Gazi davasında 2 tahliye

Güncelleme Tarihi:

Gazi davasında 2 tahliye
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'da 3 yıl önce meydana gelen Gazi olaylarında 7 kişinin ölümü, 5 kişinin yaralanmasına neden oldukları gerekçesiyle 8'i tutuklu 20 polisin yargılanmalarına Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşma sonunda sanıklardan Hamdi Özata ile Hasan Yavuz'un tahliyesine karar verildi. Polis mahkeme nedeniyle kentte geniş güvenlik önlemi aldı. İzleyiciler kimlik kontrolü ve dedektörlerle üst aramasından geçirildi. Salon küçük olduğu için duruşma salonuna sadece mağdur yakınlarının girmesine izin verildi. Salona kamera ve fotoğraf makinesi sokulmasına izin verilmedi.

Önceki gün olayla ilgili 8 video kaseti inceleyen ve gazete kupürlerini gözden geçiren mahkeme heyeti, polislerin yeniden ifadelerini aldı. Duruşmaya 20 polisten, tutuklu olan Adem Albayrak, Hamdi Özata, Hasan Yavuz, Sedat Özenir, Hayrullah Şişman, Metin Çakmaz ve Mehmet Gündoğan katıldı. Asker olan tutuklu İsa Bostan, bu duruşmaya da gelmedi. İfadesi alınan sanık Sedat Özenir, olayda su teşkilatı olmayan 4'üncü bir panzerin varlığından bahsederek, ‘‘O panzerde de silah görmedim. Ben panzerdeydim. Ancak cemevine yaklaşmadık. Zaten panzerin ışıkları da kırıktı. Cemevini aydınlatıp ateş etmemiz söz konusu olamaz. Önümüzde 300 kişiye yakın bir kalabalık vardı. Ateş için talimat almadık. Zaten uzun namlulu silah da yoktu. Sadece benim beylik tabancam vardı. Kesinlikle ateş etmedik’’ dedi.

TANIKLAR: ATEŞ ETTİLER

Tanık olarak dinlenen cemevi yönecisi tanık Sadık Bakır ise ‘‘Yaralı taşıdık, insanları sakinleştirdik. Ölen Halil Kaya'nın cenazesinin nasıl kaldırılacağını konuştuk. Cemevinden çıktık. Bu arada iki panzer gördük. Panzerlerden biri ışık yaktı ve ateş etmeye başladı. Ondan sonra kargaşa çıktı’’ diye konuştu. Hacı Baktaş-ı Veli Derneği Yönetim Kurulu üyesi Elmas Hıdır da, ‘‘Halil Kaya'nın öldüğünü duyunca cemevine gittim ve halkı sakinleştirmeye çalıştık. 04.00 sıralarında arkadaşlar çıktı. Çıkanlardan birinin panzerler diye bağırdığını duydum. Ardından silah sesleri geldi. Dışarıdaki kum tepeceğinin üzerine Hasan Dülgen'in vurularak düştüğünü gördüm’’ dedi.

Duruşma sonunda sanıklardan Hamdi Özata ile Hasan Yavuz'un tahliyesine karar verildi. Ayrıca, tutuklu sanıklardan Adem Albayrak'ın, olay günü giydiği elbiselerle çeşitli açılardan boy fotoğrafının çekilerek incelenmesi karara bağlandı. Duruşma 27 Şubat'a ertelendi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!