Gebze’de ruhsatsız fabrikalar endişe yaratıyor

Güncelleme Tarihi:

Gebze’de ruhsatsız fabrikalar endişe yaratıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2007 13:04

KOCAELİ’nin Gebze ilçesi’nde kurulu, bünyesinde yerli ve yabancı 89 fabrika barındıran Gebze Oraganize Sanayi Bölgesi’nde (GOSB) daha önce 3 kez yanan ve iki gün önce bir yangın daha geçiren HOB Boya Fabrikası’nın (Hacıoğulları Boya Sanayii) Gebze Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından hem ‘İşyeri açma ve çalışma ruhsatı’ hem de ‘Yangın yeterlilik belgesi’ konusunda uyarıldığı, buna rağmen eksiklerini gidermediği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Gebze’de Organize Sanayi Bölgeleri içinde ve dışında çok sayıda fabrikanın da ruhsatsız faaliyet gösterdiği öne sürüldü.

Gebze Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü binasının hemen yanında faaliyet gösteren HOB Boya Fabrikası’nın, buraya taşınmadan önce Tuzla’dayken bir yangın geçirdiği anlaşıldı. Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ne geçtikten sonra 12 Eylül 2003 tarihinde patlamanın ardından çıkan yangında fabrika tamamen yandı. Aynı gün Gebze’de bulunan ve Organize Sanayi Bölgesi’nde işadamlarıyla toplantı yapması plananan Başbakan Recep Tayyip Erdogan’ın programı da bu nedenle iptal edildi. Bu kez HOB boya fabrikası, geçici olarak buraya çok yakın olan Tuzla Mermerciler Sanayi Sitesi’nde kiralık bir binada faliyete geçti. Ancak 27 Mayıs 2005 tarihinde çıkan yangınla bu fabrika da kül oldu. HOB Boya, 2005’in sonuna doğru yeniden GOSB’da 2003’de yanan fabrikanın arazisine yaptırılan binada faliyete geçti.

Haberin Devamı

2 GÜN ÖNCE YİNE YANGIN ÇIKTI

Necmi Sağdıkoğlu’na ait fabrikada bu kez de iki gün önce sabah saatlerinde, hammadde deposunda büyük bir patlama meydana geldi. Hemen ardından başlayan yangında alevler depoyu sardı. Yanıbaşında bir çok fabrikanın bulunması nedeniyle bölgede alarma geçildi. İtfaiye ekipleri yangını fabrikanın diğer binaları ile çevredeki kuruluşlara sıçramadan kontrol altına aldı. Fabrika sahibi Necmi Sağdıkoğlu yaptığı açıklamada, yangının ham madde deposunda başladığını, sıcakların etkisiyle kimyasal maddelerde buharlaşmanın artmasının patlamaya yol açmış olabileceğini belirtti.

‘ÇOĞU FABRİKANIN BELGESİ EKSİK’

Gebze Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Derneği Başkanı Yücel Güngör, yılda 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan bu bölgede, bazı sanayi kuruluşlarının hala yangın yeterlilik belgesi almadığını ve eksikliklerini tamamlamadığını söyledi. Güngör, HOB Fabrikası’ın da henüz yeterlilik belgesini almadığını belirterek, “Bu bize ders oldu. Herkese ders olsun. Bundan böyle kesinlikle yangın yeterlilik belgesini almayan, eksiğini tamamlamayan fabrikalara faaliyet izni vermeyeceğiz. Bizim amacımız hem kendilerini hem de diger fabrikaları bu tür olaylardan korumaktır.”

Haberin Devamı

BİRÇOK EKSİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Bu arada, HOB Boya Fabrikası’nın iki gün önce yanan binasında GOSB Teknik Heyeti tarafından yapılan incelemede yangın algılama, alarm ikaz sistemleri ile otomatik ve manuel söndürme sistemlerinin bulunmadığı saptandı. Ayrıca fabrikanın İşyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadığı, bağlantı izin belgesinin yenilenmediği, emisyon iznini yenilemediği, çekme mesafelerini ihlal eden ruhsatsız deponun kaldırılmadığı, yangın ve patlamalara karşı yeterlilik belgesi olmadığı, sabit sulu yangın devresi algılama, alarm ikaz sisteminin yapılmadığı da anlaşıldı.

FABRİKA ORTAĞI: EKSİKLERİMİZİ GİDERECEKTİK

Hacıoğlları Boya Sanayii ortaklarından Fatma Yeşiller, 2003 yılında yanan fabrikanın eski yerinde yeni bina yaptıklarını belirterek, “Yeni binamızın tamamlanmasının ardından burada bir yıl önce faaliyete geçtik. Bizim bazı eksikliklerimiz vardı. GOSB yönetimi ile sürekli temas halindeyiz. Yangın sistemi konusunda projelerimizi hazırlatmıştık. Tam bu aşamada talihsiz olayla karşılaştık” dedi.

Haberin Devamı

YÜZLERCE FABRİKA ‘KAÇAK’ KONUMUNDA

Bu arada Gebze’de yüzlerce fabrikanın, tarım alanlarında ‘Tahıl deposu’ adı altında kurulduğu ve bu nedenle de kaçak olarak faaliyet gösterdiği biliniyor. Devlete vergilerini vermelerine rağmen ruhsat alamayan bu fabrikaların yüzde 80’inin de, başta yangın olmak üzere diğer tehlikelere karşı donanım ve tedbirleri bulunmuyor. Gebze Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü yetkilileri, disiplin altında olduğu bilinen Organize Sanayi Bölgeleri’nde ruhsat ve yangın tedbiri almayan fabrika oranının yüzde 20, Organizeler dışındaki alanlardaki fabrikalarda ise bu oranın yüzde 80 olduğunu belirtiyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!