Gezgin

Güncelleme Tarihi:

Gezgin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 1999 00:00

Mehmet YAŞİN
Haberin Devamı

www.dünyaturu.com

Bu hafta sayfamda hacimli bir konuk olduğu için gezmelerimi anlatmaya pek yer kalmamış. Onun için bugünkü gezimi sanal dünyaya ayırdım. Yani, bilgisayarın klavyesi ve ekranı aracılığı ile bir takım adresleri ziyaret edeceğiz.

İnternette gezintiler başladığından beri, dünya üstünde bilinmedik birşey kalmadı.. Artık istenilen her türlü bilgiyi edinmek olası.. İnternet ayrıca, benim gibi gezginlerin de pabucunu dama atacak gibi görünüyor.. Yıllar önce, bir yere gidecek olanlar odama gelip, o yer hakkında (eğer gittiysem) ön bilgi almak isterlerdi.. Ben de akıl satmanın keyfini çıkara çıkara, biraz da abartı ekleyerek anlatırdım.. Özellikle İnternetin yaygınlaşmasından sonra, odamın kapısını çalan meraklıların sayısı giderek azaldı.. Şimdi çoğunluk, bilgisayarın başına geçiyor, bir-iki 'tık'tan sonra, gideceği yer hakkında istediği her türlü bilgiye ulaşabiliyor.. İnternetteki bu web sayfalarının, uzmanlığıma göz diktiğini her ne kadar bilsem de bu gerçeği görmemezlikten gelemem.. Bu hafta size, dünyanın ünlü kentleri hakkında hazırlanmış önemli web sitelerinin adreslerini vereceğim.. Eğer gezi planınızda bu kentler varsa, bu adresler sayesinde tüm sorularınıza yanıt bulabileceksiniz.. Yoksa benim yazacaklarımı beklemek zorunda kalacaksınız.

RİO DE JANERİO

Bu rüya kent hakkında bir çok web sitesi var. Bunlardan biri olan www.bitourism.com sitesinde, oteller hakkında tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Önemli otellerin iç ve dış mekanlarının fotoğrafları, verilen servisler, fiyatlar ve diğer özellikler ayrıntılarıyla anlatılmış.

www.ipanema.com adresi ise oldukça eğlenceli. Pazarcı tezgahı misali ne ararsanız var. Örneğin 'homoseksüeller için rehber', 'yeni başlayanlar için Rio', 'İpanema'nın Pabuçları'. Adlarından da anlaşılacağı gibi bu sitelerde cinsellikten, plajlarda nasıl yürüneceğine kadar her türlü bilgi mevcut. Eğer ünlü Rio Karnavalı'nı merak ediyorsanız, love-rio.com/samba adresi sizi bekliyor. Karnavalın tarihçesi, samba okulları gibi masum bilgilerin yanısıra, dansçıların minicik bikinileriyle çekilmiş, tahrik edici görüntülerine de bu adres üstünden ulaşabilirsiniz.

TOKYO

İyi bir karpuzun bile neredeyse 100 dolara satıldığı Tokyo'da, 21 dolara bir otel odası bulabileceğinizi söylesem inanır mısınız?.. İnanmıyorsanız, www.pandemic.com/tokyo adresindeki 'Planet Tokyo' adlı web sitesini ziyaret etmeniz gerekiyor.. Burada ne ararsanız var.. Restoranlar, oteller, gezgin öyküleri, tapınaklar, parklar, hayvanat bahçeleri.. Günlük turlar bölümünde tam 19 seçenek.. Basit Japonca bölümünde, biraz yanıltıcı olmakla birlikte derdinizi anlatacak kadar bilgi. Kültürel notlar bölümünde ise kime ne armağan verilirden, ayakabınızı ne zaman çıkarmanız gerekire kadar bir çok faydalı ayrıntı.

Eğer biraz da tarih öğrenmek istiyorsanız, www.twics.com/eds/oldtokyo adresinde, Edo dönemindeki umumi tuvaletler hakkındaki bilgi dahil, tüm tarihi detayları bulabilirsiniz.

LONDRA

Bu kent hakkındaki 'Web sayfaları ormanında' kaybolmanız her an olası.. O kadar çok sayfa var ki, insan hangisine gireceğini şaşırıyor. Ayrıca da istenilen bilgiye ulaşmakta da zorluk çekiyor. Örneğin www.tourist.o.uk adresine girip, 70 dolar civarındaki otelleri sorduğunuzda, sayfada sadece yedi isim görülüyor. Ama bu isimlerin karşısında ne bir telefon numarası, ne de adres bulmak mümkün.. Restoranlar bölümü de aynı sorunları içeriyor. Birkaç restoran hakkında geniş bilgi var, diğerleri sadece isim olarak geçmiş.. Bu da 'parayı verenin düdüğü çaldığı' özdeyişini hatırlatıyor ki, o zaman bu bilgilerin doğruluğu konusunda kafalarda soru işareti beliriyor.

www.a-london-guide.co.uk adresinde ise önceleri herşey varmış gibi gözüküyor ama gezintiyi sürdürdüğünüzde, bu sitenin asıl amacının, bilgi vermek değilde cd-rom satmak olduğunu görüyorsunuz. www.londontown.com adresi ise bu 'web ormanın' da en doğru adres gibi. Restoranlar, oteller, gezilecek yerler, uçak saatleri hakkında bilgi verildiği gibi, milenyum programları da ayrıntılı olarak anlatılıyor. Hatta işi abartıp, piyasada satılan şarapların tadım notları ile Viktorya ve Albert Müzesi'nde 2004 yılında yapılacak spiral eklenti hakkındaki bilgiyi bile ziyaretçisine sunuyor.

PARİS

Fransa siber dünyaya geç katıldı ama tam katıldı.. Paris'i ziyaret edecekler, istedikleri her türlü bilgiye web sayfaları aracılığı ile ulaşabilirler. Gezintiye www.paris-tourisme.com adresinden başlamak en iyisi. Müzeler, şehir turları, detaylı kent haritası, çocuklar için özel bölümler, bit pazarlarının adresleri ve diğer tüm bilgiler sizin 'tık'larınızı bekliyor.

www.paris-touristoffice.com adresinde ise manzaralı restoran adreslerine, kabare, caz, opera konserlerinin programlarına, moda kahvelerin adreslerine ve buradaki etkinlikler hakkındaki bilgilere ulaşabilirsiniz. Örneğin St. Germain'deki ünlü Cafe Flore'da, her ayın ilk çarşamba günü, saat 19.00'da İngilizce felsefe tartışmalarının düzenlendiğini ben buradan öğrendim. Eğer şarap meraklısıysanız ve bu konuda bilgi almak istiyorsanız işte size adres: www.fgtousa.org/regional/paris.htm

Eğer oteller hakında ayrıntılı bilgi arıyorsanız www.france.com/travel/hotels sitesini 'tık'layın. Burada otel adreslerini, fotoğraflarını, oda ücretlerini, telefon numaralarını bulabilirsiniz..

CAPE TOWN

Eğer Almanca biliyorsanız, kendinizi şanslı sayabilirsiniz. Çünkü Cape Town'ı en iyi anlatan web sitesi Almanca. Adres şöyle: www.kapstad.de/allgem.htm İlk bakışta sevimli gibi görünen www.nelsonsguides.co.za adresinde yeralan haritalar detaylı olmakla birlikte, sadece para ödeyen firmalara ve açıklamalarına yer verildiği için pek inandırıcı değil. Eğer çok detaylı bilgiye ulaşmak istiyorsanız, www.lonelyplanet.com web sitesinden Cape Town başlıklı bölümü tıklamanız yeterli olacak.

YENİ DELHİ

Hindistan Turizm Bakanlığı'nın web sitesi olan, www.tourisminindia.com'u tıkladığınız zaman ekrana gelecek olan sayfada, Yeni Delhi'de yaz aylarının ılık olduğu hakkında bir bilgiye rastlayacaksınız.. Alev alev yanan bir kenti ılık diye tanımlayan bir adresteki diğer bilgilerin ne kadar doğru olduğuna artık siz karar verin. En iyisi siz www.lonelyplanet.com/dest/ind/del.htm'yi tıklayın. Burada Hindistan'ın 5 bin yıllık tarihinin dört paragrafta özetlendiğini, gezilecek yerler hakkında 100 kelimeyi geçmeyen anlaşılır açıklamalar verildiğini, gitmek istediğiniz yerlere ait fotoğrafları ve haritaları göreceksiniz. www.fodors.com adresinde ise detaylı otel ve restoran rehberini bulabilirsiniz. Ayrıca bu adresteki yeme-içme konusundaki öneriler de çok önemli. Çünkü Hindistan'da özellikle yemek konusunda çok dikkatli olmak gerekiyor.

SİDNEY

2000 yılında olimpiyatların düzenleneceği bu uzak kent, milenyumun gözde yerlerinden biri olacak.. Eğer bu kente gitmeye niyetleniyorsanız, travel.yahoo.com/sydney adresini tıklayın. Burada her türlü bilgiye ulaşmanız mümkün: Barlar, en ünlü striptiz salonları, en iyi balık lokantaları, timsah kuyruğunu, devekuşu etini yiyebileceğiniz restoran adresleri.. Bu sitenin en zayıf noktalarından biri, otellerle ilgili bölüm.. Yine de sorularınıza yanıt bulabileceğiniz ipuçlarına ulaşabilirsiniz.

VANCOUVER

Kanada'nın Fransızca konuşulan bu kenti, teknoloji ile içli dışlı olduğu için, gezi konulu sitelerde bu kente dair her türlü bilgiye ulaşmak mümkün. Bu nedenle burada vereceğim adres sayısı biraz fazla. Örneğin www.vancouver.com'da, yağmur yağsa bile kentte nasıl mutlu olunurun yanıtları var. www.4vancouver.com siz sibergezginlere kentteki alışveriş merkezlerinin, restoranların detaylı adreslerini veriyor.. Otel ve turlarla ilgili olarak tıklayacağınız adres ise şöyle: www.discoverbc.com Çocuklarla gezmeye gitmeye niyetliyseniz, www.findfamilyfun.com adresini ziyaret etmekte yarar var. Burada böğürtlen toplamaktan, dazlak kafalı kartalların nereden izleneceğine kadar lüzumlu lüzumsuz birçok bilgiye ulaşılıyor. Eğer balinaları görmeye niyetleniyorsanız işte size bir adres: www.vancouver-whale-watch.com

Yukarıda yazığım kentlere gitmeye niyetiniz olmasa da, verdiğim web sitelerini ziyaret etmekte yarar var.. Sibergezginlik bile insanın ufkunu açıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!