Gizli muze

Güncelleme Tarihi:

Gizli muze
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Istanbul'un en ilginc mekánlarindan biri de Bogazici Universitesi Muzesi. Yakinda internette bir web sayfasi acmaya hazirlanan muzeyi ziyaret ettik.

Bogazici Universitesi Etiler girisinden asagiya inerken solunuzda bahce icinde tablo gibi bir ev cikiyor karsiniza. Amerika'nin banliyo tipi evlerini cagristiriyor ilk bakista. Bahce icinde. Katlar arasinda ahsap merdivenler var. Pencereler cift.

Muze ust katta yer aliyor. 1986'da kurulmus. Onumuzdeki gunlerde muze ile ilgili genis bilgiler iceren bir brosur yayimlanacak. Yine onumuzdeki gunlerde Internette bir Web sayfasi acilmasi dusunuluyor.

Muzeye girer girmez cesitli esyalarla karsiliyoruz. Hemen giris katinda cam dolap, ilk hocalarin resimleri, kolej yillariyla ilgili kitaplar, 1901 yilinda mezun olmus bir doktora verilen gumus nester... Ust katta bir Iskoc ailenin kullandigi esyalar var: Eski radyo , demir soba, koyu yesil renkli cini soba, ustu deri kapli Venedik modeli bir masa, seramik tabaklar, cam esyalar, Japon esyalar, Cin taklidi esyalar, tas plaklar, Kennedy'nin Robert Kolej'in 100. kurulus yildonumu dolayisiyla yazdigi yazi, butun yilliklar. Ayrica bazi belgeler de var. Ornegin biri su: 1940'li yillarda okulun yabanci hocalari yonetici Scott baskanliginda ‘‘Rumeli Hisarli Kadinlar'' adli kucuk bir dernek kuruyor ve her cumartesi bir konu uzerinde toplanti yapiyorlar. Her toplantida degisik bir konu ele aliniyor. Bu bazen kadin haklari oluyor, bazen de Miss Mening'in hayvanlari koruma semineri. Bu tarihi belgelerden bir kismi muzede. Ilerde bu belgelerin bir kitapta toplanmasi dusunuluyor.

Baska neler var? Noel ayinleri notalari kitabi, buyuk ejderha bacakli agir dokum bir soba. Bir naturmort, masa, sandalyeler, kucuk seramik kutular, biblolar, dolaplar, Istanbul'la ilgili bir cok Ingilizce kitap... Iclerinden biri Costanipole and its problems. 1901 baskisi, kitabin girisinde Karakoy koyundaki uzun kurekli uc uzun kayigin resmi var. Bir baska kitap ise Bela Bartok'un unlu Turkish Folk Music from Asia Minor'u.

Resimli caydanlik

Robert Kolej'in ilk binasi 1871'de yapilan Hamling Hall. Bugun muze olarak kullanilan ikinci binayi Alexander van Milligen yaptiriyor. Kendisi unlu bir Bizans tarihcisi. Eserleri var. Babasi sarayin fizikicisi ve doktoru. Binayi okula bagisliyor. Daha sonra bu binada Huntington'lar yasiyor. Huntingtonlar zamaninda bu binayi Romanya kralicesi ve Yugoslavya kralicesi ziyaret ediyor. Daha sonra burada Scott ailesi yasiyor. Muze cocuklari 2. Dunya Savasi'nda olen Scott ailesine ithaf edilmis, onlarin adiyla aniliyor. Scott ailesi 1200 kitap ve butun esyalarini okula bagisliyor.

Muze Muduru Bergin, cok onemli bir esyadan soz ediyor bize. Robert Kolej'in kurucusu Hamlin, Amerika'ya donerken ona hediye edilen bir cay takimindan. On yuzunde Hamling Hall binasinin resmi varmis ve altinda Istanbul'un en yeni binasi yaziyormus. Caydanligin arka yuzunde ise Ayasofya'nin resmi varmis ve onun da altinda Istanbul'un en eski binasi yaziyormus. Ne yazik ki bu parca bugun muzede degil.

Bergin, bizim araciligimizla bir cagri yapiyor ve elinde Robert Kolej'le ilgili esya olanlarin kendileri ile irtibata gecmelerini istiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!