Gece karanlığında ilklerin tatbikatı

Güncelleme Tarihi:

Gece karanlığında ilklerin tatbikatı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2010 10:12

TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından her yıl düzenlenen Efes Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı, İzmir'in Seferihisar İlçesi Doğanbey Mevkisi'nde gerçekleştirilmeye başladı. Bu yıl tatbikatta ilk kez, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından projelendirilen, ‘İHA’ olarak adlandırılan mini insansız hava aracı kullanıldı, tatbikat bölgesinin havadan taktik keşfi yapıldı. Genelkurnay Başkanı Org. İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları tatbikatı karanlıkta çadırdan izledi. Tatbikatta ayrıca Türk mühendislerce yapılan dünyanın ilk holografik haritası kullanıldı.

Haberin Devamı

TATBİKATTAN MUHTEŞEM FOTOĞRAFLAR

İZMİR'DE GURUR VEREN SİLAH SESLERİ / WEB TV 

TÜRK ORDUSU'NDAN GECE HAREKATI / WEB TV         

Ayrıca, tatbikatın, gece safhası ilk kez basın mensuplarına açık gerçekleştirilirken, birliklerin zifiri karanlıkta icra ettiği faaliyetler göz kamaştırdı.        

03- 28 Mayıs arasında gerçekleştirilen Efes- 2010 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı, icra edilmeye başladı. Her yıl olduğu gibi Doğanbey Mevkisi'nde gerçekleştirilen tatbikata, başta Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ olmak üzere Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık ve Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve TSK'nın çeşitli bünyelerinde görev yapan askerler katıldı.       

Geçmiş yıllardakinin aksine, yabancı ülkelerin gözlemcileri ise tatbikatı izlemedi. Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu yönetimindeki tatbikata, katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları, havanın kararması nedeniyle helikopter yerine karayoluyla bölgeye geldi. Nano teknoloji üniformalarıyla dikkat çeken komutanlar, kendileri için hazırlanan platformda tatbikatı dikkatle izledi. Platform önündeki özel donanımlı kıyafetli askerler de büyük beğeni topladı. Gece safhası ilk kez basın mensuplarına açık gerçekleştirilen tatbikat, icra faaliyetlerinin anlatılmasının ardından SAT ve SAS komandolarının denizden, Özel Kuvvetler Komutanlığı personelinin de havadan çıkarmasıyla başladı.

Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli, 10 bin feetten paraşütlerle atlayarak harekat bölgesine sızma yaptı. Havadan sızan timler, radarları tahrip etti. Bu sırada, TSK tarafından projelendirilen ve ilk kez kullanılan ‘İHA’ olarak adlandırılan mini insansız hava aracı da, tatbikat bölgesinin havadan taktik keşfini yaptı. Ardından hava kuvvetlerine bağlı uçaklar ve helikopterler, havadan taarruza başladı. F 4 ve F 16 uçakları, Tübitak tarafından desteklenen lazer güdümlü bomba atışlarını hedeflere yaptı, başarıyla vurdu. Kara birlikleri ise mayınları etkisiz hale getirdi. Havanlar ve topçu atışlarıyla hedefler dövüldü. Çıkarma gemilerinin de çıkarma harekatı mehtar marşı müziği eşliğinde icra edildi. Tekrar topçu atışlarıyla darbe atışları yapıldı. Unsurların zifiri karanlıktaki başarılı atışları, göz doldurdu. Tatbikatın gece safhası, Milan ve Tank atışlarıyla devam ediyor.

TATBİKATTA İLK KEZ İNSANSIZ HAVA ARACI

Tatbikata, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 2 Motorize Tabur, 1 Tankçı Taburu, 3 Topçu Taburu, 33 helikopter, 45 bot, 1 insansız hava aracı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Çıkarma Filosu Komutanlığı'ndan 47 muhtelif gemi, 2 amfibi deniz piyade taburu, 46 uçak, 4 nakliye uçağı, 1 elektronik istihbarat uçağı, 3 Özel kuvvet timi ve Jandarma ile Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı unsurlar olmak üzere toplam 6 bin 963 personel katıldı. Bu yılki tatbikata damgasını, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından projelendirilen, ‘İHA’ olarak adlandırılan mini insansız hava aracı vurdu. Tatbikatta ilk kez kullanılan, belirlenen platformdan havalandırılan araçla, tatbikat bölgesinin taktik keşfi yapıldı. Gece gündüz uçuş yapabilen, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde etkin olarak kullanılan, Türk malı mini insansız hava aracının, Kale Baykar firması tarafından üretildiği, 300 metre irtifasının bulunduğu, 4 kilo 750 gram ağırlığında olduğu, 15 kilometre menzilinin bulunduğu bildirildi. Araçla 7 saniye boyunca irtibat sağlanamaması durumunda, kalktığı yere geri dönüp bölgenin fiziki şartlarına göre ya gövde üzerine yada paraşütle indiği öğrenildi.

Tatbikatın gece safhası saat 22.40 sıralarında Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanlarının alkışlarıyla sonra erdi.

TATBİKATIN İÇERİĞİ

Efes serisi tatbikatlar, birlik ve karargahların müşterek harekat ortamında birarada çalışma yeteneklerini geliştirmek, işbirliği usullerini denetmek, temel muharebe görevlerine yönelik eğilimlerini icra etmek, komuta, kontrol sistemini denemek, tatbikata katılan her seviyedeki komutan ve liderlerin sevk ve idare yeteneklerini geliştirmek maksadıyla icra edilen büyük çaplı bir tatbikattır. Tatbikatta, harekat nevilerinin denenmesi, bu kapsamda icra edilecek her faaliyetin ayrıntılı şekilde ele alınarak, muharebe sahasının bütün boyutlarıyla analiz edilmesi ve serbest bir muharebe laboratuvarı ortamında icra edilmesi amaçlanmış ve bu husus, planlama aşamasından itibaren genel bir ilke olarak kabul edilmiştir.

TATBİKATIN SENARYOSU

Efes- 2010 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nda, Safir ve Mercan ülkeleri arasındaki sorunların barışçıl yollardan çözümlenememesi üzerine tırmanan gerginlik dönemini müteakip, tarafların planlarının icrasını esas alan jenerik bir senaryoya isnat edilmiştir.

TATBİKAT TAMAMLANDI

Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetlerinin planlı  tatbikatlarından olan, Ege Ordusu tarafından sevk ve idare edilen Efes-2010  Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın fiili icrası tamamlandı.

Tatbikatın seçkin gözlemci gününe Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker  Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Hava Kuvvetleri Komutanı  Orgeneral Hasan Aksay, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit,  Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık ve Ege Ordusu Komutanı Orgeneral  Hayri Kıvrıkoğlu da katıldı.

Ege Ordusu Müşterek Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından sevk ve idare  edilen, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil  Güvenlik Komutanlığına ait birlik ve unsurların katılımıyla İzmir'in Seferihisar  ilçesi Doğanbey mevkisinde 3 Mayıs'ta başlayan, üç safhada planlanan tatbikatın  ikinci safhası, bugünkü fiili atışlarla sona erdi. Tatbikatın üçüncü ve son  safhası olan tatbikatın değerlendirilmesi ve geri intikallerin icrasının ise  yarın yapılacağı bildirildi.

Tatbikatın bugünkü bölümü, basın mensuplarının saat 08.30'da tatbikat  bölgesine gelmesiyle başladı. Basın mensuplarına taktik keşif amacıyla Türk  Silahlı Kuvvetleri tarafından projelendirilen, Kale-Baykar firması tarafından  üretilen Türk malı insansız hava aracı tanıtıldı. Dün icra edilen gece  atışlarında da kullanılan insansız hava aracı, Amerika Birleşik Devletleri ve  İsrail yapımı insansız hava uçaklarıyla karşılaştırıldı. Yaklaşık 4 kilo 750 gram  ağırlığında olan aracın özellikleri anlatıldı, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde bu  araçların iki yıldır kullanıldığı vurgulandı.

Efes-2010 Tatbikatı'nda, Safir ve Mercan ülkeleri arasındaki sorunların  barışçıl yollardan çözümlenememesi üzerine tırmanan gerginlik döneminin ardından,  tarafların planlarını uygulanmasını esas alan jenerik bir senaryo uygulandı.

Tatbikat, komutanların saat 09.30'da gelmesi ve insansız hava aracının  saat 09.40'da keşif uçuşuyla başladı. Daha sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığına  ait F-4 uçakları da keşifler yaptı, taarruz helikopterleri desteğinde hava hücum  harekatı yapıldı. F-16 uçakları belirlenen hedefleri vurdular. Yakın hava  desteğiyle Özel Kuvvetler Komutanlığına ait unsurların harekatı ve hava  savunmasının ardından Barbaros Firkateyni'nden deniz topçu atışları ve taarruz  helikopter atışları yapıldı. Cobra helikopterleri bölgeyi bombaladılar. 105 ve  155 milimetrelik obüslerle atışlar yapıldı, bot harekatı yapacak birlikler kıyıya  yanaştı. Hava Kuvvetleri Komutanlığının amfibi hücum harekatına yaptığı yakın  hava desteği görüldü. İki F-16 uçağı tarafından düşman zırhlı birlik konvoyuna  MK84 genel maksat bombasıyla taarruz edildi. C-147 çıkarma gemisi tarafından  makineli tüfekler ve bomba atışlarıyla sahile darbe atışları yapıldı. Sahilden  çıkan birlikler, makineli tüfek, piyade tüfeği, bomba atar, lav ve roketatar  atışları gerçekleştirdiler. Topçu ateşleri yapıldı, Skorsy ve Couger  helikopterleri tarafından 106 milimetrelik havanlar havadan taşındı. Amfibi deniz  piyade tugayının iki amfibi piyade taburu ve bir tank taburun kıyıya  çıkarılmasıyla denizden çıkar birlikler ve hava hücum harekatıyla inen birlikler  birleşerek kendilerine tahsis edilen hedefleri ele geçirdiler ve tatbikatın fiili  atış kısmı sona erdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un tatbikatın öğleden sonraki  bölümünde bir değerlendirme yapması bekleniyor.
       
TATBİKATTA 6 BİN 963 PERSONEL GÖREV YAPTI
         
Efes serisi tatbikatların birlik ve karargahların müşterek harekat  ortamında bir arada çalışma yeteneklerini geliştirmek, iş birliği usullerini  denetlemek, temel muharebe görevlerine yönelik eğitimleri icra etmek, komuta  kontrol sistemlerini denemek ve tatbikata katılan her seviyede komutan ve  liderlerin sevk ve idare yeteneklerini geliştirmek maksadıyla icra edildiği  bildirildi.

Efes-2010 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın Türk Silahlı Kuvvetlerinin  tüm unsurlarını bir araya getiren ve kuvvetler arası koordinasyonunun en üst  düzeyde gerçekleştirildiği, titiz ve dikkatli planlamayı gerektiren, geniş  kapsamlı müşterek bir tatbikat olduğu vurgulandı. Tatbikatta özellikle hava hücum  harekatı, amfibi harekat, hava harekatı, ateş desteğinin koordinasyonu,  elektronik harp, özel kuvvet harekatı, muharebe safhası arama kurtarma harekatı,  havadan sıhhi tahliye gibi harekatların gece ve gündüz icra edildiği ifade  edildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığından 2 motorize tabur, 1 tank taburu, 3 topçu  taburu, 33 helikopter, 45 bot, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Çıkarma Filosu  Komutanlığından 47 muhtelif gemi, 2 amfibi deniz piyade taburu, Hava Kuvvetleri  Komutanlığından 46 muharip uçak, 4 nakliye uçağı ve 1 elektronik istihbarat  uçağı, Özel Kuvvetler Komutanlığından 3 özel kuvvet timi, Jandarma Genel  Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı birliklerinin katıldığı tatbikatta  görevli personel sayısının ise 6963 olduğu vurgulandı.

DÜNYANIN İLK HOLOGRAFİK HARİTASI         

Türk Silahlı Kuvvetlerinin planlı  tatbikatlarından olan, Ege Ordusu tarafından sevk ve idare edilen Efes-2010  Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nda Türk mühendislerce yapılan dünyanın ilk  holografik haritasının kullanıldığı bildirildi.

Tatbikatı izleyen gazetecilere, Harita Genel Komutanlığı ve MTM AŞ  işbirliği ile 2008 yılından beri yürütülen Ar-Ge çalışmaları sayesinde yapılan  dünyanın ilk holografik haritası tanıtıldı.

Yetkililer, haritanın Türk mühendisler tarafından yapıldığını,  haritacılık alanında bir devrim niteliğinde olduğunu, üç boyutlu bilgilerin 0.2  milimetre kalınlığında özel bir film üzerine lazerler yardımıyla kaydedildiğini  anlattı.

Holografik haritanın, Türk Silahlı Kuvvetlerine haritacılık alanında yeni  imkan ve kabiliyetler kazandırdığını belirten yetkililer, şu bilgileri verdi:

“Holografik haritalar, basılı kağıt haritalar ve plastik kabartma  haritalarının tüm özelliğine sahip olmasının yanında, birçok haritanın aynı anda  tek bir materyal üzerinden gösterimine ve farklı ışık kaynakları ile birçok  coğrafi bilginin sunumuna olanak sağlamaktadır.

Hologram harita, elektronik harpten etkilenmeden her türlü arazi  şartlarında kullanılabilen, tek bir haritada çeşitli gizlilik seviyelerinde üç  boyutlu harita bilgisi sunabilme yeteneğine sahip, konsept bir ürün olarak  değerlendirilmektedir. Gelecekte, gece görüş sistemleri, farklı ışık kaynakları  ve 360 dereceden görünebilme gibi yeni yeteneklerin kazandırılması  hedeflenmektedir.”

Özellikle haritanın planlama safhasında, uçak ve helikopter kabinlerinde,  çıkartma harekatında, ileri gözetleme unsurlarında, arazide haritayı icra eden  piyade birliklerinde kullanılmak üzere hologram haritalar üretmenin mümkün  olacağı kaydedildi.

Harita Genel Komutanlığında, özel yöntemler ve yazılımlar ile sayısal  ortamda hazırlanan üç boyutlu harita verilerinin, Türkiye'nin en büyük hologram  üreticisi olan MTM AŞ'nin ileri yüksek güvenlikli teknoloji laboratuvarlarında  holografik harita haline getirildiği belirtildi.
      

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!