Gazprom, doğalgazı Rus Rublesi üzerinden satmayı planlıyor

Güncelleme Tarihi:

Gazprom, doğalgazı Rus Rublesi üzerinden satmayı planlıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2007 15:02

Rus gaz devi Gazprom'un, fiyatlarını Rus Rublesine çevirmeyi planladığı bildirildi.

RUS ekonomi gazetesi “RBC Daily”de yayımlanan haberde, Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandır Medvedev'in temaslarda bulunmak için gittiği New York'ta yaptığı açıklamada, doğal gaz ve petrolü Rus Rublesi karşılığında satılması fikrinin Gazprom yönetimi tarafından incelendiğini söylediği kaydedildi.

Medvedev, rubleye ne zaman geçecekleri konusunda bir bilgi vermezken, bu planların desteklenmesi gerektiğini belirterek, doğal gazı dolar ve avro üzerinden sattıklarını kaydetti.

Bir gazetecinin sorusu üzerine Ukrayna'ya satılan doğal gazın fiyatının gelecek yıl artacağını, ancak artış miktarının iki ülke arasındaki görüşmelerin sonucuna göre belirleneceğini ifade eden Medvedev, “Ukrayna için gelecek yılki gaz fiyatı bu yılkinden yüksek olacaktır. Yapılan müzakerelerde bu artışın miktarı çok yakın bir süre içinde belirlenecek. müzakereler normal ve yapıcı şekilde ilerliyor” dedi.

Gaz ulaştırılması konusundaki sorunların bir çoğunun çözüme kavuşturulduğunu ifade eden Medvedev, “Ukrayna tarafı tüm yükümlülüğünü yerine getirirse kesinlikle Avrupa'nın kaygılanmasını gerektirecek bir risk yok” diye konuştu.
Ukraynalı yetkililer önceki gün yaptıkları açıklamada, Rusya'nın gaz fiyatına yüksek zam yapması halinde kendilerinin de boru hatları geçiş ücretini artıracakları uyarısında bulunmuşlardı.

Rusya ve Ukrayna arasında geçen yıl meydana gelen benzer krizde, Ukrayna'nın vanaları kapatması üzerine birçok Avrupa ülkesi soğuk kış günlerinde gazsız kalmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!