Genetik kökenli düşüklere son

Güncelleme Tarihi:

Genetik kökenli düşüklere son
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2001 00:00

Haberin Devamı

Kadınlarda sürekli düşüğe neden olan translokasyon türü genetik bozukluklar artık hamileliğe engel değil.

İngiliz bilim adamları, ’’chromosomal translocations’’ adı verilen genetik bozukluk yüzünden sürekli düşük yapan ve anne olamayan kadınların sorununu, embriyonun röntgen yöntemiyle kontrolü sonucu çözdü.

Londra’daki Guy’s ve St Thomas hastanelerinden bir grup bilim adamının ortak çalışmaları sonucunda bulunan yöntemin, her 500 kişiden birinde görülen translokasyon türü genetik bozukluğun düşüklere neden olan etkisini ortadan kaldırdığı belirtiliyor.

Translokasyonel genetik bozukluğun, bu bozukluğu taşıyan kadına hiçbir zarar vermediğini, ancak hastanın anne olmaya kalkışması halinde sürekli düşük yapmasına yol açtığını belirten doktorlar, daha önce bu nedenle kesinlikle anne olamayacağı bildirilen birçok kadının, kendi araştırmalarında yer alarak sağlıklı hamilelik dönemlerinin ardından doğum yaptıklarını açıkladı.

Bozuk hücre röntgenle saptanıyor

Her yıl binlerce düşük ve sakat bebek doğumuna yol bu genetik bozukluğun üstesinden gelen yöntemde, doktorlar önce kadının yumurtalarıyla laboratuvar koşullarında embriyolar üretiyor.

Bu embriyoların sekiz hücre seviyesine geldiği noktada, her birinden hücreler alıp bu hücreleri röntgen yöntemiyle kontrol eden bilim adamları, böylelikle annedeki genetik bozukluktan etkilenmemiş olan sağlıklı embriyoyu tespit edip bunu anne adayının rahmine yerleştiriyor.

Bilim adamları, kısırlık tedavi yöntemleriyle aynı mantık içinde işleyen yöntemin, kısırlık tedavileri gibi riskinin de bulunduğunu, hamileliğin ilk denemelerde gerçekleşmeyebileceğini bildirdi.

Dokuz kadında başarılı oldu

Uzun yıllar bebek sahibi olamadıktan sonra söz konusu yöntemle düşük yapmadan hamilelik dönemini tamamlayan ve ikiz doğuran 33 yaşındaki Tracy Spreckley, daha önce pek çok düşük yaptığını ve doktorların kendisine kesinlikle anne olamayacağını söylediklerini anlattı.

Spreckley, daha sonra St Thomas ve Guy’s hastanelerinde geliştirilen yöntemi duyduğunu ve denemeye karar verdiğini belirtirken, biri kız diğeri erkek olan bebeklerinin kendisinde bulunan genetik bozukluğu taşımadıklarına dikkati çekti.

Spreckley, ikiz bebeklerini doğurmak için yapılan tedavi sırasında kendisinden 23 yumurta alındığını ve incelendiğini, bebeklerinin bunlar arasındaki genetik açıdan sağlam iki yumurtanın döllenmesiyle dünyaya geldiklerini belirtti.

Söz konusu yöntemle ilk doğumun altı ay önce gerçekleştirildiği ve bu tarihten beri yöntemin 9 kişide başarıyla uygulandığı açıklandı. (A.A)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!