Genel avlak kararı iptal edildi

Güncelleme Tarihi:

Genel avlak kararı iptal edildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2013 17:05

Van Gölü havzasında bulunan ve 200'ü aşkın kuş türüne ev sahipliği yapan Erçek Gölü'nün 'genel avlak' olarak belirlenmesiyle ilgili karar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünce iptal edildi.

Haberin Devamı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürü Faruk Özbek, gazetecilere yaptığı açıklamada, kararın yanlış algılandığını ve bugün itibarıyla Erçek Gölü'ndeki "genel avlak" statüsünün tamamen kaldırıldığını söyledi. Erçek Gölü'nün 2010 yılının Mart ayında "genel avlak" olarak ilan edildiğini belirten Özbek, ancak merkez av komisyonu kararıyla o tarihten bu yana söz konusu alanda herhangi bir avlanma faaliyeti yürütülmesine izin verilmediğini ifade etti.

TEPKİLER BÜYÜYOR / FOTO GALERİ

Özbek, avlanma yapılmayan bölgeden "genel avlak" statüsünün kaldırılması gerektiği düşüncesiyle hareket ettiklerini bildirerek, şunları kaydetti: Bu bölgenin sanki bu yıl ava açılmış gibi gösterilmisi bizi şoke etti. Yaptığımız incelemeler neticesinde burayla ilgili geçen sene nasıl karar aldıysak bu sene de aynı kararı uygulamışız ve ava yasak bölgelerimizin en altında da Erçek Gölü'nün olduğu belirtilmektedir. Genel müdürlüğümüzce bizlere gönderilen yazıda "genel avlak" olarak geçtiği belirtilmiştir. Ancak kotası belirtilmediğinden avlanma faaliyetleri yasaktır. Kesinlikle bu durum yanlış anlaşılmadan kaynaklanmıştır. Zaten Erçek Gölü'nde avlanma yapılmadığını bölge halkı da bilirler.

Haberin Devamı

Özbek, konuyla ilgili yetkinin kendilerinde olmasından dolayı bugün itibarıyla Erçek Gölü'nün "genel avlak" statüsünü kaldırdıklarına değinerek, "Yani hem halkımız hem de avcı arkadaşlarımız bilsin ki burası ava yasak bir sahadır, bundan sonra da yine böyle korunacaktır" dedi.

ORMAN VE SU İŞLERİ BAŞKANLIĞI'DAN AÇIKLAMA

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Van'da bulunan Erçek Gölü'nde avlanmanın yasak olduğunu bildirdi

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Van'da bulunan Erçek Gölü'nün avlak olarak belirlenmesine ilişkin iddiaların bulunduğu, Erçek Gölü genel avlağında barınan av türleri için 2013-2014 av döneminde kota verilmediği belirtilerek, "Bu nedenle, 2013-2014 av döneminde Erçek Gölü genel avlağında av yapılması yasaktır" ifadesine yer verildi.

Doğa Gözcüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın, Bakanlığa yaptığı 26 Temmuz 2013 tarihli başvuruda, Erçek Gölü avlağının 'genel avlak' statüsünün iptal edilerek sahaya koruma statüsü verilmesinin talep edildiği vurgulanan açıklamada, dilekçeyi değerlendiren Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün, yasa gereği iptal yetkisine sahip olan bölge müdürlüğüne, 30 Temmuz 2013 tarihinde bir yazı göndererek, avlak statüsünün iptal edilip edilemeyeceği hususunda inceleme yapılmasını istediği bildirildi.

İncelemenin ardından statü iptalinin karara bağlanacağı anlatılan açıklamada, şunlara yer verildi:

"Buna karşın statü iptal edilmese dahi mevcut durumda kontenjan verilmediğinden Erçek Gölü'nde av yapılamayacak. Diğer yandan, 2013-2014 av sezonunda, ülkemizde yaşayan 460 kuş türünden 429'unun, 162 memeli türünden ise 155'inin avlanması yasaklandı.

12 memeli ve 134 kuşu av hayvanı olarak belirleyen Bakanlık, 2013-2014 av sezonunda sadece 7 memeli ve 31 kuş türünün Merkez Av Komisyonu kararları doğrultusunda, yerli avcılar tarafından avlanmasına izin verdi."

Avlanmasına izin|verilen türler için de toplam ve günlük kontenjan uygulanacağı aktarılan açıklamada, Erçek Gölü gibi kontenjan verilmeyen yerlerde hiç ava çıkılamayacağı vurgulandı.

Sezon ve belirlenen türler dışında avlanmaya tazminat, idari para cezası, avda kullanılan araç ve silahlara el koyma cezaları uygulanacağı anımsatılan açıklamada, tazminat tutarlarının hayvan başına 50 lira ila 60 bin lira arasında değiştiği, idari para cezalarının da 60 lira ila 4 bin 393 lira arasında uygulanacağı aktarıldı.

Açıklamada, kanunda belirtilen durumlarda belirlenen tutarların iki katına kadar da ceza kesilebileceği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!