Gezi eylemleri de eserlerime yansıyacak

Güncelleme Tarihi:

Gezi eylemleri de eserlerime yansıyacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2013 02:06

Venedik’te ‘Momentum of Memory’ adlı sergisini açan sanatçı Ahmet Güneştekin eserlerinde özellikle Türkiye’de yaşanan antidemokratik uygulamalar ve Kürt sorununa yer veriyor. Güneştekin bundan sonraki dönemde Kürt meselesinde çözüm sürecinin ve Gezi eylemlerinin de eserlerine yansımasının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

SANATÇI Ahmet Güneştekin’in 55. Venedik Bienali ile eşzamanlı olarak gerçekleştirdiği ‘Momentum Of Memory’ başlıklı sergisi, 29 Mayıs’ta Venedik Arsenale Docks’da açıldı. Sergide sanatçının ‘Yüzleşme’ isimli eserinin yanı sıra ‘Bellek’, ‘İnkâr’, ‘Düdük’ ve ‘Dil’ adlı videoları ile ‘Recm’ adlı enstalasyonu yer alıyor. Eserlerinde mitoloji, din çatışmaları, doğa ve insanlık suçlarını yansıtmaya önem veren  Ahmet Güneştekin, ‘Momentum Of Memory’ sergisiyle doğaya ve insana karşı sürdürülen inkâr ve imha hareketlerine karşı sesini yükseltmeyi hedeflediğini anlattı. Güneştekin ‘Yüzleşme’ adlı yapıtında, ‘1. Körfez Savaşı’ sırasında Saddam Hüseyin’in Kürt kenti Halepçe’ye gerçekleştirdiği kimyasal saldırı sonrasında yaşanan insanlık trajedisiyle modern insanı yüzleşmeye çağırıyor. ‘Bellek’ videosunda 1909 Adana’daki Ermeni olaylarından günümüze dek Türkiye’de işlenen insanlık suçlarını, gerçek sesleri ve tarihleri ile sunan Güneştekin, ‘İnkâr’ videosunda 1980’li yıllarda Bulgaristan Türklerine uygulanan zulüm sırasındaki dil yasağı ile Türkiye Kürtlerine 100 yıldır uygulanan dil yasağını yüzleştiriyor. ‘Düdük’ adlı çalışmada ise Kürtçe başta olmak üzere Türkçe dışındaki dillere karşı uygulanan ve kısmen de olsa halen uygulanmakta olan yasaklar ele alınıyor.

Haberin Devamı

EN ÇARPICI ÖRNEK ‘GUERNICA’

Güneştekin, çözüm sürecinin ve Türkiye’de yaşanan Gezi olaylarının da eserlerine yansımasının kaçılımaz olduğunu belirterek “Sanatçı yaşadığı dönemin gelişmelerinden etkilenir. Bu konuda en çarpıcı örnek Guernica’dır. Picasso’nun İspanya iç savaşı sırasında Guernica şehrinin bombalanmasını anlattığı eseri. Bundan sonraki süreç sanatımı nasıl etkiler kestiremem. Ama sanatçı olarak sadece halkımın yaşadıkları değil, yaşadığımız pek çok gelişme benim çalışmalarımda kendini gösterecek. Şimdiye kadar ben kendi halkımın yaşadığı acılar üzerine yoğunlaştım. Ama bugünlerde Gezi Parkı’nda olanlar toplumsal karşı çıkışın çok önemli bir parçası. Dolayısıyla tüm bunlar eserlerime yansıması kaçınılmaz. Gezi Parkı’nda yaşananlar, toplumun bu noktadaki direnişi, Kürt sorununda çözüm süreci, insanların kendini ifade hakkı bunların arasında” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!