Gıda ve enerji tükeniyor, dünya sorunları için el ele verelim

Güncelleme Tarihi:

Gıda ve enerji tükeniyor, dünya sorunları için el ele verelim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2008 00:00

Üsküdar’da doğup, Lizbon’da ölen ve petrol endüstrisinin öncülerinden Ermeni Calouste Gulbenkian’ın kurduğu Gulbenkian Vakfı’nın Başkanı Emilio Rui Vilar, bugün İstanbul’da düzenlenecek Avrupa Vakıflar Merkezi’nin (EFC) Genel Kurul toplantısında EFC’nin yeni başkanı olacak.

Henüz başkanlığı duyurulmadan ilk röportajını Hürriyet Gazetesi’ne veren Calouste Gulbenkian Vakfı’nın ve EFC’nin Başkanı Rui Vilar, dünyada eskiden kaynakların bölüşüm ve dağıtımıyla ilgili sıkıntılar yaşanırken artık gıda ve enerji kıtlığı gibi sorunların ortaya çıktığını söyledi. Ulusların tek başına bu sorunu çözemeyeceğini belirten Vilar, "Artık sorun paylaşım sorunu olmaktan çıktı. Taleplerin karşılanması sorununa dönüştü. Aynı şekilde global ısınma sorunu da var. Uluslararası platformlarda bu konular dikkate alınmalı. Ülkeler birleşip bu sorunu çözmeli" dedi. Kamuoyu oluşturabilen vakıfların buna çok katkısı olabileceğini belirten Vilar, bilimsel araştırmalara milyarlarca Euro kaynak aktaran vakıfların desteğinin önemine işaret etti.

Sorumlulukların farkındasınız

Türkiye’de vakıfların çok dinamik olduğunu anlatan Emilio Rui Vilar, şunları söyledi: "Türkiye’deki vakıflar da dünyayı değiştirmeye çalışıyor. Birkaç gündür İstanbul’da devam eden etkinlik de onların adanmışlığını gösteriyor. Sabancı, Koç, Doğan gibi Türkiye’deki en önemli gruplar sosyal sorumluluklarının bilincindeler ve vakıflar aracılığıyla bu toplumsal görevi yerine getiriyorlar."

"İnsanları vakıflar aracılığıyla topluma katkı sağlamaya iten temel dürtü nedir? Zenginden yoksula doğru, bir çeşit Robin Hood olmak hayali mi" sorusuna Vilar şu yanıtı verdi: "Vermek, bağışlamak insanlığın eski bir alışkanlığı. İnsanın doğasında var bu. Kamu yararı, insanlığa yarar önemli. Bir şeyleri değiştirmek çabası... Hükümetlerin yaptığının sivil inisiyatif olarak yapılması demek vakıflar. Vakıflar uzun vadeli vizyon sahibidir ve hedefleri vardır."

Dört alanda faaliyet

Gulbenkian Vakfı’nın Lizbon’da iki müzesi, bir kütüphanesi, bir orkestrası ve Lizbon yakınlarında bir bilim araştırma merkezi bulunuyor. Londra ve Paris ofisleriyle Avrupa ve dünya genelinde hem kültürel hem de insani yardım faaliyetlerinde bulunan vakıf çok sayıda öğrenciye eğitim bursu da veriyor. Calouste Gulbenkian Vakfı sanat, eğitim, bilim, insani gelişim olmak üzere 4 alanda faaliyet gösteriyor. Ermeni okul ve hastanelerine yardımlarda bulunan Calouste Gulbenkian Vakfı’nın, Türkiye’de de benzer faaliyetleri var.

Kurucunun doğduğu şehirde başkan oldu

CALOUSTE Gulbenkian Vakfı’nın başkanı Emilio Rui Vilar, Avrupa Vakıflar Merkizi’nin (EFC) yeni başkanı oluyor. Bugün düzelenecek toplantıda başkan ilan edileceğini söyleyen Vilar, "Vakfımızın kurucusu Üsküdar’da doğmuş. Oradan Fransa, İngiltere’ye gitmiş. ABD’ye gitmek isterken Portekiz’de kalmış ve 1955’te ölmüş. Ben de İstanbul’da EFC başkanı oluyorum. Benim için bunun anlamı çok büyük. Kurucumuzu da sevindirirdi" dedi.

900 kişi İstanbul’da ağırlandı

DÜNYANIN önde gelen vakıflarının 650 temsilcisi, Avrupa Vakıflar Merkezi (EFC) 19’uncu Genel Kurulu ve Konferansı kapsamında İstanbul’da ağırlandı. Eşleriyle birlikte sayıları 900’ü bulan katılımcılar TÜSEV’in ev sahipliğinde ve Asım Kocabıyık Kültür Eğitim Vakfı, Aydın Doğan Vakfı, Elginkan Vakfı, Evkaf Vakfı, Hüsnü Özyeğin Vakfı, Sabancı Vakfı ile Vehbi Koç Vakfı gibi 11 kuruluşun destek olduğu etkinlikte ağırlandı. Aydın Doğan Vakfı Genel Müdürü Candan Fetvacı pek çok uluslararası vakfın Türkiye’de işbirliği için temaslarda bulunduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!