Gemlik'te 'Apo' gerginliği

Güncelleme Tarihi:

Gemlikte Apo gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2005 15:34

‘Gemlik Yürüyüşü'ne gidiyoruz’ diyerek bölücübaşı'nı desteklemek için otobüslerle gelenler, Bursa'da üç barikatta durduruldu.

Haberin Devamı

İmralı'da ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan için bugün Gemlik'te büyük bir gösteri yapak için günlerdir hazırlanan DEHAP öncülüğündeki gruplar, Bursa Valiliği'nin yasaklama kararı üzerine yolları kesen güvenlik güçlerince Bursa'ya sokulmadı. Göstericiler akşamüstü, tekrar otobüslere binerek geri döndüler.

Cuma günüden itibaren ‘Gemlik Yürüyüşü'ne gidiyoruz’ diyerek çeşitli illerden konvoy oluşturup yola çıkanların araçları Bursa ve Gemlik'e kilometrelerce uzakta durdurulurken, göstericilerle güvenlik güçleri arasında zaman zaman tartışmalar oldu. Gemlik'te Apo yanlılarının yürüyüş yapacağı haberleriyle günlerdir tedirgin olan ilçe halkı beklenenin aksine oldukça sakin bir pazar günü geçirdi.

Haberin Devamı

Kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana ve Orhan Doğan'ın partileşme sürecini başlattıkları Demokratik Toplum Hareketi'ne katılma kararı alan DEHAP ile Tutuklu Hükümlü Aileleri Dayanışma Federasyonu'nun (TUYAD- FED) bugün yapmayı planladığı ‘Gemlik Yürüyüşü’ne Bursa Valiliği'nce yasaklandı. Buna karşın, başta Güneydoğu illeri olmak üzere çeşitli illerden yüzlerce kişi cuma gününden itibaren, Gemlik'e gitmek üzere konvoylar oluşturup yola çıktı.

Valiliğin yasaklama kararına karşın, Abdullah Öcalan'ın cezasını çektiği İmralı Adası ile deniz ulaşımının sağlandığı Gemlik'e gidip gövde gösterisi yapacaklarını söyleyen grupların engellenmesi için, Bursa'da güvenlik güçleri yoğun önlem aldı. Bursa Emniyet Müdürlüğü'nce ildeki tüm güvenlik birimleri alarma geçirilirken, çevre illerle jandarmadan takviye yapıldı. Göstericilerin Bursa ve Gemlik'e sokulmaması için geldikleri araçların plakalarının önceden saptanıp Balıkesir, Eskişehir ve Yalova yolunda durdurulması kararlaştırıldı ve karayollarında barikatlar oluşturuldu. Bursa'ya komşu Eskişehir, Balıkesir ve Yalova illerinde de güvenlik önlemleri alındı.

Bursa Valiliği, hastanelerde ve poliste izinleri kaldırdı tüm personel görev başında hazır bekletildi. Açık Öğretim Fakültesi'ne devam eden ve bugün sınavı olan polislere bile izin verilmedi. Bursa'da özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinden gelenlerin oturduğu Yıldırım İlçesi'ndeki Yavuz Selim, Ulus ve Mevlana mahallelerinde önlemleri artırıldı.

Haberin Devamı

KOMANDO DAĞLIK BÖLGEDEN GÖZLEDİ

Çoğunluğu Güneydoğu ve Doğu illerinden gelen araçların önce Eskişehir'in Bozüyük İlçesi'nde bekletilip, ardından Bursa'ya 78 kilometre uzaklıktaki İnegöl'ün Mezitler Mevkii'nde, Ege Bölgesi'nden gelenler Bursa'ya 85 kilometre uzaklıktaki Mustafakemalpaşa girişinde, İstanbul tarafından gelenlerin ise, Bursa'ya 60 kilometre uzaklıktaki Yalova'nın Süpürgelik Mevkii'nde durdurulması kararlaştırıldı.

Güvenlik güçleri dün geceden itibaren bu noktalarda geniş güvenlik önlemi alırken, çıkabilecek olaylara anında müdahale için 700 robocop görevlendirildi, ambulanslar, itfaiye araçları ve vinçler de getirildi. Jandarma komando birlikleri ise bu noktaların yakınında hazır bekletildi.

Haberin Devamı

FATMA ÖCALAN DA KONVOYDA

Güneydoğu'dan gelen 20 otobüslü konvoy önce saat 11.00 sıralarında Eskişehir’in Bozüyük İlçesi'nde kimlik kontrolü için durduruldu. Bunu diğer otobüslerin gelişi izledi. Şanlıurfa'dan gelen otobüslerden birinde, Abdullah Öcalan’ın kardeşi Fatma Öcalan’ın da olduğu görüldü. Ardından yine konvoyların gelişi devam etti.

Bozüyük'te durdurulan araçlardan bazıları evrakı eksik olduğu için seferden men edilirken, diğerlerinin geçişine izin verildi. Ancak bu araçlar da Bursa'nın İnegöl İlçesi sınırlarındaki Mezitler Mevkii'nde durduruldu. Araçlardan inen gruplar, Gemlik'e gideceklerini söyleyerek polislerle tartıştı ve ardından Apo posterleri açarak halay çekti, ardından oturma eylemi başlattı.

Haberin Devamı

Burada Bursa Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Orakoğlu ile tartışan DEHAP Bursa İl Başkanı Murat Avcı, ardından kalabalığa hitap etti. Avcı, Öcalan lehine sloganlar arasında yaptığı konuşmada, “Bize demokrati hakkımız kullandırılmıyor. Burada alkışlanacak biri varsa, Kürdistan’dan, Hakkari’den otobüslerle buraya gelenlerdir” dedi.

İSTANBUL YÖNÜNDEN GELENLER

İstanbul ve Kocaeli’nden kiraladıkları otobüslerle Gemlik'e gitmek için yola çıkan DEHAP’lılar bindiği otobüslerden 6'sı Dilovası'nda 10'u da Gebze’de polis ve jandarmanın oluşturduğu kontrol noktalarında durduruldu. Otobüslerin seyahat belgesi bulunmadığı gerekçesiyle geçişlerine izin verilmezken, tepki gösteren DEHAP'lılar güvenlikg üçlerine direndi. Polis kısa süren kargaşadan sonra göstericileri etkisiz hale getirdi. Gruplar DEHAP Gebze İlçe merkezine gitti.

Haberin Devamı

İstanbul ve Kocaeli tarafından gelen grupların araçları da Bursa’ya 60, Gemlik’e 30 kilometre uzaklıktaki Yalova'nın Süpürgelik Mevkii’nde durduruldu. Kimlik kontrolü yapan güvenlik güçleri bu grupların Bursa yönüne geçişlerine izin vermezken, DEHAP Yalova eski İl Başkanı Cezmi Güzelsoy polislerle tartıştı.

ESKİŞEHİR'DE 100, KOCAELİ'DE 16 OTOBÜS

Çelitli illerden Gemlik'e gitmek üzere yola çıkanların bindiği yaklaşık 100 araç, Eskişehir'den geçerkenzdurdurulup arandı. Eskişehir- Bursa karayolunun 10’ncu kilometresindeki akaryakıt istasyonunda durdurulan araçlardakilerin kimlik kontrolu yapıldı. Güvenlik güçleri, aramaya tepki gösteren göstericileri kısa sürede etkisi hale getirdi. Bu arada gruptakilerden bazıları akaryakıt pompalarının yakıında sigara içmeye kalkışınca engellendi. Kontrolleri tamamlananan otobüstekiler gruplar halinde yollarına devam eti ancak Bursa girişinde barikata takıldı.

İZMİR'DE OTOBÜSLER GİTMEDİ

İzmir'de kiraladıkları otobüsler gelmeyince ‘Gemlik Yürüyüşü’ için Bursa'ya gidemeyen yaklaşık 700 kişiden 150 kadarı, DEHAP Konak İlçe Başkanlığı binası önünde sabahladı. Ellerinde Abdullah Öcalan posterleri bulunan bu kişiler sabah basın açıklaması yaptı. Grup adına kendisini ‘Halk İnisiyatifi Sözcüsü’ diye tanıtan Hasan İla, “Silahlı çatışma ve operasyonların yeniden gündeme gelmesinden kaygı duyan Kürt ve Türk aydınları toplumsal barışın sağlanmasına yönelik olarak PKK ve hükümete çağrıda bulundu. Başbakan'ın silahlar susarsa operasyonların duracağını söylemesine rağmen tam tersinin gerçekleştirildi. Operasyonlara hız verildi. Askeri operasyonlara son verilerek çift taraflı ateşkesin sağlanması gerekmektedir” dedi.

Olay yerine gelen İzmir İl Emniyet Müdürü Halil Tataş, “Açıklamanızı yaptınız, artık dağılın. Size beş dakika süre veriyorum” diyerek gruptan dağılmalarını istedi. Açıklamaya katılanların yarısı yeniden DEHAP Konak İlçe binasına dönerken, diğer yarısı dağıldı.

DEHAP üyesi 110 kişilik grup dün gece Gemlik'e gitmek üzere 3 otobüsle yola çıktı. Saat 22.00 sıralarında Denizli çıkışında, otobüsler durduruldu ve içindekiler indirilerek kimlik kontrolu yapıldı. Trafik ekibinin denetiminde otobüsler yolcu taşımaya elverişli olmadığı gerekçesiyle trafikten men edildi.Apo’ya destek mitingine katılmak için yola çıkan ancak otobüsleri trafikten men edilen DEHAP'lılar, jandarmayı alkış ve ıslıkla protesto etti. Yol kenarında oturma eylemi yapmak isteyen DEHAP'lılara jandarma izin vermedi. Yolun dışındaki tarlaya giden DEHAP'lılar, yaklaşık 3 saat bekledikten sonra kente döndü.

GEMLİK SAKİN PAZAR GEÇİRDİ

İmralı Adası ile deniz ulaşımının sağlandığı Bursa'nın Gemlik İlçesi'nde oturanlar, Apo yanlılarının gövde gösterisi yapacağı haberleri nedeniyle geçirdikleri tedirgin günlerin aksine dün sakin bir gün geçirdi.

Güvenlik güçlerinin her olasılığa karşı yine de giriş ve çıkışları kontrol ettiği Gemlik'te, Öcalan yanlılarının yürüyüş yapacaklarını söylenen İskele Meydanı'nda gezintiye çıkanlar, bisiklete binenler vardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!