Gazze'de ateÅŸkesi Türkiye saÄŸladı

Güncelleme Tarihi:

Gazzede ateşkesi Türkiye sağladı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 29, 2011 18:02

Çin resmi haber ajansı Xinhua, Türkiye’nin Gazze Şeridi’ndeki gerginliğin topyekûn bir savaşa dönüşmemesi için araya girdiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Hamas’ın üst düzey isimlerinden birinin Xinhua’ya yaptığı açıklamaya dayandırılan haberde, Türkiye’nin İsrail ve Hamas’la yaptığı görüşmeler sonucu Gazze’deki grupların ve İsrail’in iki yıldır sürmekte olan ateşkese geri döndükleri ifade edildi.

 

Hamas yöneticisi, Türkiye’nin kendilerini, Ä°srail üzerine roket saldırılarının sürmesi durumunda, Ä°srail’in Gazze’ye kapsamlı bir operasyon baÅŸlatacağı konusunda uyardığını belirtti. Â

 

Adının açıklanmasını istemeyen Hamas yöneticisi, daha sonra Türk hükümetinden İsrail’le arabuluculuk yapmalarını talep ettiklerini söyledi.

 

Haberin Devamı

Türkiye’nin bu talebi kabul ettiğini ifade eden yönetici, Ankara’nın taraflar arasında yürüttüğü etkili görüşmeler sonucu tansiyonu düşürmeyi başardığını dile getirdi.

 

Cumartesi günü, Filistinli militan gruplar bir hafta süren ve dördü çocuk 10 Gazzelinin ölümüne neden olan şiddet olaylarından sonra İsrail’e roket saldırılarını sonlandırmaya karar verdiklerini açıklamıştı.

 

Bölgede uygulanan istikrarsız ateşkes İsrail’in Gazze üzerine düzenlediği Dökme Kurşun Operasyonu’nun 2009 başlarında sona ermesinden bu yana uygulanıyordu.

 

Birkaç gün önce Hamas, ateşkesi ihlal ederek İsrail ordusuna ait noktalara ve Gazze yakınlarındaki Yahudi yerleşimlerine havan topu ve füze saldırıları başlatmıştı.

 

Xinhua'da yayımlanan "Turkey brokers restoration of Gaza calm: Hamas official" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet


Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!