Geride hayalleri kaldı

Güncelleme Tarihi:

Geride hayalleri kaldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2011 12:00

İstanbul'da vefat eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyesi karikatürist İsmail Gülgeç'in (63), Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyündeki evinde geriye kalanlar, karikatüristin hayal dünyasına ilişkin ipuçları veriyor.

Haberin Devamı

Gülgeç, yaklaşık 17 yıl önce, İstanbul'un gürültülü ve stresli yaşantısından kurtulmak amacıyla, Kocadere köyü yakınlarında bir ev yaptırdı.
Fırsat buldukça buraya gelen Gülgeç, sessiz ve sakin bir ortamda dinlendi ve çalışmalarını yürüttü.
Ölümünden sonra, Kocadere'deki evinde, Gülgeç'ten geriye, yarım kalan yeşillikler içerisindeki evini tuvale yansıttığı resim, ulaşımın raylı sistemle sağlandığı hayalindeki şehri yapmaya çalıştığı maket çalışması, ayrıca, çalışma masasının üzerinde, çizgi roman olarak resimlediği, Ahmet Ümit'in “Başkomiser Nevzat/Çiçekçi'nin Ölümü” kitabında yer alan İstanbullu Nevzat'ın 'Kontes' adını verdiği 1958 model Chevrolet arabasının bir maketi kaldı.
Gülgeç'in kayınvalidesi emekli öğretmen İnci Doğan, karikatüristin, hayatı seven, dolu dolu bir insan olduğunu belirterek, “Onu kaybetmekten büyük üzüntü duyuyoruz. Son 10 günden beri, 'Bekçi' ve 'Jasmin' adlı köpekleri, geceleri adeta ağlıyor gibi sesler çıkartıyordu. Ölümünün ardından, ikisi de sessizliğe büründü” dedi.

Haberin Devamı

Geride hayalleri kaldı

Çocukluk arkadaşı Mehmet Ali Levent ise, Gülgeç'in, bütün rahatsızlıklarına rağmen, hastanedeki son günlerinde bile çalışarak üretmeye devam ettiğini anlattı.
Arkadaşlarından Dilek Ural ise, Gülgeç'in yaz aylarında Kocadere köyündeki evine geldiğini ifade ederek, “Burayı çok severdi. İstanbul'a pek gitmek istemezdi. Daha çok burada yaşamayı tercih ederdi. Plazadaki çalışanlara sık sık (gelin sizler de doğa ile baş başa kalın) derdi. Çok üretken, yetenekli, hayata çok sıkı bağlı, güçlü bir kişiliği vardı. Çok erken kaybettik. Allah rahmet eylesin” diye konuştu.

HAYATI VE KARİYERİ

Gaziantep'te 1948 yılında doğan İsmail Gülgeç, mesleğe 1968 yılında “Yeni Asır” gazetesinde çizgi romancı olarak başladı.
1970'li yıllarda “Demokrat İzmir”de siyasi karikatürler çizen Gülgeç, bir süre “Ege Ekspres”te çalıştı, “Devir Dergisi”nde karikatürleri yayınlandı.
1975-1980 yılları arasında Milliyet gazetesi, 1980 yılından sonra Cumhuriyet gazetesinde mesleğini sürdüren Gülgeç, ayrıca Aktüel, Sabah Pazar, Star, Habertürk, Birgün gazetelerinde, Nokta ve Para dergilerinde de çalıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!