Gıdadaki artışın sorumlusu biodizel

Güncelleme Tarihi:

Gıdadaki artışın sorumlusu biodizel
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2008 12:09

McDonald's Genel Müdürü Sadi Fansa, dünyada gıda fiyatlarında yaşanan artışın en büyük sorumlusunun biodizel olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

McDonald's'ın yeni kahvaltılık ürünlerinin tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan Fansa, McDonald’s kahvaltı servisinin, başta Amerika ve Kanada olmak üzere, bazı Latin Amerika ülkelerinde, Avrupa’da; Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İsveç gibi büyük pazarlarda, Asya Pasifik Bölgesi’nde; Avusturalya, Yeni Zelenda, Japonya, Kore, Çin, Hong Kong, Singapur gibi lider ülkelerde sunulduğunu belirtti.

Fansa, Orta Doğu Bölgesi’nde ise Kuveyt’ten sonra ikinci olarak Türkiye’de sunulmaya başlandığına dikkat çekti. Fansa, şöyle devam etti:

"McDonald’s kahvaltı ürünleri, McDonald’s’ın kahvaltı servisi sunan tüm ülkelerde sunduğu ürünler ile aynı. Bu tatların Türk tüketicisi için oldukça farklı ve yepyeni tatlar olduğunu düşünüyoruz. Her ülkenin kendine has çok farklı bir kahvaltı kültürü ve alışkanlıkları var. McDonald’s kahvaltı ürünlerinin, sunulmaya başladıktan çok kısa bir süre sonra büyük beğeni kazandığını gözlemliyoruz. Umarız Türk tüketicisi de bu yeni lezzetlerden memnun kalacaktır."

Haberin Devamı

Türkiye’de kahvaltı ürünlerini Mart sonunda 7 restoranda test etmeye başladıklarını ve bugün itibariyle 29 restoranda daha satışa başladıklarını söyleyen Fansa, "Ekim ayında kahvaltı servis eden restoran sayımız 53’e yükselecek" dedi.

McDonalds'ın kahvaltı ürünleri; Egg McMuffin, Sausage McMuffin, Sausage McMuffin with Egg, Big Breakfast, Hotcakes, Hash Browns, Muffin gibi özgün tatlardan oluşuyor. Menü fiyatları 5.10 YTL ile 7.75 YTL arasında değişirken, menü yerine ürünleri tek tek satın almak isteyenler için ise fiyatlar 1.00 YTL ile 4.50 YTL arasında değişiyor.

GIDADAKİ ARTIŞIN SORUMLSU BİODİZEL

Basın toplantısının ardından soruları da ynıtlayan Fansa, gıda fiyatlarındaki artışa ilişkin olarak şunları söyledi:

"Gıdadaki artışın en önemli nedenlerinden birii biyodizel. Petrole alternatif ararken bu kez tarımda yeni problemler oluşmaya başladı. Bence bu politikanın yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor."

Fansa, gıdadaki artışın McDonalds'ı nasıl etkilediği ile ilgili olarak da, "Biz fiyat artışlarımızı enflasyonun altında tuttuk. Ama yükselen maliyetler tehdit olmaya devam ediyor. Özellikle Türkiye'de tarım girdi maliyetleri diğer ülkelere göre daha yüksek. Ancak biz artan satışlarımız paralelinde üretim maliyetlerimizi enflasyonun altında tutmayı başarıyoruz. Bundan sonra da böyle devam edeceğiz." dedi.  

Haberin Devamı

Fansa, ileride kahvaltı ürünlerinde farklılık olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine de, kahvaltı ile ilgili olarak genel yaklaşımlarının  standart menüyü sunmak olduğunu ancak zaman içinde belki yerel tatlara  hitap edebilecek 1 veya 2 ürün eklenmesinin söz konusu olabileceğini belirtti.

Kahvaltı ürünlerinin satışların ne kadarını oluşturmasını beklediklerinin sorulması üzerine Fansa, "Kahvaltı ürünlerinin,  satışların yüzde 10-12'sine ulaşmasını bekliyorum, ancak zaman içerisinde. Hemen olacak bir şey değil. İlk aşamada, kahvaltının, satışlarımızdan yüzde 3-4 gibi bir pay alarak  başlamasını, 2-3 sene sonra da yüzde 10-12'lere kadar çıkmasını ümit ediyoruz"  dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!