Gazze'deki olaylara rağmen Abbas ve Olmert buluştu

Güncelleme Tarihi:

Gazzedeki olaylara rağmen Abbas ve Olmert buluştu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2008 14:33

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze Şeridi'nin güney sınırındaki duvarların yıkılmasının ardından yaşanan gelişmelerden sonra bugün Kudüs'te, Olmert'in resmi ikametgahında yeniden bir araya geldi.

Haberin Devamı

Abbas'ın konvoyu, saat 13.30 sıralarında Kudüs'e ulaştı. Daha önce İsrail-Filistin barışını sağlama doğrultusunda, nihai statü sorunlarına odaklanan görüşmelerin, bu kez, Gazze Şeridi-Mısır sınırında duvarların yıkılması ve sınır güvenliğinin yeniden sağlanması üzerinde yoğunlaşması bekleniyor.

Abbas'ın danışmanlarından Yaser Abid Rabbo, Gazze Şeridi'ndeki krizin sona ermesi için İsrail'in geçiş noktalarının kontrolünü Filistin Yönetimi'ne vermesi gerektiğini belirtti.

Abbas'ın ayrıca Batı Şeria'daki askeri kontrol noktalarının ve Filistinlilerin seyahatlerini engelleyen sınırlamaların da kaldırılması talebinde bulunacağı ifade ediliyor.

Olmert ve Abbas, en son 8 Ocak'ta, ABD Başkanı George Bush'un bölge ziyaretinden bir gün önce görüşmüşlerdi.
Filistin lideri Abbas, Çarşamba günü de Mısır'a giderek, Kahire'de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile bir araya gelecek. Abbas-Mübarek görüşmesinin de Mübarek'in Filistinliler arasında diyalog çağrısı ve geçişlerin kontrolü konusuna odaklanacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

MEŞAL'DAN ÖNERİLER

Bu arada, Abbas'ın Olmert ve Mübarek ile görüşmelerinden önce, Şam'daki Hamas siyasi lideri Halid Meşal'den, "Hamas'ın Abbas'ın (Gazze'deki) Başkanlık Muhafızları karargahının devrine hazır olduğu" açıklaması geldi.

Meşal, Londra'da yayımlanan EşŞark El Avsat gazetesine yaptığı açıklamada, diğer güvenlik karargahlarının da ileri bir tarihte devredilebileceği mesajını verirken, devirlerden önce Filistinli yetkililer arasında görüşmeler yapılması gerektiğini ifade etti.
Meşal, Hamas'ın, İsrail'in uyguladığı ablukanın kaldırılmasını ve Mısır'a zarar vermeksizin güvenlik alanındaki sorumluluğu paylaşmak istediğini belirtti ve "Mısır İstihbarat Başkanı Ömer Süleyman'a, Refah'ta sınırların yıkılmasına yol açan tepkinin, asla Mısır'a karşı bir hareket anlamına gelmediğini anlattım. Sınırların yıkılması doğru bir adımdı" dedi.

Meşal, Mısır'ın önerisi doğrultusunda geçişlerin kontrolüyle ilgili doğrudan müzakerelerin ne zaman başlayabileceği konusunda tarih vermedi, ancak bir çözüme, medyanın uzağında özel toplantılarla erişilebileceğini söyledi.

MISIR, EL ARİŞ'TE DÜKKANLARI KAPATIYOR

Öte yandan Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler duvarın yıkılmasının ardından Mısır tarafına geçmeyi sürdürüyor. Ancak, geçenlerin sayısının önceki günlere göre çok daha azaldığı kaydedilirken, Mısır polisinin de dün geceden itibaren özellikle El Ariş dahil, buraya kadar olan bölgeyi kontrol altına almaya başladığı, Gazzelilerin alışverişlerini önlemek için dükkanları, pazar alanlarını ve benzinlikleri bile zorla kapattığı, ayrıca boşalan dükkanlara yeni mal getirilmesini önlediği belirtiliyor.

Bölgedeki bazı Gazzeliler, alışveriş için açık dükkan aradıklarını söylüyor.
Mısır polisi, Cuma günü yıkılan duvarları ve geçişleri kapatmaya çalışmıştı. Ancak Gazzelilerin geçişi önlemek isteyen Mısır güvenlik güçlerine taşlarla saldırması sonucu çıkan arbedede yaklaşık 40 Mısır polisi yaralanmıştı.

Mısır polisinin ayrıca, Sina yarımadasında dün 30 kadar Filistinliyi patlayıcılar ve elektronik malzemelerle yakaladığı bildirildi.

BİNDEN FAZLA GAZZELİ SİNA VALİLİĞİ ÖNÜNDE

Bu arada , Gazze'den sınırların yıkılmasıyla çıkan binden fazla Filistinlinin Sina Valiliği önünde, Kahire'ye geçişlerine izin verilmesi için beklediği öğrenildi.

Gazze dışında okuyan öğrenciler, başka ülkeye tedavi için gitmek isteyen hastalar ve başka ülkelerde çalışanlar ile iş adamlarından oluşan grup, Kahire'ye geçerek, buradan havayoluyla istedikleri ülkeye gidebilmek için pasaportlarına onay istiyorlar.
Süveyş kanalı önünde yüzlerce Mısırlı güvenlik gücünün Filistinlilerin Kahire'ye geçişini engellediği de öğrenildi.
Bu arada, bazı Mısırlıların, isteyenleri Kahire'ye geçirmek için en az 100 bin dolar para istedikleri kaydedildi.

İSRAİL, SINIRDA ALARM DURUMUNU YÜKSELTTİ

Öte yandan İsrail, Refah'taki olaylardan sonra İsrail-Mısır sınırında alarm düzeyini yükseltti ve binlerce Filistinlinin Sina Yarımadası dahil Mısır'a geçmesinin ardından, İsrail-Mısır sınırını geçici olarak kapatarak, İsrailli turistlerin seyahat ve turizm faaliyetlerini de durdurdu.
Sina, yakınlığı nedeniyle İsrailli turistlerin en fazla ziyaret ettiği bölgelerin başında geliyor. İsrailli turistlerin bazı bölgelere gitmemeleri de özellikle istendi.

ABBAS'IN ŞARTI HAMAS'I ÖFKELENDİRDİ

Bu arada, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in, Hamas ve El Fetih arasında diyalog önerisine Abbas'ın "Gazze'de eski duruma dönülmesi" şartını yinelemesi, Hamas tarafını öfkelendirdi.

Hamas sözcülerinden Fevzi Barhum, Abbas'ın önkoşullar öne sürmesinin, Filistinliler arasındaki bölünmeyi derinleştireceğini belirtti.
Abbas, Müberak'ın diyalog önerisine, "Hamas suç işledi. Buna rağmen halkın bir parçası olarak gördüğümüz için onu (Hamas'ı) reddetmemiz mümkün değil. Ancak yaptıkları darbeden geri adım atmaları gerekiyor" demiş, aynı zamanda Gazze'den İsrail'e yönelen Kassamların saldırı için İsrail'e gerekçe verdiğini belirterek, Hamas'ın Kassam saldırılarını önlemesini istemişti.

Barhum, Abbas'ın bu sözlerinin, "işgalcilerin, Gazze'deki Filistinlileri topluca cezalandırma ve ablukayı meşru göstermeyi amaçlayan açıklamalar" olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!