Geleneksel sanat teknolojiyle buluştu

Güncelleme Tarihi:

Geleneksel sanat teknolojiyle buluştu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2012 21:19

10’uncu yaşını kutlayan Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), müze koleksiyonları ve arşivinin dijital ortama aktarıldığı yeni teknolojik düzenlemeyle, Türk ve İslam sanatının nadir elyazması kitaplarını sayfa sayfa sergiliyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta açılan ‘Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu’ sergisinde, ‘artırılmış gerçeklik’ tekniğiyle hazırlanan animasyonlar, ziyaretçilere verilen iPad’ler aracılığıyla izleniyor.

14’üncü yüzyıldan 20’nci yüzyıla uzanan dönemde yaşamış ünlü hattatlar ve kitap sanatçılarının elinden çıkma 200’den fazla eserin sergilendiği ‘Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu’, geleneksel sanatlarla teknolojiyi aynı düzlemde buluşturuyor.
Genç kuşakları geleneksel sanatlarla bir araya getirmeyi amaçlayan sergide; başta Kuran-ı Kerim nüshaları olmak üzere, nadir elyazması kitaplar, kıta ve murakkalar, levha ve hilyeler, tuğralı ferman ve beratlar ile hattatların yazı yazmada kullandığı eşyaları görmek mümkün.

SON TEKNOLOJİYLE GEZİLİYOR

Sergiye giriş 50 kişilik gruplar halinde gerçekleştiriliyor. Her ziyaretçiye bir iPad verildiği için, ziyaretçilerle özel olarak ilgilenme gerekliliği bu yöntemi doğurmuş. Zira, size evvela iPad’deki programı nasıl kullanacağınız anlatılıyor. Ama korkuya mahal yok. Çünkü uygulama teknolojiyle arası iyi olmayan ziyaretçiler de düşünülerek hazırlanmış.
Sergi salonlarında ‘augmented reality’, yani ‘artırılmış gerçeklik’ teknolojisiyle hazırlanan animasyonlar ve interaktif uygulamalar bulunuyor. Girişte size dağıtılan iPad’leri, her odaya ait bilgilendirici panoda yer alan plakalara doğru tuttuğunuzda ekranda, odada yer alan eser grubundan bir parça veya minyatür sanatı eserlerinden seçilen örneklerden yola çıkarak animasyon haline getirilmiş görseller beliriyor.

ÇAĞDAŞ SANATA DA YER VAR

Haberin Devamı

SSM’nin 10. yılı kapsamındaki yeniliklerden biri olarak, Atlı Köşk ile galeri arasında daha kolay geçiş sağlamak adına mimari bir düzenleme yapılmış. Köşkün girişinde evvela Ahmet Oran’ın yazı alıştırmalarına gönderme yapan kaligrafik kompozisyonla sergiye adım atan izleyici, yine çağdaş sanatın öncü isimlerinden Kutluğ Ataman’ın ‘Mezopotamya Dramaturjileri/ ‘Su - No: 5’ nolu video çalışmasıyla uğurlanıyor. Hüsnühat sanatının ‘müsenna’ veya ‘aynalı’ adı verilen simetrik yazı kompozisyonlarını hatırlatan 2009 yapımı video, sergilemenin güncel sanatla bağlantısını vurguluyor.

Haberin Devamı

SABANCI AİLESİ’Nİ DE ZİYARET EDİN
Köşkün yeni girişinde ziyaretçiyi karşılayan Sakıp Sabancı Anı Odaları’nda ise, Sakıp Sabancı’nın hayatını anlatan, fotoğraflarla anıları canlandıran dijital bir yerleştirme yapılmış. Sakıp Sabancı’ya sunulan ödüller, fahri diplomalar, kaleme aldığı kitaplar, ajandaları ve bazı özel eşyaları da bu yerleştirmeye eşlik ediyor. Anı Odaları’ndan geçilerek ulaşılan Aile Odaları’nda ise, Sakıp Sabancı ve ailesinin Sabancı Üniversitesi’ne bağışladıkları köşkten ayrılırken arkalarında bıraktıkları düzen aynen korunuyor. Ziyaretçiler iPad’ler aracılığıyla ailenin bu odalarda çekilmiş fotoğraflarını izlerken, odalara yerleştirilen ses oyunlarıyla ailenin yaşadığı günler canlanıyor.


EĞİTİM PROGRAMLARI

Haberin Devamı

* Bugün Paris Sorbonne Üniversitesi’nden gelen kitap sanatları uzmanı Prof. Dr. François Deroche, ‘Kodikoloji - Elyazması Kitaplar Üzerine Araştırmalar’ konulu bir seminer verecek.
* 26 Mayıs’ta ‘Ölümünün 500. Yılında Sultan II. Bayezid: Kitaplar, Şairler, Sanatkârlar’ başlıklı bir panel gerçekleştirilecek. Uzman akademisyenlerin katılımıyla, yeni bulgular ışığında Sultan II. Bayezid dönemi ve Batı’yla ilişkilerin konuşulacağı panelin ardından, SSM koleksiyonlarında yer alan ve Sultan II. Bayezid için yazılmış bir şiir kitabının tıpkıbasımı tanıtılacak.
* 21 Mayıs - 25 Haziran tarihleri arasında ise Yrd. Doç. Ali Rıza Özcan tarafından ‘Gelenekten Günümüze Uygulamalı Hat Sanatı’ konulu eğitim verilecek.

Haberin Devamı

Pazartesi günleri kapalı olan müze salı, perşembe, cuma ve pazar günleri 10.00-18.00; çarşamba ile cumartesi günleri ise 10.00-22.00 saatleri arasında ziyarete açık. Müze giriş ücretleri 4-12 lira arasında.
Adres: Sakıp Sabancı Caddesi No. 42 Emirgan, İstanbul. (212) 277 22 00.


Koleksiyonun yeni sergilemesine özel hazırlanan Türkçe ve İngilizce kataloğun arka kapağında yer alan kod; verilen internet sitesine girilip, bilgisayarın kamerasına gösterildiğinde, Kutluğ Ataman’ın sergide yer alan ‘Mezopotamya Dramaturjileri / Su - No: 5’ isimli video eseri bilgisayar ekranında izlenebiliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!