Gerilimi azaltan tokalaşma

Güncelleme Tarihi:

Gerilimi azaltan tokalaşma
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2007 14:53

Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) tören alanında resmi geçit töreni düzenlendi. Tören öncesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Org. Yaşar Büyükanıt arasındaki tokalaşama sıcak rüzgarlar estirdi. Tören boyunca da Org. Büyükanı ve Cumhurbaşkanı Gül'ün sık sık sohpet edip, gülümsedikleri görüldü.

Haberin Devamı

KOMUTANLAR ATA'NIN HUZURUNDA 

TÜM YURTTAKİ ZAFER BAYRAMI KUTLAMALARI FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün şeref tribünündeki yerini alması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve eşi Saime Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve eşi Filiz Büyükanıt, Anayasa Mahkemesi Başkanı Vekili Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Atila Işık ile Bakanlar Kurulu üyeleri, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, yabancı misyon şefleri ile subay ve astsubaylar katıldı.

Haberin Devamı

Çok sayıda vatandaşın da izlediği törende, ilk olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, jandarma motorize ekipleri ve süvari birliklerinin eşliğinde tören birliklerini ve vatandaşları selamladı.

GENÇ SUBAYLARIN KONUŞMASI

Törende, Kara Harp Okulu'ndan mezun olarak bugün TSK saflarında göreve başlayan Tank Teğmen Mahmut Dağüstü ve Topçu Teğmen Dilek Aygün bir tankın üzerinde “En genç subaylar” adına konuşma yaptılar. Dağüstü ve Aygün yaptıkları konuşmada, Türk Ordusu'nun geçmişte olduğu gibi bugün de yurdun ve ulusun koruyucusu olmaya devam edeceğini belirttiler. Dağüstü ve Aygün, şöyle konuştu:

“Yüce Türk ulusunun bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her zaman ve her koşulda büyük sevgi ve güven beslediği, ulusun ayrılmaz bir parçası olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin çağdaş bilgi birikimine sahip, Atatürk ilke ve devrimlerine, Anayasa'da belirtilen Cumhuriyet'in temel niteliklerine ve demokratik değerlere yürekten bağlı, gönlü vatan, bayrak ve ulus sevgisiyle dolu en genç subayları olarak Türk ulusunun yarınlara güvenle bakabilmesi için her koşul ve ortamda gereğini yapacağımızdan asla kuşkunuz olmasın.

Yüce Türk ulusu,

Haberin Devamı

Gururla ifade ediyoruz ki, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni parçalamaya, ülkemizin bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmaya, devletin laik ve demokratik yapısını değiştirmeye çalışacak her türlü teşebbüs Türk ordusunun azim ve iradesi karşısında mutlaka hüsrana uğrayacaktır. Cumhuriyet ve vazife uğruna gerektiğinde canımızı seve seve feda etmeye hazır olduğumuzu bir kez daha haykırıyoruz.”

KOMUTANIN KONUŞMASI

Tören Kıta Komutanı olan Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanı Tümgeneral Necdet Sezginer de konuşmasına, “Sayın Cumhurbaşkanım; bugün tarihi şan ve şerefle dolu kahraman Türk ordusunun en büyük zaferlerinden birisi olan 30 Ağustos Zaferi'nin 85. yıl dönümünü kutlamak üzere gurur ve heyecan dolu olarak Yüce Türk Ulusu'nun huzurlarındayız” diyerek başladı.

Haberin Devamı

Türk ordusunun bugün de Türk ulusunun en güvenilir ve yılmaz koruyucusu olmaya devam edeceğini söyleyen Tümgeneral Sezginer, şöyle devam etti:

“İnsanlık tarihi boyunca hür ve bağımsız yaşayan millet olmanın onuruna, ulus olmanın gururuna erişen büyük Türk ulusu ve kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri, bugün de laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin bekasına, bölünmez bütünlüğüne, üniter ve ulus devlet yapısına ve yüce Türk ulusuna yönelmiş her türlü iç ve dış tehdidi ortadan kaldırma azim ve kararlılığındadır. TSK, geçmişte olduğu gibi bugün de aynı inanç, heyecan ve sarsılmaz bir disiplin içerisinde Türkiye Cumhuriyeti'nin sonsuza dek yaşamasının teminatı olmaya devam edecektir.”

Haberin Devamı

Tümgeneral Sezginer, bu kararlı tutumun dayanağının TSK'nın Atatürkçü düşünce sistemini yaşam tarzı haline getirmiş tutumu, vatan ve ulus sevgisi, askerlik mesleğinin temel değerlerine olan bağlılığı ve sarsılmaz disiplini olduğunu ifade etti.

TSK PARAŞÜT TİMİ'NİN GÖSTERİSİ

Geçit töreni, TSK Armoni Mızıkası ve sancaklar ile Onur Kıtası'nın pisti boşaltması ve bu sırada Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı'na mensup subay ve astsubaylardan oluşan TSK Paraşüt Timi'nin 3 bin metreden yaptığı atlayışla başladı.

Paraşütçüler atlayışlarında Türk Bayrağı, Atatürk posteri ile kuvvet komutanlıklarının flamalarını taşıdı. Atlayışların tamamlanmasının ardından paraşütçüler, Türk Bayrağı ile Atatürk posterini şeref tribününün önüne gelerek açtı.

Haberin Devamı

Tören, TSK Armoni Mızıkası ve karma bandonun geçiş için pistte yerini almasıyla devam etti.

Bandonun hemen ardından Tören Kıta Komutanı ve karargah askerleri, gaziler ile kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın oluşturduğu Silahlı Kuvvetler Onur Taburu, şeref tribünü önünden resmi geçiş yaptı. Muharip gazilerin geçişi sırasında ellerinde Çanakkale Savaşı'ndaki iki askeri tasvir eden fotoğraf da yer aldı.

Geçit resmi, Kara Harp Okulu Boru Trompet Takımı ile Kara, Deniz, Hava Harp okulları öğrenci taburlarının geçişiyle devam etti.

Törende, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı ve Barış Gücü askerlerinin oluşturduğu taburu, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı gazilerini temsil eden askerlerin yar aldığı “Tarihi Bölük”ün geçişi izledi.

Atlı Tören Kıtası'nın geçişi ile devam eden geçit töreni, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüd Başkanlığına bağlı Mehteran Bölüğünün geçişiyle sürdü. Mehteran Bölüğü, izleyicilerden büyük alkış aldı.

HELİKOPTER VE UÇAK GÖSTERİLERİ

Törende, Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı Doğal Afet Arama Kurtarma Birliği ile Jandarma Komutanlığı Operasyon ve Arama Kurtarma Taburu da geçiş yaptı. Bu sırada, Özel Kuvvetler Komutanlığına ait helikopterler de eş zamanlı olarak Hipodrom üzerinde uçtu.

Tören, Topçu Taburu ile Tank Taburu Görev Kuvveti ve Mekanize Piyade Bölüğünün geçişleriyle devam ederken, Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı helikopterlerle Türk Hava Kuvvetlerine bağlı F-16 ve F-4 uçakları gösteri uçuşu yaptı.

TÜRK YILDIZLARI

Resmi geçit, devlet erkanı ve vatandaşlar tarafından beğeniyle izlenen Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi “Türk Yıldızları”nın gösterisiyle sona erdi.

Yurt içi ve yurt dışı gösterilerinde başarısını kanıtlayan Türk Yıldızları, 8 uçakla gösteri yaptı.

Türk Yıldızları'nın gösterileri, Şeref Tribünü ve vatandaşlarca uzun süre alkışlandı.

NOTLAR

Cumhurbaşkanı Gül, tören alanına gelişinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından karşılandı.

Orgeneral Büyükanıt, tören alanına üstü açık bir ciple gelerek onur taburunu selamladı, askerlerin ve vatandaşların bayramını kutladı.
Davetlilerin yer aldığı şeref tribününün üzerinde, “Ordumuz, Türk birliğinin, Türk kudret ve kabiliyetinin, Türk vatanseverliğinin çelikleşmiş bir ifadesidir” yazılı pankart asıldı.

Cumhurbaşkanı Gül ile Orgeneral Büyükanıt, tören geçişini ayakta selamladı.

Tören sırasında, Orgeneral Büyükanıt bir süre Cumhurbaşkanı Gül ile bir süre de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile sohbet etti.

İNSANSIZ HAVA ARACI İLK KEZ SERGİLENDİ

Tören programı kapsamında, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş, (TAI TUSAŞ) tarafından tasarlanan “taktik, insansız hava aracı Gözcü” ilk kez geçiş yaptı.

Öte yandan, zırhlı araçların geçişi sırasında, “Yıldırım” adlı “karadan karaya füze sistemleri” ile tamamı Türk mühendisleri tarafından üretilen “Panter” adlı obüsler de ilk kez sergilendi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!