(Gen) Güneydoğu'nun ilk kadın taksi şoförü

Güncelleme Tarihi:

(Gen) Güneydoğunun ilk kadın taksi şoförü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2012 14:46

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ilk kadın taksi şoförü Dilek Sunar (39), Fatma Girik'in oynadığı “Şoför Nebahat” filmindeki gibi direksiyon sallayarak evini geçindiriyor.

Haberin Devamı

Güneydoğu kadını, son dönemde sosyal yapının da hızlı değişimine paralel olarak iş yaşamında hak ettiği yerini alıyor. 1990'lı yıllara kadar kamu kuruluşlarında veya sadece kadına yönelik hizmet veren sektörlerde çalışarak sınırlı şekilde iş yaşamına girebilen bölge kadını, artık feodal anlayış nedeniyle yakın zamana kadar “erkeklere özgü” olarak bilinen iş kollarında dahi çalışmaya başladı.

"AĞABET ŞURAYA GİDELİM"

Bir süre önce Diyarbakır'ın Yenişehir semtindeki bir taksi durağında bölgenin ilk kadın taksi şoförü olarak çalışmaya başlayan Dilek Sunar, trafikte yol alan erkek ve kadın sürücülerin dikkatini çekiyor.

6 yıl reklam ajansında çalıştığını ardından bu işten ayrıldığını ifade eden Sunar, en iyi yapabildiği şeyin araba kullanmak olması nedeniyle taksi şoförlüğü yapmaya karar verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Daha sonra bir tanıdığının aracılığıyla durakta taksisi olan Vedat Yüksekol'un aracında çalışmaya başladığını ifade eden Sunar, şöyle dedi:
“Yaklaşık 17 yıldır sürücü belgem var. Araba kullanmayı çok seviyordum. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyük kentlerde kadın taksi şoförleri var. Diyarbakır'da da bu işin bir kadın tarafından yapılabileceğini düşündüm ve kararımı verdim. Taksiye müşteri olarak binenlerin bazıları direksiyonda beni görünce ilk başta garipseyip şaşkınlık geçiriyor. Bazıları da duydukları memnuniyeti dile getiriyor. Alışkanlık nedeniyle araca binen müşterilerin çoğunluğu 'Ağabey şu adrese gidelim' diyor. Özellikle kadın müşterilerim direksiyonda hemcinsini gördükleri için daha mutlu oluyor. İşimi çok seviyorum. Bölgenin ilk kadın taksi sürücüsü olduğum için de mutluyum.”

Sunar, Diyarbakır trafiğinde erkek sürücülerin, kadın sürücülerden daha iyi araç kullandığını ifade ederek, “Kadın sürücülerin çoğunluğu acemi olduğu için sol şeritten çok yavaş şekilde gidiyor. Böyle olunca da trafikte sıkışıklığa neden oluyorlar” diye konuştu.

"ARACIMI DAHA DİKKATLİ KULLANIYOR"

Taksinin sahibi Vedat Yüksekol ise sürekli olarak arkadaşlarıyla yaptıkları sohbetlerde Diyarbakır'da kadın taksi şoförü eksikliğinin bulunduğunu dile getirdiklerini anlatarak, “Dilek'ten çok memnunum. Aracımı erkek şoförlerden daha dikkatli kullanıyor. Erkek sürücüler hızlı kullandığı için arızaya neden oluyorlardı. Ancak Dilek onlar gibi hızlı kullanmıyor. Onun sayesinde aracım yıpranmıyor” dedi.

Haberin Devamı

Müşteri olarak taksiye binen Zelal Çakar da, Diyarbakır'da bir kadının taksi şoförlüğü yapmasından dolayı sevinçli olduğunu belirterek, “Diyarbakır için iyi bir gelişme” diye konuştu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!