Udaşgaz, Çorumgaz, Kentgaz, Olimposgaz, Kapadokyagaz, Aksaraygaz ve Aydıngaz’ın sahibi olan Nusret Argun’un ayrıca matbaadan temizliğe, gıdadan inşaata, sağlıktan plastiğe, doğalgazdan perakende sektörüne kadar bir çok alanda yatırımları bulunuyor.

ANKARA DOĞALGAZDA ORTAK: Hotel Dedeman Konya ve yine aynı kentteki Tesco Kipa Alışveriş Merkezi’nin de müteahhitliğini yapmış olan Nusret Argun, son olarak Başkent Doğal Gaz AŞ’nin 13 Mart 2008 tarihinde yapılan özelleştirme ihalesini, 1 milyar 610 milyon dolarlık en yüksek teklifi vererek, kazanmıştı. Bu ihaleye Global Yatırım Holding’le birlikke giren Argun, bu ihalenin ardından Energaz’ın hedefini "2011 yılında 1 milyon aboneye ve 3 milyar metreküp dağıtıma ulaşarak Türkiye genelinde yüzde 10’luk bir pazar payına sahip olmak" şeklinde açıklamıştı.

Argun Ofer’le ortaklığı yalanlamıştı

DENİZLİ Sümerbank fabrikasının arazisi üzerinde kurulacak lüks konut ve otel içeren kapsayan Sümerpark Projesi’nde, şirketi Kentsel Gayrimenkul Yatırım Planlama ile Pera Gayrimenkul’ün ortak olması nedeniyle bir dönem Nusret Argun’un adı da İsrailli işadamı Ofer ile birlikte anılmıştı. Projede yapılan imar değişikliği kentte tartışmalara neden olmuş, proje ortakları arasında Sami Ofer’in de bulunduğu iddiaları tartışma yaratmış, CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, konuyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi vermişti. Global Holding bünyesindeki Pera Gayrimenkul’den dolayı olarak Ofer Ailesi ile ortak ilan edilen Argun ise bu iddiaları yalanlamıştı. O günlerde yaptığı bir açıklama ile Argun, ne Okyanus’ta ne Kentsel Gayrimenkul’de ne De Pera Gayrimenkul’de Sami Ofer’in ya da Ofer Ailesi’nden birinin hisseleri bulunmadığını vurgulamıştı.

Radyolojide iddialı bir isim

SAĞLIK alanına 1992 yılında kurulan Nobel Medikal ile tıbbi cihaz satışı üzerinden girdi, 1995 yılından itibaren cihaz satışının yanısıra radyoloji görüntüleme sektörüne İstanbul ve Konya’da kurulan Ultra MRI görüntüleme merkezleri ile adım attı. Türkiye’de ilk defa bir Devlet Hastanesi (Afyon) bünyesinde MRI görüntüleme merkezi açtı. Bu alanda Türkiye’de en fazla yatırım yapan firma olarak biliniyor. Çeşitli hastane bünyelerinde (Meram Devlet, Konya Numune, Yunusemre Devlet, Isparta Doğumevi ve Çocuk, Karaman Devlet, Maraş Yenişehir Devlet, Mersin Devlet, Ereğli Devlet, Seydişehir Maden Devlet, Simav Devlet, Zonguldak Devlet, Dinar Devlet, Eğridir Kemik, Elbistan Devlet) radyoloji merkezleri bulunduğu belirtiliyor. 2003 yılında Balkanlar’a açılarak bir radyoloji merkezi de Romanya’da kuran Okyanus, Pro Life markasıyla üçü Romanya’da, bir tanesi Moldovya’da olmak üzere tıbbi görüntüleme merkezinin açılmasını planlıyor. Radyoloji merkezlerinde Siemens ile tıbbi çözümler konusunda teknolojik işbirliği yapıyor.

’Dedeman Otelleri’nin müteahhidi unvanı

NUSRET Argun, aynı zamanda bir inşaatçı olarak tanınıyor. İnşaat alanında ilk ciddi adımı Konya Başkent Hastanesi’nin yapılması oldu ve Başkent Üniversitesi’ne sattı. Arkasından konut ve iş merkezleri alanına daldı. Meram Yeni Yol Konakları ve Konya’nın en yüksek konut apartmanları olarak inşa edilen Selçuklu Konutları’nın da yapımını aldı. Hotel Dedeman’ın yapımı ise Nusret Argun’un Konya Dedeman Oteli’nin müteahhidi olarak tanınmasını sağladı. Sadece yapımının değil yatırımcısı ve mülk sahibinin de Nusret Argun olması nedeniyle, Dedeman’la yönetim anlaşması yapıldı. Konya Dedeman’ı 15 yıllığına Okyanus Taahhüt AŞ adına Dedeman yönetecek ve gelir paylaşımı yapılacak. Konya’da bugüne kadar 330 bin metrekare inşaat yapan Okyanus Taahhüt AŞ, Konya dışında Denizli’de de büyük bir Dedeman oteli yaparken Isparta, Afyonkarahisar, Aksaray, Karaman gibi bir çok ilde çeşitli inşaat işleri yaptı.

Simit satıcılığından holding patronluğuna

SON yıllarda yıldızı parlayan Anadolu şirketlerinden biri olan 49 yaşındaki Nusret Argun, işçi ailenin 6 çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. O yıllarını ’bazen ayağımıza giyecek çorap bulamazdık’ diye anlatan Argun’un ilk işi matbaacılık. Ticarete çocukluğunda simit satarak, ayakkabı boyayarak hazırlandığını söyleyen Argun’un asıl birikimini, hizmet sektöründe yaptığı belirtiliyor. Devletin temizlik ve yemek ihalelerini alarak büyüyen Argun, 1994 yılında Okyanus Şirketler Grubu’nu kurdu. Taşeronluktan holding patronluğuna yükselen Argun, bugün enerji, turizm, inşaat-taahhüt, konut, alışveriş merkezleri, servis hizmetleri, sağlık ve plastik alanlarında faaliyet gösteren pekçok şirketin sahibi.

Kutman: Okyanus’a baskının bizim işlerle ilgisi olamaz

GLOBAL Yatırım Holding’in Başkanı Mehmet Kutman, Okyanus Holding’in patronu Nusret Argun’la Energaz’da yüzde 20 dolayında ortaklığı bulunduğunu, Başkent Gaz ihalesini kazanan gruptaki ortaklığının ise yüzde 1’i fazla geçmediğini belirtti. Kutman, "Konya’da Okyanus Grubu’na neden baskın yapıldığını bilmiyorum. Ancak, bizim işlerimizle hiçbir ilgisi olamaz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!