Gezi Parkı direnişine dünyanın dört bir yanından destek

Güncelleme Tarihi:

Gezi Parkı direnişine dünyanın dört bir yanından destek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2013 18:30

Gezi Parkı direnişine dün de dünyadan destek yağarken “Gezi ruhu” Türkiye’de olduğu gibi yurtdışında da farklı siyasi grup ve düşüncelerden halkı bir araya getirdi. Ulusalcılar solcularla, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş taraftarları yan yana yürüdü. Direnişe Azerbaycan’daki Türklerden olduğu kadar Ermenistan’dan da destek geldi.

Haberin Devamı

Gezi Parkı için dün Almanya’nın birçok kentinde düzenlenen gösterilere Türkiye vatandaşlarının yanı sıra çok sayıda yabancı da katıldı. Başkent Berlin’de önceki gün düzenlenen dev gösterinin ardından dün de Kottbusser Tor Meydanı’nda farklı siyasi görüşten 3 bine yakın kişi hep bir ağızdan “Faşizme ölüm, halka hürriyet”, “Diren Gezi” sloganları attı. Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir konuşmasında “Türkiye’deki olayları Üzüntüyle izliyoruz. Sayın Erdoğan madem Arap dünyasına Türkiye’nin örnek olmasını istiyor, o zaman kendi ülkesinde buna örnek olmaya başlamalı” dedi. Türkiye Gençlik Birliği (TGB) tarafından Frankfurt’ta düzenlenen gösteriye ise, CHP ve ÖDP üyesi yüzlerce kişi destek verdi.

İLK KEZ YAN YANA
Hamburg’daki gösteriye de ırkçı cinayetleri kınama gösterilerinde bile yan yana gelmeyen aşırı soldan ulusalcı gruplara kadar farklı görüşlü göstericiler katıldı. Yürüyüşte bir grup Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşırken, diğer yandan da İbrahim Kaypakkaya flamaları taşınması ilginç görüntülere yol açtı. Hannover, Stuttgart, Münih, Köln gibi kentlerde de binlerce kişi Taksim’deki polis şiddetini kınamak için toplandı.

Haberin Devamı

Fransa’nın Lyon kentindeki gösteriye Türk derneklerinin yanı sıra Fransız sivil toplum kuruluşlarından büyük katılım oldu. Hollanda’da başkent Amsterdam ile Den Haag ve Rotterdam kentlerinde düzenlenen mitinglerde “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Sağ sol yok faşizme başkaldır” sloganları atıldı. Belçika’nın başkenti Brüksel’de ikinci defa düzenlenen “Gezi’ye destek” gösterisinin dünkü adresi, Avrupa Parlementosu’nun bulunduğu Lüksemburg Meydanı’ydı. İspanya’nın başkenti Madrid’de ise, ülkedeki ekonomik krize karşı halkın kendiliğinden oluşturduğu “Öfkeliler” hareketinin merkezi Sol Meydanı, dün Türkleri ağırladı. Onlarca Türkiye vatandaşı, bayraklarla İstanbul’daki olaylara tepki gösterdi.

ÜÇ DİLDE SELAM
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yaşayan Türkiye vatandaşları, ellerinde Atatürk posterleriyle Taksim’deki olayları protesto etti. Gezi direnişine bir destek de Ermenilerden geldi. Erivan’da aile ve çocuk bakımı için çalışan Arevamanuk Derneği çalışanları, Kürtçe, Ermenice ve Türkçe “Ermenistan’dan İstanbul’daki Direnişi selamlıyoruz” yazılı kâğıtlarla desteklerini gönderdi. ABD’nin San Francisco kentinde de önceki gün 500’e yakın Türk ve Amerikalı Taksim’deki Gezi Parkı projesini protesto için belediye binası önünde toplandı. Gösteri Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş taraftarlarını da bir araya getirdi.

Haberin Devamı

AB’DEN İTİDFAL ÇAĞRISI
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Gezi Parkı’ndaki olaylarla ilgili itidal çağrısında bulundu. Ashton’ın sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, İstanbul ve diğer bazı kentlerde “polisin orantısız güç kullanmasından endişe ve üzüntü duyulduğu” ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!