Gaziantep’ten Almanya’ya tarihi eser kaçakçılığı

Güncelleme Tarihi:

Gaziantep’ten Almanya’ya tarihi eser kaçakçılığı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2010 00:00

Anadolu’dan getirilen tarihi eserleri İstanbul üzerinden Bulgaristan uyruklu bir kurye aracılığıyla Avrupa’ya gönderen şebeke ortaya çıkartıldı. Baskınlarda yapılan aramada 1185 parça tarihi eser ele geçirildi.

Elvan EZBER / DHA
ANADOLU’dan topladıkları çeşitli dönemlere ait tarihi eserleri Gaziantep-İstanbul-Bulgaristan güzergâhını kullanarak Almanya’daki müzayede evlerine götüren ve aralarında müze sahibi ile uzman çavuşun da bulunduğu 2’si yabancı uyruklu 32 kişi yakalandı. Bu kişilerin arasında şebekenin elebaşı A.T., müze sahibi K.İ., Bulgaristan uyruklu kurye P.D.V, Başçavuş L.B. de bulunuyor. Baskınlarda yapılan aramada ise aralarında 779 sikke, 216 toprak ve cam eser, 17 tasvir, 5 heykel, 2 Kuran’ı Kerim, 1 mühürün de bulunduğu 1185 parça tarihi eser ele geçirildi. Eserlerin İran, Roma, Bizans ve Helenistik dönemlere ait olduğu en ucuzunun 40 bin TL değerinde olduğu belirtildi.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Anadolu’dan getirilen tarihi eserlerin İstanbul üzerinden Bulgaristan uyruklu bir kurye aracılığıyla Avrupa’ya gönderildiği bilgisine ulaştı. 8 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından uluslararası tarihi eser şebekesinin yapısı ortaya çıkarıldı.

Şebeke nasıl çalışıyor

Polis, projeli çalışmasının ardından Gaziantep-İstanbul-Bulgaristan-Almanya arasında gerçekleştirilen uluslararası tarihi eser kaçakçılığını bir şema halinde çizdi.

Edinilen bilgiye göre ikisi yabancı uyruklu şebeke şu şekilde çalışıyordu. Anadolu’nun çeşitli illerinden toplanan tarihi eserler Gaziantep’teki Cam Müze’ye götürülüyor. Cam Müze’nin sahibi olduğu belirtilen K.İ., eserleri İstanbul’a gönderiyor. Eserler İstanbul’da şebekenin elebaşılığını yapan A.T.’ye teslim ediliyor. A.T., malzemeleri Bulgaristan uyruklu P.D.V ile eşine teslim ediyor. Aile görüntüsüyle şüphe çekmeden seyahat eden P.D.V, cipine doldurduğu eserleri Edirne’de bulunan Astsubay Başçavuş L.B.’nin yardımıyla yurtdışına çıkarıyor. Tarihi eserler Bulgaristan’dan sonra havayoluyla Almanya’daki Numismatik Lanz München Müzayede Evi ve Gorny Müzayede Evi’ne götürülüyor. Buradana da alıcıya ulaştırılıyor.

Tanpınar Festivali Ekim’de yapılacak

TÜRKİYE’NİN ilk uluslararası edebiyat festivali olan “İTEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali”nin ikincisi 30 Ekim - 02 Kasım 2010 tarihlerinde yapılacak. Hare Kahveli Likörler’in ana sponsorluğunda düzenlenecek festival, bu yıl 30 farklı ülkeden 70 yazarı edebiyat tutkunlarıyla buluşturacak. Festivale Vladimir Makanin, Gamal Gitani, Arnon Grunberg gibi ünlü yazarlar katılacak.

Aspendos Festivali ‘Aida’ ile başladı

DEVLET Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği 17’nci Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali’nin açılışı önceki gece, ‘Aida’ operasıyla yapıldı. İki bin yıllık Aspendos Tiyatrosu’nda, Ankara Devlet Opera ve Balesi, İtalyan besteci Giuseppe Verdi’nin 4 perdelik ve 4.5 saatlik eseri ‘Aida’yı sahneledi. Toplam 11 topluluğun 7 opera, bale, konser ve dans prodüksiyonu sunacağı festival 1 Temmuz’da sona erecek.

Akbank Sanat’ta caz zamanı

BU yıl 10 ? 30 Haziran tarihleri arasında Akbank Sanat’ta gerçekleştirilecek olan Caz Günleri dünyaca ünlü ustaları ve genç yetenekleri müzik tutkunlarıyla buluşturuyor. Türkiye’nin başarılı genç gitaristlerinden Bilal Karaman’ın bugün vereceği konserle başlayacak olan Akbank Sanat’ta Caz Günleri, 15 Haziran’da Silvia Perez Cruz ile devam edecek. Klasik müzik formlarını çağdaş ritimlerle harmanlayan caz dünyasının usta ismi Mich Gerber, 23 Haziran Çarşamba günü The Seed’de, 24 Haziran Perşembe günü ise Akbank Sanat’ta caz tutkunlarıyla buluşacak. www.akbanksanat.com

Sokak hayvanlarını mutlu edecek müzayede

ARTİUM Sanatevi 74. Yaz Müzayedesi’ni bugün The Sofa Hotel’de “Akşam Müzayedesi“ olarak gerçekleştiriyor. Saat 20.00’da başlayacak müzayede toplam 240 lot eser satışa sunulacak.
Sevtap Elmas tarafından bir grup eserin geliri Beşiktaş ilçesi sokak hayvanlarının bakımında kullanılamak üzere bağışlandı. Bu amaçla satışa sunulacak eserler arasında 3 adet Ergin İnan tablosu bulunuyor. Eserler teklif usulü satışa sunulacak. Bunların dışında; Ergin İnan’a ait 2 baskı eser 2.000 TL’den, Fevzi Karakoç’a ait 2 baskı eser 1.000 TL’den ve Fevzi Karakoç imzalı pastel çalışmalar ise 1.000 TL ve 1.500 TL’den hayvansever alıcılar ile buluşacaktır. Eserlerin satışında toplam 100.000 TL’nin üzerinde bağış bekleniyor.

Borusan Quartet’e

BORUSAN Quartet, Amerika Birleşik Devletleri’nin Boston kentinde New England Oda Müziği Vakfı tarafından düzenlenen 2010 Uluslararası Oda Müziği Topluluğu Yarışması ICMEC’de birinci oldu. 31 Mayıs Pazartesi günü yapılan finallerde Carnegie Hall, Weill Resital Salonu’nda konser veren Borusan Quartet, Fazıl Say’ın opus 29 sayılı Yaylı Çalgılar Dörtlüsünü seslendirerek altın madalyanın sahibi oldu. 2005 yılında kurulan Borusan Quartet, kemanda Esen Kıvrak ve Olgu Kızılay, viyolada Efdal Altun, viyolonselde ise Çağ Erçağ’dan oluşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!