Gazi Üniversitesi'nde Ermeni konferansı

Güncelleme Tarihi:

Gazi Üniversitesinde Ermeni konferansı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2005 16:22

Gazi Üniversitesi (GÜ), “Ermeni Sorunu” konusunda bilimsel gerçeklerin ortaya konulması amacıyla 23-25 Kasım tarihlerinde uluslararası sempozyum gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

Gazi Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Ermeni soykırımı iddialarının, Osmanlı döneminde imparatorluğu parçalayarak çıkarlarına ulaşmayı amaçlayan ülkelerce ortaya atıldığı belirtildi.

Aynı çıkar çevrelerinin, Türkiye üzerindeki emellerini gerçekleştirmek ve Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada güçlenmesini engellemek amacıyla bu “suni konuyu” sıcak tutmaya çalıştıkları kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:“Asli görevleri halklar ve ülkeler arasındaki dostluk ve işbirliğini geliştirmek olan parlamentoların, kin ve nefret duygularını ortaya çıkaracak, körükleyecek kararlar almaları, parlamentoların sorumluluklarıyla bağdaşmamaktadır. Tarihte meydana gelen olayları tarafsız biçimde araştırarak, gelecek kuşaklara aktarmak, tarihçilerin görevidir. Parlamentoların, tarihçilerin yerine tarihin tartışmalı dönemleri hakkında yargıda bulunmak gibi bir görevleri bulunmamaktadır. Sözde Ermeni Soykırımı iddialarını dile getirenler, bunlara destek verme gayreti içinde bulunanlar, 90 yıl önce geçmiş olayları yanlı ve maksatlı bir şekilde gündeme getirmektedirler.”

Açıklamada, Türkiye'nin işlemediği bir suçtan dolayı haksız yere uluslararası arenada mahkum edilmek istendiğine dikkat çekilerek, bu iddiaları dile getirenlerin, hiçbir ilmi dayanaklarının olmadığı vurgulandı. Türkiye'yi güçsüzleştirmek ve parçalamak için tezgahlanan bu oyuna duyarsız kalınmadığı, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde toplantı ve organizasyonlar düzenlendiği belirtilen açıklamada, Gazi Üniversitesi'nin de bu konudaki ilmi gerçekleri ortaya koymak amacıyla 23-25 Kasım tarihlerinde uluslararası sempozyum düzenleyeceği bildirildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, yerli ve yabancı bilim adamlarının yanı sıra parlamenter ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılacağı sempozyumda, konuya ilişkin önce yapılan çalışma ve araştırmaların dışında yeni bilgi, belge ve yorumların ortaya konulacağı ifade edildi.

Açıklamaya göre, sempozyuma yazar-tarihçi Andrew Mango, MGK Genel Sekreteri Yiğit Alpogan, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Yusuf Sarınay, Emekli Büyükelçi ve CHP Milletvekili Şükrü Elekdağ, yazar Turgut Özakman, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, Türk-İş Başkanı Salim Kılıç ve Prof. Dr. Sina Akşin konuşmacı olarak katılacak. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!