Genç ve zengin

Güncelleme Tarihi:

Genç ve zengin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2002 14:41

Genelde yaşı ilerlemiş olanların zengin olabileceği düşünülür. Ama dünyada yaşlı zenginler dışında birçok genç zengin de bulunuyor. Fortune Dergisi son sayısında dünyadaki 40 yaşın altındaki en zengin 40 kişiyle ilgili araştırmaya yer verdi.

Dergi, 1999'dan beri her yıl Amerika'daki '40 yaşın altındaki 40 zengini' tespit ediyordu. Bu yıl ilk kez ABD dışındaki ülkelerdeki genç zenginler de araştırıldı. Bu listede Türkiye'den de bir isim yer aldı. Doğuş Holding'in CEO'su 38 yaşındaki Ferit Şahenk. 565 milyon dolarlık servetiyle 19'uncu sırada yer aldı. ABD dışındaki 40 yaşın altındaki 40 zengin listesinde Rusya'dan 38 yaşındaki Mikhail Khodorkovsky 7.2 milyar dolarlık servetiyle birinci oldu. İsviçre'den 37 yaşındaki Ernesto Bertarelli 4.7 milyar dolarlık servetiyle ikinci sırada yer aldı. 4.5 milyar dolarlık servetiyle üçüncü olan Almanya'dan Stefan Quandt ise 36 yaşında.

Amerika listesinde ise, Dell Computer'ın kurucusu ve CEO'su Michael Dell ABD'nin 40 yaşın altındaki en zengini oldu. eBay'in kurucusu Pierre Omidyar ikinci, Skoll Foundation'ın kurucusu Jeff Skoll da üçüncü sırada yer aldı. Julia Roberts 145 milyon dolarla 26'ncı, basketbol oyuncusu Michael Jordan 408 milyon dolarla dokuzuncu sıraya yerleşti.

Listelerde yer alan zenginlerin bazılarına servetleri miras kalırken, bazıları servetlerini bireysel yeteneklerine borçlu.

ABD dışındaki listedeki en zengin Khodorkovsky varlığını kendisi yaratanlardan. Petrol üreticisi Yukos şirketinin yüzde 36'sı ona ait. Dergide kendi servetini yaratanların Rusya ve Çin gibi ülkelerden çıktığına dikkat çekiliyor. Sıralamada 15'inci olan Çinli Yang Bin, çiçek kesme işi kurmuş ve şu anda 900 milyon dolarlık bir servete sahip.

İkinci sıradaki Bertarelli'ye serveti ailesinden kalmış. Ancak o daha fazlasını yaratmak için uğraşıyor. Bir İsviçre şirketi olan Serono'yu Avrupa'nın biyo teknoloji devine dönüştürmüş.

Uluslararası ve ABD listesine bakıldığında en önemli fark zenginlerin faaliyet gösterdiği sektörlerde görülüyor. Uluslararası listede yer alanların büyük bölümü servetlerini petro ve gıda gibi eski ekonomi sektörlerinden elde etmiş. ABD'li 40 zenginin 28'i ise yeni ekonomi şirketlerinde yer alıyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!