Gençler sadece dayağı şiddet olarak görüyor

Güncelleme Tarihi:

Gençler sadece dayağı şiddet olarak görüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2014 02:11

Türkiye, Polonya, Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Fransa ve Meksika olmak üzere 7 ülkede 14 bin gençle yapılan araştırmaya göre, dayak ve itmenin dışındaki lakap takma, gruptan çıkarılma, şantaj, tehdit, kontrol etme, kendi görüşlerini empoze etme çoğunlukla şiddet olarak algılanmıyor. Bu nedenle fiziksel şiddet, psikolojik şiddet algısını örtüyor. En çok öğretmen şiddeti ise Rusya, Ukrayna ve Türkiye’de yaşanıyor. Araştırmaya göre, tüm dünyada şiddetle başa çıkmak zorunda kalan gençlerin sayısı her geçen gün artıyor. Kızların psikolojik, erkeklerin ise fiziksel şiddetle karşılaşma oranı yüksek.

Haberin Devamı

DAYAK VE İTME

Eodev.com ve Brainly.com işbirliğiyle yapılan ‘Gençlerin Gözünde Şiddet ve Saldırganlık’ araştırmasının soruları Şubat 2013’te tüm ülkeler içindeki pilot anket uygulamaları ile hazırlandı. Anket, belirlenen ülkelerde Haziran 2013’te yapıldı. Her ülkeden 2 bin katılımcı yer aldı. Katılımcıların yüzde 50’si kadın, yüzde 50’si erkek, yaş grupları ise 12-13, 14-15 ve 16-18 oldu. Öğrenciler sorulara, ankette yer alan seçenekler üzerinden cevap verebildiği gibi, kendi görüşlerini de yazabildi. Araştırmaya göre ‘zorbalık’, Polonya’da yüzde 73.6, Türkiye’de 60.4, Fransa’da ise 56.9 oranında şiddet türü olarak görülürken, Ukrayna, Meksika, Kazakistan ve Rusya’da bu oran yüzde 40 ve altında kaldı.
‘Lakap takma’ ise Meksika’da yüzde 70.4, Polonya’da yüzde 70.1 ve Fransa’da yüzde 57.6 oranında şiddet türü olarak kabul edilirken; Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Kazakistan’da tam tersi düşünülüyor. 7 ülkeden öğrencilerin şiddet olarak kabul ettiği seçenekler ise fiziksel şiddet yani ‘dayak’, ‘itme’ oldu. Buna göre Polonya yüzde 90, Fransa yüzde 85.7, Ukrayna yüzde 81.5, Rusya yüzde 80, Kazakistan yüzde 79.6, Meksika yüzde 78 ve Türkiye yüzde 75 oranında dayağı şiddet olarak kabul ediyor. ‘İtme’yi ise yüzde 59 oranında Polonyalı ve yüzde 57 oranında Meksikalı öğrenciler şiddet olarak kabul ederken, diğer ülkelerdeki gençlere göre ‘itme’ bir şiddet türü değil. Türkiye’nin de aralarında olduğu diğer ülkelerdeki gençler arasında itmeyi bir şiddet türü olarak kabul edenlerin oranı yüzde 40 ve altında kalıyor. Dikkat çeken sonuçlardan biri de ‘aşırı güç’ sorusunda ortaya çıkıyor. Aşırı gücü sadece Polonyalı öğrenciler yüzde 52.4 oranında şiddet olarak kabul ederken, diğer 6 ülkedeki gençlerin oranı yüzde 41.8 ve altında kalıyor. Türkiye’de ‘aşırı gücü’ şiddet olarak kabul eden gençlerin oranı yüzde 40.3. ‘Şantaj’ı bir şiddet türü olarak kabul eden gençler daha çok Polonya (yüzde 78.1), Ukrayna (yüzde 54.2) ve Meksika’da (yüzde 53.9) bulunuyor. Diğer ülkelerde şantajı şiddet olarak kabul eden gençlerin oranı ise yüzde 50’nin altında kalıyor.

Haberin Devamı

KÜÇÜK DÜŞÜRÜLME

Haberin Devamı

Rusya, Ukrayna ve Türkiye’de öğrencilerin yaklaşık yüzde 14’ü öğretmenleri tarafından şiddet gördüklerini belirtirken, diğer ülkelerde bu oran daha az. Aileler, kardeşler, diğer öğrenciler ve öğretmenler tarafından küçük düşürüldüğünü düşünenlerin oranı da yüzde 20’nin altında kalıyor. Katılımcıların, öğretmenlere karşı agresif tavır gösterme seçeneğine yüzde 6 ile 4 oranında yanıt verdiği görülüyor. Ancak yine erkek öğrencilerin bu davranışları, kızlara göre daha çok yaptıkları sonucu ortaya çıkıyor. Türkiye’den katılımcıların yüzde 18.7’si aileleri tarafından küçük düşürüldüğünü savunurken, bu oran Rusya, Ukrayna ve Kazakistan’da yaklaşık yüzde 14, Polonya, Fransa ve Meksika’da yüzde 11’de kalıyor. Türkiye dışında tüm ülkelerde kızlar erkeklere göre daha fazla bu duruma maruz kalıyorlar. Araştırmaya katılan tüm ülkelerde kızların psikolojik, erkeklerin ise fiziksel şiddetle karşılaşma oranlarının daha yüksek olduğu görülüyor.

Haberin Devamı

Kızlar psikolojik, erkekler fiziksel şiddet mağduru

- Tüm ülkelerde şiddet unsurları ile başa çıkmak zorunda kalan çocukların oranı korkutucu derecede artıyor. Türkiye’de, katılımcıların 3’te 2’si bu grup içinde. Buna rağmen böyle yüksek bir oran Türk öğrencilerin şiddet karşısında farkındalıklarını arttıracak. Muhtemelen, tüm ülkelerde şiddet ile karşılaştıklarını söyleyen öğrencilerin sayısı artarak şiddet ve haksız eylemler karşısında bilinç yükselecek.
- Birçok ülkede kızların genellikle psikolojik, erkeklerin de fiziksel şiddete maruz kaldıkları söylenebilir.
- Aşağılama, lakap takma, agresif davranış sergileme gibi zarar verici eylemler olarak adlandırılan, şiddet olarak tanımlanan kavramlara karşı öğrencilerin farkındalıkları ülkeden ülkeye büyük ölçüde değişiklik gösteriyor. Buna kültürel geçmişin yanı sıra gençlerin sahip oldukları eğitim programlarının da etkisi olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!