Gizli özürlüler ülkesiyiz

Güncelleme Tarihi:

Gizli özürlüler ülkesiyiz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Hasan Gemici, ‘‘Dünya Özürlüler Günü’’ ile ilgili olarak Hürriyet'e yaptığı açıklamada Türkiye'de yaklaşık yedi milyon özürlünün kendini gizlediğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 7.5 milyon özürlü bulunduğunu belirten Gemici, son sayımlarda bu rakamın 628 bin arttığını belirtti. Ona göre bu durum, ailelerde saklama, gizleme eğiliminin halen devam ettiğini gösteriyor. Oysa özürlülere gidecek olan hizmetlerin yerine ulaşabilmesi için hangi özür grubunda, ne kadar özürlünün, nerede yaşadığının bilinmesi gerekiyor. Gemici, özürlülere ‘‘kendinizi gizlemeyin’’ mesajı veriyor.

Dünyada özürlülerle ilgili yasal düzenleme açısından ne varsa Türkiye'de de olduğunu belirten Gemici ‘‘Önemli olan bunların hayata geçirilmesi, özürlülerin yaşamına yansımasıdır. Bunun için de özürlülerin sosyal profillerinin, sayılarının bilinmesi gerekiyor’’ diyor. Gemici, bu konuda devlet istatistik enstütüsüyle birlikte bir çalışma yapıldığını da belirtiyor.

Bakan Gemici, Türk toplumunda tarih boyunca engellilere karşı duyduğu bireysel duyarlılığın toplumsal duyarlılığa dönüştürülmesi gerektiğini söylüyor. Çünkü özürlü sorunu Türkiye'de düşünüldüğünden çok daha büyük bir toplumsal sorun. ‘‘Özürlü ailesi ve çevresiyle birlikte nerdeyse nüfusun üçte birini ilgilendiren toplumsal bir sorun. Bu nedenle çözülmesi de toplumun genel huzuru, sosyal barış açısından önemli.’’

Özürlülerin çeşitli fiziksel, zihinsel engellerinin yanısıra toplumsal bir engellemeyle de karşılaştıklarını belirten Gemici, ‘‘onlar herşeyi yapabilirler. Onlar da kültürel, sosyal faaliyetlerden yararlanmak, toplumun bir parçası olmak istiyorlar. Bunun için bütün vatandaşlarımızı onlara karşı daha duyarlı olmaya çağırıyorum’’ diye devam ediyor.

Bir de itiraf: Bugüne kadar özürlülerle ilgili kurumsal hizmetler yeterince geliştirilemedi! Artık bu durumun değişmeye başladığını, yasal düzenlemelerden sonra özürlülere sağlanan hakların bir bir hayata geçirildiğini söylen Gemici, Türkiye'de bu konuda bir politika oluşturmak ve sorunları, verilecek hizmetleri belirlemek amacıyla seneye bugün ‘‘1. Özürlüler Şurası’’nı toplamak üzere bir çalışma başlattıklarını da sözlerine ekliyor.

Bakan Gemici, Dünya Özürlüler Günü olan bugün için, özürlülere gelir vergisi indirimi, ulaşım, sosyal ve kültürel faaleyetlerden ücretsiz veya indirimli yararlanma olanağı sağlayacak olan kimlik kartlarının dağıtılmaya başlanacağını açıkladı. Kimlik kartının, Türkiye'deki özürlülerin yasal haklarından yararlanmak için kullanabilecekleri çağdaş bir kart özelliği taşıdığını söyledi. Peki bu kart nasıl temin edilecek? Gelir vergisi indirimi, ulaşım, sosyal ve kültürel faaliyetlerden özürlünün ücretsiz veya indirimli yararlanmasını sağlayacak özürlü kimliği bilgi formu, raporu veren hastanede ya da sosyal hizmetler il müdürlüklerinde doldurulacak. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, formların aslı ile birlikte Sağlık Kurulu Raporu'nu, tasdikli nüfus cüzdanı fotokopisini, iki fotoğrafla birlikte Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlı'ğına gönderecek. Formların ikinci nüshası da Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nde saklanacak. Formlar incelendikten sonra kart posta ile özürlü vatandaşın adresine gönderilecek.

Demirel: Özürlü olmak kader değil

Demirel, 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü'nde Romanya'da olacağı için özürlülerle ilgili kuruluşları Köşk'te dün kabul etti. İlk olarak Kahramanmaraş Ortapedik Engelliler Derneği'ni ağırlayan Demirel, Anayasa'da özürlülerin korunmasına yönelik bir madde olduğuna dikkat çekti. Devletin ve hükümetin özürlüler konusuna ağırlık verdiğini kaydeden Demirel, Dernek Başkanı Mehmet Budak'ın ‘‘Ürettiğimiz ürünlere pazar bulmamıza yardımcı olun’’ isteğine de olumlu baktı. Demirel öğretilebilir zihinsel özürlü çocukları eğiten Kastamonu Kuzeykent Eğitim Uygulama Okulu'nu kabulünde ise özrü kader sayıp neticesine katlanmak yerine, özürlü kişileri topluma yararlı hale getirmenin insanlık gereği olduğuna dikkat çekti:‘‘Toplum ve devlet olarak bu meseleyi önemsediğimizi bilmenizi istiyorum’’ Sağlıklı Bebekler İçin Elele Derneği heyetini kabülünde de, ‘‘Bu özürlü çocukları bir taraftan topluma kazandırmak için uğraşırken, bir taraftan da daha başlangıçta özürlü hale gelmelerini giderecek tedbirlerin alınması gerekir’’ dedi.Türkiye'de çocuk ve genç anne ölüm oranlarının on binde 43 düzeyinde olduğunu, uygar ülkelerde ise bu oranının 6 ile 9 arasında değiştiğini ifade eden Demirel, bu oranın aşağılara çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye Sakatlar Federasyonu Başkanı Faruk Öztimur ve beraberindekilerle görüşürken de, ‘‘Toplumumuz özürlülerimizi sevmekte, onları kucaklamaktadır. Güncel sorunlar olabilir. Sadece güncel sorunlarla uğraşmak bizi felç etmemelidir, etmemiştir de. Türkiye yoluna devam etmiştir. Başımız suyun üstündedir. Sorunları çözerek geldik, yine çözerek gideceğiz. Gayretlerinizi sürdürün.

Bugüne kadar neler yapıldı?

Özürlüler Sağlık Raporu Yönetmeliği yayımlandı

Özürlü kimlik kartı çıkarıldı

Alo özürlü hattı kuruldu

Vergi kanununda özürlülere yönelik vergi indirimi yapıldı

Kamuda ve özel sektörde özürlü çalıştırma zorunluluğu ile ilgili çalışmalar yapıldı. Özürlü çalıştırmayan iş yerlerine uygulanan 500 bin liralık ceza 70 milyon liraya çıkarıldı.

İşçilere özürlü çocukları için eğitim yardımı ödenmeye başlandı.

1. Özürlüler şurası için çalışmalar başlatıldı

Ekonomik yoksulluk içerisindeki özürlülerin her türlü araç gereç, protez ve sağlık giderleri Fon'dan karşılandı.

Özürlü yüksek okul öğrencilerine burs verildi.

Devlet İstatistik Enstitüsü ile özürlü sayısının belirlenmesi için çalışmalar başlatıldı.

Bayındırlık Bakanlığı özürlüler için yeni imar planı ve yönetmelik çalışmalarını bitirmek üzere.

ADINI SİZ KOYUN

Bir eve sığmayan birlerdik / Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu umudumuz oldu / Çünkü başarımızın üç şartı vardı bizim dışımızdan gelmesi gereken /3S İlkesi/ Sevgi, Sabır, Sebat /‘‘Tut elimden kaldır’’ bizi demiyoruz / Elimizden tutun birlikte yürüyelim/ birlikte üretelim diyoruz /evet elde en çok hüzün var ama ya umut! /Biz Türkiye'nin en büyük ailesinin / umuda, üretime konuşlanmış bireyleriyiz / gelin elele gönül gönüle verelim / bugünümüzü yeterle yarınımızı çok kılalım, /hüznü sevince dönüştürelim ki /çoğalan sevinç olsun

Özürlüler için atık kağıt

Özürlüler Dayanışma Derneği, atık kağıt toplama kampanyası başlattı. Dernekten yapılan açıklamada, kullanılmış tek bir gazete ve tek bir sayfanın özürlülerin hayatında büyük değişiklikler yaratabileceği kaydedildi. Açıklamada, (312) 223 41 51 - 223 74 23 No'lu telefonlar arandığında, servis gönderilerek atık kağıtların alınacağı ifade edildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!