Gel de taşın...

Güncelleme Tarihi:

Gel de taşın...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Marmara depreminin ardından çadırlarda yaşayan, daha sonra da ‘taşınmıyorlar’ diye eleştirildikleri prefabrik konutlara geçen depremzedelerin çilesi bitmek bilmiyor. Bazı prefabrik evlerin çatılarının akması, çevrelerinin yağmurda su içinde kalması, depremzedeleri zor durumda bıraktı. İki gün önce çadırdan prefabrik konuta geçtiklerini belirten depremzede Şükran Aksakal, ‘‘Çadırda zor günler geçirdik. Prefabrik evlerimiz tamamlandığında çok sevindik. Ancak konutların yanlarından içeriye su sızıyor. Çatısı akıyor. Etraf göl halinde. Bizim çilemiz hiç bitmiyecek’’ dedi. Prefabrik evlerindeki arızanın giderilmesi için yetkililerden yardım isteyen Şükran Aksakal, ‘‘Bizim gibi birçok ailenin evinde aynı sorunlar var. Maddi imkanlarımız bu arızaları onarmaya elverişli değil. Yetkililerden yardım istiyoruz’’ diye konuştu.

Ceylankent davasında yakalama emri

YALOVA'da 17 Ağustos depreminde toplam 93 kişinin yaşamını yitirdiği Ceylanket Sitesi'nin 10 sorumlusu aleyhine açılan davada, ölen kişilerin yakınları ve avukatları, tutuksuz yargılanan Ceylan Ailesi'nin 8 üyesinin tutuklanmasını istedi. İstem reddedildi. Duruşmaya, ölen kişilerin çok sayıda yakını ve avukatları ile 10 sanığın 3 avukatı katıldı. Ölen kişilerin yakınlarının avukatı Ergin Cinmen bugüne kadar Alaattin Çakıcı'nın Fransa'da, Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalandığını hatırlatarak, gıyabi tutuklu olarak aranan Teoman Kızılova ve Zeki Kurtoğlu adlı sanıkların henüz yakalanamamasına akıl erdiremediğini söyledi. Cinmen ve diğer davacı avukatları, aynı davada tutuksuz yargılanan Ceylan Holding'in ortakları Hasan Ceylan, Ekrem Ceylan, Zülküf Ceylan, İzzet Ceylan, Mahmut Ceylan, Hasan Ceylan, Abdullah Ceylan, Muzaffer Ceylan'ın tutuklanmasını ve yurtdışına çıkış yasağı getirilmesini istedi. Ergin Cinmen, sanıkların Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e yakın olduklarını da iddia ederek, bunun duruşmanın seyrini etkilememesi gerektiğini kaydetti. Ceylan Holding'in avukatlarından Cahit Torun ise müvekkillerinin suçsuz olduğunu iddia ederek, ‘‘Davanın bir an önce bitirilerek beraat kararı verilmesi gerekmektedir'' dedi. Davacı avukatlarının Ceylan Ailesi fertleriyle ilgili talepleri reddedilirken, duruşma 18 Şubat 2000'e ertelendi. Haklarında gıyabi tutuklama kararı bulunan inşaat teknik sorumluları Teoman Kızılova ve Zeki Kurtoğlu'nun yakalanması için emniyete uyarı yazısı gönderilmesi kararlaştırıldı.

Depremzede için 177 milyarlık zekat toplandı

DİYANET İşleri Başkanlığı tarafından açılan ''Fitre ve Zekat'' hesabında bugüne kadar 177 milyar 50 milyon lira toplandı. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, toplanan paralar konusunda vatandaşların kalben müsterih olmalarını isteyerek, paraların dağıtılmasında özen gösterdiklerini bildirdi. Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre, Bolu ve Düzce'ye ilk etapta 21 milyar 800 milyon lira, Sakarya'ya 53 milyar 200 milyon lira, Kocaeli'ne 57 milyar 200 milyon lira, Yalova'ya 22 milyar 300 milyar lira, Gölcük'e 7 milyar 500 bin lira gönderildi. Fitre ve Zekat hesabının Ramazan ayı sonuna kadar açık olacağını belirten Yılmaz, fitrenin bayram namazından önce verilmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, zekatın ise yılın her gününde verilebileceğine dikkati çekerek, ‘‘Fitre ve zekat bir ibadet olduğu için ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılmasında özen gösterilmektedir’’ dedi.

Ege sallandı

ARTÇI sarsıntılar sürerken, önceki gün Ege Denizi ile Kütahya ve Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde deprem oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden verilen bilgiye göre, önceki gün saat 17.42'de Bolu'da 2.9, saat 18.27 ve saat 20.12'de Bolu-Kaynaşlı'da 2.8 ve 3.0, saat 20.39'da Bolu'da 2.9 ve dün saat 01.43'de yine Bolu'da 2.9 büyüklüklerinde toplam 5 artçı sarsıntı kaydedildi. Önceki gün saat 20.43'de Ege Denizi'nde 3.4, dün saat 06.32'de Kütahya'da 3.1, Gölmarmara'da dün saat 10.49'da 3.2, saat 10.52'de de 3.8 büyüklüğünde deprem oldu.

Moral treni...

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, deprem bölgesinde çocuklara moral programları düzenliyor. Bu kapsamda Bolu'ya gelen bir palyaço ve tiyatrocular, Ofis Çadırkenti'nde kurulan bir çadırda gösteri yaptılar. Ardından da Karaçayır Mahallesi'ndeki Mehmetçik-1 Çadırkenti'nde çocuklarla oyunlar oynadılar. Ankara'dan gönüllü gelen Çatı Tiyatrosu üyesi 5 genç ve tiyatronun palyaçosu, oyunların bitinminden sonra çocuklara çorap dağıttılar. Palyaçonun peşine takılan çocuklar tren oyunu oynadılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!