Gel de ormana yanma

Güncelleme Tarihi:

Gel de ormana yanma
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

Her yıl binlerce dönüm ormanımız kül olurken, İspanya'dan tanesi 850 milyon liraya palmiye ağacı ithal edildi. 222 bin ağacın yok olduğu son Antalya yangınında, zararın 5 trilyon lira olduğu açıklandı. Orman, eski haline ancak 50 yılda gelebilecek.

Kartal'da yapılan bir site için İspanya'dan tanesi 850 milyon liraya alınan palmiyeler, Antalya'daki 222 bin yetişmiş ağacı kül eden yangının bilançosunun ne kadar korkunç olduğunu ortaya koydu.

Amerika'nın tatil merkezi Florida'dakilerin benzeri olarak inşa edilen sitenin bahçesi için İspanya'dan toplam 7 milyar 650 milyon lira ödenerek getirtilen palmiyelerin, Kanarya Adaları'nda yaşayan türden oldukları belirtildi. Daire fiyatları 90-475 bin dolar (Yaklaşık 13.5- 71 milyar lira) arasında değişen sitenin havuzunun kenarlarına dikilen palmiyeler, Türkiye'ye 3 TIR ile getirildi. 9 palmiyeye, ilk sularını ünlü mankenler Esin Moralıoğlu ve Sinem Güven verdiler.

100 yıllık Palmiye

İstanbul'un ortasında, Florida tipi yaşam tarzı sunan Residence Dokuz Palmi Sitesi'ne palmiyelerin dikilmesiyle, tropikal bir atmosfer sağlandı. Palmiyelerin yaklaşık 100'er yıllık olduğunu belirten yetkililer, boylarının 20 metreye ulaştığını, yapraklarının 3-4 metreyi, ağırlıklarının ise 5 tonu bulduğunu vurguladı. Son derece estetik forma sahip olan palmiyeler için İstanbul'un sahil kesiminin son derece uygun olduğunu belirten uzmanlar, ‘‘Palmiyelerin köklerinin yolda zarar görmemesi için özel bir karışım hazırlandı ve kurumamaları için korunmaya alındı. Kökleri dev saksılara konan palmiyer, zarar görmeden İstanbul'a ulaşıp, yerlerine dikildi'' dediler.

Konutlarda çevre düzenlemesi için palmiyelerin yanısıra, yerli ve yabancı 25 farklı süs bitkisi kullanılıyor. Aralarında Atlas Sediri, Akağaç, Manolya, Süs Eriği gibi türlerin de bulunduğu bu bitkilerin de birkaç gün içinde dikileceği öğrenildi.

Türkiye'de yavaş da olsa gelişmeye başlayan çevre bilinci sayesinde, artık bir tek ağaç için 850 milyon lira harcanabilirken; ihmal ve yangın önlemlerinin alınmaması nedeniyle Antalya'da 222 bin kızılçam ağacının yanması çelişki yarattı. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Antalya'da yanan yaklaşık 222 bin Kızılçam ağacından 180 bini 20, 40 binden fazlası da 50-60 yaşında.

Yetkililer, 20 yaşındaki bir kızılçamın ortalama 15 metre boyunda olduğuna dikkat çekerek, ‘‘İtalya'dan ithal edilen 3 metrelik bir kızılçam 107.5 milyon liraya satılıyor. Bırakın ekolojik dengenin bozulmasını, zararımızın sadece ekonomik boyutu bile trilyonları geçiyor'' dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!