‘Git evinde öl’

Güncelleme Tarihi:

‘Git evinde öl’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2010 00:00

Ceza hukukçusı Prof. Dr. Yener Ünver, Türkiye’de yasal olarak pasif ötanazi uygulaması olduğunu, ancak bunun hastaneler veya doktorlar tarafından hastaya danışılmadan ‘Yapacak bir şey yok. Git, evinde ailenle öl’ şeklinde yorumlandığını söyledi.

KOÇ Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin düzenlediği, “Ötanaziye evet mi, hayır mı” konulu sempozyumda, Türkiye’deki ötanazi (ölme hakkı) tartışmaları ele alındı. Sempozyumda konuşan Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yener Ünver, ötanazinin gruplar halinde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, şöyle dedi:

Doktorlar suç işliyor

“Aktif ötanazi direkt olarak insanın yaşamını sonlandırması, kişinin ölümüne yardım edilmesi. Buna kanunlarımızda ceza var. Pasif ötanazi, kişinin tedavi olmak istememesi. Bunun ceza hukukumuzda hiçbir cezası yok. İnsanları tedaviye zorlayamazsınız. Pasif ötanazi var ve çok rahatlıkla uygulanıyor. Burada sorun olan, temel koşul olmadan pasif ötanazi uygulanmasıdır. Pasif ötanazide temel koşul, kişinin kendi iradesiyle tedaviyi istememesidir. Kişiye sormadan, bir başkası, ailesi ya da doktor, hastayı hastaneden çıkarıyor. Yapacak bir şeyler olmasına rağmen, ‘Yapacak bir şey yok. Git, evinde ailenle öl’ deniyor. Burada aslında ihmalle adam öldürme var.”

Serbest bırakılmalı

Ünver, ötanazinin sıkı bir denetimle Türkiye’de serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tankut Centel de “Dünyada gerçekten son noktaya gelindiği için ötanazi uygulanıyor. Bizde son noktaya gelinmediği halde ötanazi uygulanmak isteniyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!