Gıdalar kontrol altında

Güncelleme Tarihi:

Gıdalar kontrol altında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2005 00:00

Çoğu kanserojen olan ve sağlığı tehdit eden çeşitli maddelerin gıdalarda bulunup bulunmadığı, Sağlık Bakanlığı'nca Türkiye genelinde toplanacak numunelerle incelenecek.Sağlık Bakanlığı, gıdaların sağlığa etkileriyle ilgili görev ve yetkileri çerçevesinde çalışma başlattı. İl sağlık müdürlüklerine gönderilen yazı ile müdürlüklerin illerdeki çeşitli gıdalardan numune almaları istendi.Buna göre, il sağlık müdürlükleri, şekerli ürünlerde “boya”, işlem görmüş sütte “antibiyotik”, pekmezde “kurşun, cıva, kadmiyum gibi ağır metal”, kırmızı pul biberde “aflatoksin”, unlarda ”potasyum bromat ve benzoil peroksit”, hazır yemek konservelerinde ve kutu meşrubatlarda “metalik kontaminasyon” miktarını araştırmak için numune toplayacak. Şekerli ürünlerden örnek alınırken, çocuklarca çok tüketilen, ambalajlı, canlı renkleri içeren şeker türü numuneler seçilecek. Isıl işlem görmüş sütte antibiyotik analizi için süt numuneleri alınırken çocuklarca çok tüketilen, ambalajlı, UHT tipi katkısız numuneler seçilecek. Pekmezde ağır metal tespiti için, ambalajlı cam veya plastik kapta üzüm pekmezi numunesi alınacak. Kırmızı pul biberde aflatoksin oranını belirlemek için yapılacak analizler için ambalajlı kırmızı pul biber numunesi seçilecek. Unlarda potasyum bromat ve benzoil peroksit kullanılıp kullanılmadığını belirlemek için fırınlarda ekmek yapımında kullanılan, üretim yeri bilgileri belli numuneler, ambalaj bilgileri ile birlikte alınacak. Hazır yemek konservelerinde metalik kontaminasyon analizi için ambalajlı, metal konserve kutularında bulunan numuneler, kutu meşrubatlarda metalik kontaminasyon analizi için de ambalajlı, metal meşrubat kutularında bulunan numuneler seçilecek.ANALİZLER YIL BOYUNCA SÜRECEKAnalizler çerçevesinde 7 coğrafi bölgeden her ay bir il, söz konusu ürünlerden 10 numune alacak. Her ay bir ilden numune akışı sağlanacak şekilde, bir yıl boyunca çalışmalar sürdürülecek. Bu çalışmayla insan sağlığını doğrudan ilgilendiren gıdalarla ilgili ülke genelinde veri elde edilmesi planlanıyor. Ayrıca uygun koşullarda üretilmediği takdirde insan sağlığını tehdit edebilecek gıdalar konusunda, halk sağlığı laboratuvarlarında bir çalışma başlatılacak. Bu çalışmayla gıda maddelerinde mikrobiyolojik analizler yapılacak ve elde edilen sonuçlara göre bu çalışma ülke genelinde yaygınlaştırılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!