Genelkurmay IŞİD kısaltmasını DEAŞ olarak değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Genelkurmay IŞİD kısaltmasını DEAŞ olarak değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2015 10:24

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı da IŞİD yerine DEAŞ kısaltmasını kullandı.

Haberin Devamı

Erdoğan, Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde katıldığı konferansta "Dikkat edin IŞİD’e de kullanmıyorum, DEAŞ’ı kullanıyorum. Çünkü bunlar terör örgütüdür. İslami bir örgüt olarak göstermenin gayreti içine giriyorlar. Bir defa İslam anlam itibariyle anlamı barış olan ‘sin’ kelimesinden türemiştir. Anlamı barış olan din asla teröre müsaade etmez" demişti.

ÖNEMLİ AYRINTI

İşte bu sözlerden sonra Genelkurmay Başkanlığı'nın dün yaptığı bir açıklama dikkat çekti.

Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinin önemli yurt içi olaylar bölümünde yer alan bilgiye göre, geçen pazar gecesi yasa dışı yollarla geçerek DEAŞ’a katıldıkları Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 4 kişinin yakalandığı belirtilerek, "Türkiye’den Suriye’ye geçerek DEAŞ’a katılan dört kişi, Kilis/Elbeyli’de, Suriye’den Türkiye’ye yasadışı yollarla geçmeye çalışırken, güvenlik güçleri tarafından silahsız ve teçhizatsız olarak yakalanmıştır" denildi. Adli tahkikatın başlatıldığı belirtilen açıklamada yakalanan 4 kişinin kimliğine ilişkin bilgi verilmedi.

Haberin Devamı

Ancak yakalanan kişilerin kamuoyunun IŞİD olarak bildiği örgütün isminin DEAŞ olarak yazılı olması dikkat çekti.

DIŞİŞLERİ'NDEN GENELGE

Dışişleri de örgütün Arapça DAİŞ olan orijinal kısaltmasından “İslam” sözcüğünü çıkarttı. Bakanlık, teşkilatından DEAŞ kısaltmasının kullanılmasını istedi. Cumhuriyet Gazetesi'nden Duygu Güvenç'in haberine göre 11 Aralık tarihli genelgede, şu ifadeler yer aldı:

“Irak-Şam İslam Devleti’ için Türkçe yazışmalarda bundan böyle ‘DEAŞ’ (açılımı: Devlet’ül Irak ve’ş Şam) kısaltmasının kullanılması, yazışmalarda açılımın kullanılmasından imtina edilmesi, İngilizce yazışmalarda ise ‘DEASH’ kısaltmasına yer verilmesi Makam tarafından uygun görülmüştür.”

KISALTMALAR NE ANLAMA GELİYOR

IŞİD: Irak ve Şam İslam Devleti

DAİŞ-DEAŞ: Devlet’ül İslamiyye fi’l Irak ve’ş Şam

DAESH: ad-Dawlah al-Islamiyah fi’l Iraq wa ash-Sham



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!