'Gecekondu affı'na Sezer’den şerhli onay

Güncelleme Tarihi:

Gecekondu affına Sezer’den şerhli onay
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 17, 2001 15:28

Cumhurbaşkanı Sezer, Hazine’ye ait taşınmazların satışını düzenleyen ve gecekondu affı anlamına geldiği gerekçesiyle tartışma yaratan yasayı onayladı. Ancak Sezer, yasanın, orman sınırları dışına çıkartılan yerlerin orman köylüleri dışındaki kişilere de satılmasına ilişkin düzenlemesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.

Haberin Devamı

4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Hazineye ait taşınmaz malların daha kısa sürede ekonomiye kazandırılması ve Bakanlar Kurulu kararı ile satış kapsamına alınan Hazine'ye ait taşınmazların satış işlemlerine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

SATIÅž KOORDÄ°NASYON KURULU

Yasaya göre, Bakanlar Kurulu kararı ile satış kapsamına alınan Hazine'ye ait taşınmaz malların satışa sunulmasında karşılaşılan sorunları çözüme bağlamak, kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak, satışı uygun görülenleri Bakanlar Kurulu'na teklif etmek, değer tespitve ihale komisyonlarının görev sürelerini belirlemek üzere Maliye Bakanlığı Müsteşarı veya görevlendireceği Müsteşar Yardımcısının başkanlığında ''Hazine Taşınmaz Malları Satış Koordinasyon Kurulu'' oluşturulacak.

Haberin Devamı

Kurul'da, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürü ve Yardımcısı,Bayındırlık ve Ä°skan Bakanlığı Teknik AraÅŸtırma ve Uygulama Genel Müdürü, Tarım ve KöyiÅŸleri Bakanlığı Tarımsal Ãœretim ve GeliÅŸtirme Genel Müdürü, Kültür Bakanlığı Kültür veÂTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü, Turizm Bakanlığı Arazi Tahsis Komisyonu BaÅŸkanı, Orman ve KöyiÅŸleri Genel Müdürü ve Orman Genel Müdürü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürü ve Arsa Ofisi Genel Müdürü görev alacak.

Satış kapsamına alınan Hazine'ye ait taşınmaz malların deÄŸer tespit iÅŸlemlerini yapmak üzere, taşınmaz malın satışınınÂyapılacağı il veya illerde, il defterdarın baÅŸkanlığında bir ''DeÄŸer Tespit Komisyonu'' kurulacak.ÂTespiti yapılan malın satış ihalesini yapmak üzere bir de ''Ä°hale Komisyonu'' oluÅŸturulacak.

SATIÅžA BAKANLAR KURULU KARAR VERECEK

Maliye Bakanlığı'nca belirlenen ve Kurul tarafından teklif edilen Hazineye ait taşınmaz mallardan uygun görülenlerin satışa çıkartılmasına Bakanlar Kurulu karar verecek. Değer Tespit Komisyonu, satış kapsamına alınan taşınmaz malların değer tespitini yaptıktan sonra 5 işgünü içerisinde Kurul'a bildirecek. Kurul, 10 iş günü içerisinde üye tamsayısı ile toplanacak ve tespit edilen bedeli artırıp, azaltabilecek.

Haberin Devamı

Satışa konu olan taşınmaz mala iliÅŸkin ihalenin ilan metniÂtirajıyüz binin üzerindeki gazetelerin en az birinde yayınlanacak. Satış, kapalı zarf usulü ile teklif alma suretiyle yapılacak. Verilen teklifler hangi sebeple olursa olsan geri alınamayacak.

İhale komisyonları, gerektiğinde yerel basın ve yayın organlarınınsatış işlemlerini izlemesi de dahil olmak üzere, rekabet ve açıklık ilkelerine uygun her türlü tedbiri alacak.

ORMAN SINIRLARI DIÅžINDAKÄ° ARSALAR

Orman Kanunu'na göre, Hazine adına orman sınırları dışına çıkartılan yerlerde Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi Hakkındaki Kanun hükümleri uygulanmayacak.

Maliye Bakanlığı'nın talebi üzerine bu yerlerin daha önce kadastrosu yapılmamış ise fiili kullanım durumları dikkate alınmak suretiyle Kadastro Kanunu'nda belirtilen askı ilanı hariç, diÄŸer ilanlar yapılmaksızın öncelikle kadastrosu yapılacak, varsa üzerinde sonradan yapılanların kimlere ait olduÄŸu kadastro tutanağındaÂgösterilmek suretiyle Hazine adına tescil edilecek ve bu yerler MaliyeBakanlığı tasarrufuna geçecek.

Haberin Devamı

Bu yerler, Bakanlığın talebi üzerine İmar Kanunu ve uygulama yönetmeliklerindeki kısıtlamalara tabi olmaksızın gerektiğinde bölünebilecek veya birleştirilebilecek. Buralar, Harçlar Kanunu'nda yer alan harca esas değerinden az olmamak üzere rayiç bedeli üzerindenvarsa öncelikle kullanıcısı orman köylüsüne, belediye ve mücavir alan içinde kullanıcısına doğrudan satılabileceği gibi, aynı amaçla harca esas metrekare birim değeri üzerinden ilgili belediyelere ve Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'ne de devredilebilecek.

Cumhurbaşkanı Sezer yasanın bu hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.

DOÄžRUDAN SATIÅž

Hazineye ait taşınmaz mallar, karşılıklı olmak, Dışişleri Bakanlığı'nın olumlu görüşü alınmak ve diplomatik amaçlı kullanılmak kaydıyla yabancı devletlere, Orman Kanunu, Turizm Teşvik Kanunu, Milli Parklar Kanunu uyarınca ormanlardan izin ve irtifak hakkını konu edilmiş yerler dışında üzerinde çeşitli amaçlarla kişiler lehine irtifak hakkı tesis edilmiş ise zemini ile üzerindeki bina ve tesislerin Hazine'ye geçmesi gereken kısmı, talep edilmesi halinde haklehtarlarına doğrudan satılabilecek.

Haberin Devamı

Doğrudan satış, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu'nagöre kurulan vakıflara, daha önce hak sahibi olmuş kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, belediye ve mücavir alan sınırlarıdışında köy ve mezraların yerleşme alanı içinde bulunan ve yüzölçümü 5bin metrekareye kadar Hazine'ye ait taşınmaz malların kullanıcılarına da yapılabilecek.

Hazineye ait taşınmazların satış bedeli, ihalenin yapıldığı yıl bütçe kanununda belirtilen tutarın üzerinde ise taksitle de ödeme yapılabilecek. Taksitle ödeme halinde, satış bedelinin en az dörtte biri peşin, kalanı en fazla iki yılda ve 12 eşit taksitle yasal faizi ile birlikte ödenecek. Belediye mücavir alan sınırları içindeki taşınmaz mallar için 50 milyar, dışındaki mallar için 10 milyar lirayıaşan miktarlar için taksit yapılacak.

Haberin Devamı

Belediye ve mücavir alan dışında, köy ve mezraların yerleşme alanıiçinde bulunan ve yüzölçümü beşbin metrekareye kadar olan Hazine'ye ait taşınmaz malları satın alacaklar veya bunların kanuni ve akdi halefleri, taşınmaz malın bulunduğu köy nüfusuna kayıtlı olmaları veya31 Aralık 2000 tarihinden beri o köyde ikamet etmeleri şartı aranacak.

Belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan Hazine'ye ait arsa ve arazilerin batış bedellerinin tahsil edilen kısımlarından, ilgili belediyeye yüzde 10, varsa büyükÅŸehir belediyesine de yüzde 5 oranındaÂpay verilecek. Bu oran Bakanlar Kurulu kararıyla iki katına kadar artırılabilecek Hazine'ce yapılan taşınmaz mal satışları KDV'ye tabi tutulmayacak.

SÄ°T ALANLARI

SİT alanı olması nedeniyle kesin inşaat yasağı getirilen, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu taşınmaz mallar, Hazine'ye ait taşınmaz mallarla değiştirilmesi işlemlerinde taşınmaz mal maliklerinin kabul etmesi halinde, SİT alanında kalan taşınmaz malların bedeli, Maliye Bakanlığı'nca tespit edilecek. Mal sahiplerine taşınmaz malın bedelini gösterir bir belge verilecek ve bu belge Hazine'ce yapılan taşınmaz mal satışında ödeme aracı olarak kabul edilecek.

Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek Hazine'ye ait taşınmaz malların gayrimenkul satış vaadi ve arsa payı karşılığında hasılata göre inşaat sözleşmesi yapılabilecek. Bu şekilde elde edilecek gelir, gayrimenkul yatırım ortaklıkları veya diğer gerçek veya tüzel kişiler ile birlikte değerlendirilmesine ilişkin esas ve usulleri tespit etmeye Maliye bakanlığı yetkili olacak.

Hazine'ye ait taşınmaz malların satış ve devir işlemleri ve bu işlemler sırasında düzenlenen belgeler vergi, resim ve harçtan müstesna tutulacak. Satışı yapılan taşınmaz mallar, satış tarihini takip eden yıldan itibaren beş yıl süre ile emlak vergisine tabi olmayacak.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!