Geçitli halkı göçten vazgeçti

Güncelleme Tarihi:

Geçitli halkı göçten vazgeçti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2010 12:32

Hakkari'de minibüse yapılan mayın patlaması sonucu 9 kişinin hayatını kaybettiği Durankaya beldesine bağlı Geçitli köyünde vatandaşlar sabah saatlerinden itibaren göç hazırlığına başladı. Eşyalarını 4 kamyona yükleyen köylüleri köyün ileri gelenleri ikna etti.

Haberin Devamı

SALDIRIDAN FOTOĞRAFLAR

KÖY HALKI YÜRÜYEREK KÖYÜ TERK ETMEYE KALKTI / Foto Galeri

Geçitli Köyü’nden Hakkari'ye giden Erol Aydın yönetimindeki minibüste, 16 Eylül 2010 günü köy yakınlarında yola döşenen bombanın uzaktan kablo düzeneğiyle patlatılması sonucu 9 kişi öldü, 4 kişi yaralandı. Ölenlerden Cane Dayan (50) ile Semiha Dayan (35) Yüksekova’da, Eşref Gür (33), Şirin Kurt (23) ve Zarife Çiftçi (25) Hakkari’de, sürücü Aydın Erol (30), Enes Erol (22), Abuzeyt İdem (40), Nurullah Umut Çiftçi (2) ise Geçitli Köyü’nde toprağa verildi.

Bu olayıun ardından köy halkı göç etmek istedi. Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu yaklaşık 500 kişi, yanlarına battaniye, yiyecek ve bazı malzemeler alarak yola çıkmak istedi. Ellerine ‘Faillerin bulunmasını istiyoruz. Köyümüzü terk ediyoruz’ pankartı alan köylüler, Şırnak’a gidip buradan Suriye’ye geçeceklerini söyledi. Köyün ileri gelenleri ise bu göçü engellemek için yolu kapattı. Aralarında BDP'lilerin de bulunduğu grup, göçü önlemek için ikna etmeye çalıştı.

Haberin Devamı

SURİYE'YE GİDECEKLERDİ

Ellerine ‘Faillerin bulunmasını istiyoruz. Köyümüzü terk ediyoruz’ pankartı alan köylüler, Şırnak’a, oradan da Suriye’ye gideceklerini belirtti. Can güvenliklerinin olmadığını belirten köylüler, “Çok tedirginiz. Eğer failler bulunur ve can güvenliğimiz sağlanırsa tekrar köye dönebiliriz. Başbakanımız bize sahip çıksın. Olayın yaşandığı tarihten bu yana köye yolcu taşımacılığı durdu. Minibüs sahipleri köye gelip gitmiyorlar” dedi.

Çoğunluğunu kadın ve çocuklardan oluşan 500 kişi yürüyerek köy terk etmek isterken, köy çıkışında ise köyün ileri gelenleri yolu kapatarak göçe engel olmak istedi. Aralarında BDP Genel Saymanı Salih Yıldız'ın da bulunduğu BDP’li yetkililer ile çevre belediye başkanlarının da bulunduğu bir grup da köye gelerek göçü engellemeye çalıştı. Köy çıkışındaki ikna çabaları sonuç verdi. Köylüler göç etmekten vazgeçti.

Can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle sabah saatlerinde göç hazırlığına başlayıp yola çıkan yaklaşık 500 kişi, köyün ileri gelenleri tarafından ikna edilerek göçten vazgeçirildi.

Haberin Devamı


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!